Stigao je u Švicarsku: Za tri dana bi tamo trebao umrijeti

Želim poslati poruku da bi svaki čovjek nakon što navrši 50 ili 60 godina morao imati mogućnost da odluči hoće li nastaviti živjeti ili ne, rekao je David Goodall (104), ugledni australski znanstvenik
Vidi originalni članak

David Goodall (104) je stigao u Švicarsku gdje bi za tri dana trebao umrijeti. 
- Drago mi je da sam stigao, ali ću biti sretniji kada zadnji trenuci mojeg putovanja budu ispunjeni. Radujem se sastanku s liječnikom. Nadam se da će moje putovanje pridonijeti izmjenama zakona. Želim da se izmijeni sustav no sumnjam da će se to dogoditi u narednih deset godina. Želim poslati poruku da bi svaki čovjek nakon što navrši 50 ili 60 godina morao imati mogućnost da odluči hoće li nastaviti živjeti ili ne. Moje zadnje godine života nisu bile dobre pogotovo nakon što sam završio u bolnici. Osjećao sam se kao u zatvoru. Malo mi je žao što sam morao reći zbogom svojoj obitelji no to je jednostavno tako - rekao je David Goodall  za Sky News. 

Podsjetimo, do duboko u starost David Goodall uživao je u zdravom i kvalitetnom životu. Još s 90 igrao je tenis, no posljednjih godina zdravstveno stanje počelo mu se ubrzano pogoršavati.

U 104. IDE NA EUTANAZIJU 'Žao mi je što sam toliko živio, sada napokon želim umrijeti...'

Poželio je smrt jer više ne vidi smisao u životu. Ovaj cijenjeni australski znanstvenik, nije u terminalnoj fazi bolesti, ali kvaliteta života mu je tako loša da je odlučio otići u agenciju za eutanaziju u Baselu. Nije sretan što to ne može napraviti u svojoj zemlji.

IMA 104 GODINE I DOSTA MU JE Oprostio se i odletio u Basel po smrt: 'Jedva čekam eutanaziju'

- Jako mi je žao što sam doživio toliku starost. Nisam sretan. Želim umrijeti. I nije to tužno, tužno je ako se to nekome brani - rekao je taj ekolog u razgovoru za televiziju ABC u povodu rođendana početkom travnja. Eutanazija i potpomognuto samoubojstvo ilegalni su u većini zemalja svijeta. No u nekoliko država, uključujući Švicarsku, Belgiju, Luksemburg i Nizozemsku, jedna ili obje prakse su legalizirane.

Idi na 24sata
Komentari (29)
 • lavlje srce 68

  Sa 50 da se ubijam to ne dolazi u obzir.Nije mi bajno ali želim još živjeti.

  8. 5. 2018,   20:35
 • skylar22

  Pokretan je i može si sam pomoči. Nema potrebe za odlaskom bilo kuda. Slažem se sa tim da svako neka živi koliko i kako hoće ali sav je ovaj cirkus brez potrebe.

  8. 5. 2018,   20:25
 • Torento

  Smrt je neizbježna. Nema potrebe žuriti koliko god dugo živio. Bolje da uživa u švicarskim planinama. Možda ga ubije račun u nekom od hotela ili restorana.

  8. 5. 2018,   21:44
24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.