'To je osveta promigrantskih političara protiv Mađarske'

Eurozastupnici usvojili su izvješće Kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza koje poziva Europsko vijeće da utvrdi da postoji opasnost da Mađarska krši vrijednosti EU
Vidi originalni članak

Odluka Europskog parlamenta, donesena u srijedu, kojom započinje kazneni postupak protiv Mađarske je "sitničava osveta" promigrantskih političara protiv Mađarske, rekao je u srijedu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Szijjarto je rekao da će Mađarska tražiti pravne načine za osporavanje odluke, jer glasovi suzdržanih nisu uzeti u obzir, što je promijenilo ishod glasanja, tvrdi Szijjarto.

ORBAN U EU PARLAMENTU: 'Sudite mađarskom narodu, ali mi nećemo popustiti ucjenama'

"Današnja odluka Europskog parlamenta je ništa drugo, nego sitna osveta promigrantskih političara protiv Mađarske", izjavio je Szijjarto. "Odluka je donesena na prijevaran način i protivno svim relevantnim pravilima iz Ugovora o Europskoj uniji", ustvrdio je.

Zastupnici Europskog parlamenta usvojili su u srijedu izvješće Judith Sargentini iz Kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza koje poziva Europsko vijeće da "u skladu s člankom 7. stavkom 1. Ugovora o Europskoj uniji, utvrdi da postoji očita opasnost da Mađarska teško krši vrijednosti na kojima se temelji Europska unija".

Aktiviranje članka 7 Ugovora o EU-u teoretski može dovesti do oduzimanja prava glasa u Vijeću EU-a, no, iako je u EP-u izvješće izglasano dvotrećinskom većinom, oduzimanje prava glasa Mađarskoj mora biti jednoglasno, tj. moraju ga podržati sve zemlje članice.

Idi na 24sata
Komentari (51)
 • jo2hn8ny

  Mađarsku kažnjavaju likovi koji prodaju čamce i pojase za spašavanje "migrantima".

  12. 9. 2018,   17:24
 • luka837

  Ako budemo pametni bit ćemo potpora Mađarima

  12. 9. 2018,   16:46
 • zagorska puntarica

  Ma, vi iz EU možete Mađarima puhati.... imaju stav i nisu prodane duše....

  12. 9. 2018,   19:03
24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.