Škrt, gramziv i surov: Dao je ubiti brata koji ga je prokleo

Na današnji dan 1622. smaknut je omraženi sultan Osman II. Janjičari i spahije su se pobunili protiv njega. Veliki vezir uhvatio ga je tako jako za genitalije, da se onesvijestio. Zatim su ga zadavili
Vidi originalni članak

Kad je sultan Osman II. dao naredbu da se ubije njegov brat, princ Mehmet ovaj ga je prokleo riječima "Osman! Neka si proklet. Neka je prokleta tvoja vladavina. Neka te stigne sudbina gora od moje." To se i dogodilo. Ubili su ga janjičari na posebno okrutan način. Zadavili su ga tetivom od luka.

Osman II. rođen je u Istanbulu u palači Topkapi kao sin Ahmeda I.i njegove prve žene Mahifiruz Hatidže. Osmanova majka mnogo je pažnje polagala na njegovo obrazovanje. Osman je govorio grčki, latinski, arapski, perzijski i talijanski jezik, a pisao je i pjesme. 

Na prijestolje je došao kao 14- godišnjak nakon očeve smrti, kad je državnim udarom svrgnut njegov stric maloumni Mustafa I.

Nitko ga nije volio..

Premda je Osman bio još dječak i bez političkog iskustva, bio dosta nasilan, svojeglav, osvetoljubiv i ponekad sadistički raspoložen. Nije ga volio ni narod, ni vjerski stalež, a niti janjičari jer je bio škrt, gramziv i surov prema njima.

Ipak, prema zapisima suvremenika Osman je kao vladar znao je prepoznati probleme i energično ih rješavati i u tome je predstavljao suprotnost većini svojih nasljednika. No, nije imao dovoljno političkog iskustva jer je bio mlad, a i silno je htio više problema riješiti istovremeno. Sve je htio odmah.

Kad je u rujnu i listopadu 1621. godine osmanska vojska poražena pokraj Hoćima u Ukrajini, Osman je okrivio je janjičare za kukavičluk. Janjičarima je smanjio plaće i ukinuo kavane, mjesta gdje su se skupljali i dogovarali urote. 

Ubili ga pa doveli starog sultana na vlast

Kad su doznali za njegove planove, bijesni janjičari i spahije( konjica Osmanskog Carstva) svrgnuli su ga nakon samo četiri godine vladavine. Zatvorili u Jedi-kulu, a na danšnji dan 1622. su ga pogubili. Veliki vezir snažno ga je uhvatio za genitalije, nakon čega se sultan od boli onesvijestio te je zadavljen tetivom od luka. Imao je samo 18 godina.

Na njegovo mjesto janjičari su ponovo doveli Mustafu I. čijim je svrgavanjem Osman i došao na vlast.

Osman i njegova kratka vladavina su pjesniku Ivanu Gunduliću poslužile kao inspiracija za istoimeni spjev Osman.

Idi na 24sata
Komentari (54)
 • piposlav

  Di će kafanu dirat

  20. 5. 2018,   12:36
 • Stjepan Radić

  Jooj, opet vijesti iz Srbije.

  20. 5. 2018,   12:57
 • freundin

  covjek i kroz povijest dokazuje da je surovo, okrutno i egoisticno bice........a danas se to sve jos jace ispoljava pa zato i imamo ovakav svijet

  20. 5. 2018,   12:11
24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.