Šokantne snimke zlostavljanja životinja u hrvatskim lukama

Snimke snimljene prošle godine u istarskoj luci Raša prikazuju ukrcaj krava i ovaca iz kamiona u brodove. Radnici iscrpljene životinje bjesomučno udaraju palicama i zlostavljaju elektrošokerima...
Vidi originalni članak

Organizacija za zaštitu životinja Eurogroup for Animals pokrenula je prošle godine kampanju pod nazivom StopTheTrucks, s ciljem zaustavljanja mučnog i nepotrebnog dugotrajnog prijevoza životinja unutar zemalja EU-a i u izvoz. Tijekom kampanje na vidjelo su isplivale šokantne snimke zlostavljanja životinja u prijevozu, a najnoviji kadrovi otkrivaju da je i Hrvatska upetljana u lanac odvratnog i nezakonitog iživljavanja nad životinjama. 

Snimke snimljene prošle godine u istarskoj luci Raša prikazuju ukrcaj krava i ovaca iz kamiona u brodove. Radnici iscrpljene životinje bjesomučno udaraju palicama i zlostavljaju elektrošokerima, a biku, koji je posrnuo od iznemoglosti, radnik gura elektrošoker u crijevni otvor ne bi li ga natjerao da ustane.

Ukrcaj traje danima, iako su brodovi i rampe infrastrukturno potpuno neprilagođeni prijevozu životinja. Po dolasku na brod životinje su gladne, žedne i potpuno malaksale, a predstoji im višednevna agonija na pučini, u nehigijenskim uvjetima i bez prisutnosti veterinara.

Your browser doesn’t support HTML5 video

Životinje koje se prevoze kroz Hrvatsku najčešće su iz drugih država, osobito iz Rumunjske. U prijevozu provode dane, iscrpljene, nagurane, gladne i žedne, podvrgnute brutalnom i rutinskom zlostavljanju. Osim patnje životinja, prijevoz ima i pogubne ekološke posljedice jer životinje nekoliko dana provode u neadekvatnim uvjetima na terminalima, pri čemu se stvara golema količina izmeta. Luka Raša nalazi se u blizini turističkih odredišta u Istri.

Prijatelji životinja naglašavaju da su iživljavanje i nemar standardna praksa u prijevozu goveda, svinja, ovaca i ostalih životinja za ljudsku konzumaciju te da je zdrava, biljna prehrana najbolji način spašavanja životinja iz agonije prijevoza.

Kampanja „#StopTheTrucks” potresla je Europsku uniju, zbog čega je Europski parlament već najavio istragu. Udruga Prijatelji životinja, kao članica organizacije Eurogroup for Animals, nositeljica je kampanje u Hrvatskoj, a na razini EU-a skupljeno je već 800 000 potpisa. Peticiju je moguće potpisati do 20. travnja na stranici www.stopthetrucks.eu.

Idi na 24sata
 
Komentari (71)
 • nijetebriga

  Ovako mogu samo monstrumi, bezosjecajne osobe-ljudima ih necu zvati jer to nisu! Tako se odnosit prema zivom bicu.. danas zivotinje sutra ljudima?!... Sramotno sto se tim neduznim bicima radi, sramotno i zalosno..

  18. 4. 2017,   18:16
 • Bogs_1

  Ovoga što mlati po njoj trebalo bi smiriti jednom novčanom kaznom i prijavom.

  18. 4. 2017,   18:25
 • sailor

  Svaki brod da bi prevozio nešto, bilo to životinje, automobili, opasni teret... mora imat valjane papire za to i ništa se ne može ukrcat ili iskrcat ako dozvole nisu sukladne sa zakonom. Na isti način se ukrcava stoka na brodove ...

  18. 4. 2017,   18:21
24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.