To je to što me zanima!

'Završio sam fakultet i bio bez posla. Otišao sam u Njemačku'

Joško iz Sinja Njemačku je posjetio nekoliko puta da vidi hoće li mu se svidjeti i kakve su šanse da nađe posao. Brzo je, kaže, shvatio da nema razloga za zabrinutost te kupio kartu u jednom smjeru i preselio se
Vidi originalni članak

Sinjanin Joško Milanović (32) koji je do nedavno živio u Zagrebu i Splitu, prije dvije godine preselio se u Berlin. Sada živi u malom, mirnom gradiću izvan Kölna. 

- U Splitu sam završio Ekonomski fakultet, smjer turističko poslovanje. Nakon toga sam radio praksu preko javnih radova u "Udruzi (na)gluhih osoba Videatur" i to šest mjeseci. Potom sam bio nezaposlen - rekao je Joško. Dodao je da ga je to natjeralo da se preseli u Njemačku. Posjetio ju je nekoliko puta da vidi hoće li mu se svidjeti i kakve su šanse da nađe posao. Brzo je, kaže, shvatio da nema razloga za zabrinutost te kupio kartu u jednom smjeru i preselio se. 

- Za početak sam otišao živjeti kod prijatelja koji je već bio tamo. Poslao sam molbu i životopis u jednu firmu i zvali su me na razgovor. Dobio sam  posao pomoćnog kuhara, pet dana u tjednu za oko oko 1000 €. S obzirom da nisam morao plaćati najamninu za stan, to mi je tada bilo dovoljno - prisjetio se Joško. Radio je godinu dana kao kuhar, a onda je dao otkaz jer je odlučio krenuti na tečaj njemačkog jezika kojeg još uvijek pohađa a za to vrijeme s burze dobiva naknadu za nezaposlene, a dobiva i naknadu za gluhe osobe. 

DEMOGRAFSKA OBMANA Ispunite anketu o iseljavanju: Želite li i vi otići iz Hrvatske?

- Tečaj plaća Ministarstvo za migrante i izbjeglice. Trenutno sam na razini B1 njemačkog jezika što je uvjet za bolje radno mjesto i njemačke dokumente npr. osobnu i putovnica. U međuvremenu su mi priznali i fakultet završen u Hrvatskoj. Imam i godišnji pokaz kao osoba s invaliditetom i priznat mi je godišnji pokaz koji košta 80 eura. S tim pokazom mogu besplatno kao gluha osoba putovati po cijeloj Njemačkoj i iskoristiti sva javna prijevozna sredstva osim brzog vlaka - pohvalio se Joško.

Dodao je da je prijatelj kod kojega je živio predao zahtjev za socijalni stan pošto je dugo bio nezaposlen. Zahtjev su mu odobrili pa se Joško preselio s njim. Troše samo na hranu i režije.

Joško tvrdi da jednom do dva puta godišnje dođe u Hrvatsku u posjet obitelji, ali ne planira se vratiti. 

- Ne znam kako bih tražio posao u Hrvatskoj kao gluha osoba. To je veliki minus u našoj zemlji i diskriminacija prema osobama s invaliditetom - nezadovoljno će Joško. 

 

Idi na 24sata

Komentari 99

  • pulenat 27.11.2018.

    Osobno me ne zanima zašto ljudi odlaze trbuhom za kruhom. No da odlaze, odlaze. Ta gorka činjenica nikada me neće prestati mučiti, stim više što nitko ( Vlada ) država, ne brinu o tom problemu A zašto ne brinu , nitko se ne pita.Pa valjda zato što za otvaranje svakoga radnoga mjesta košta: dužna Država nema novaca za taku brigu o čovjeku. A kad je tome tako , rasuli se ,Hrvati , ko rakova djeca, po svijetu. I svugdje ih hvale. : te pametni, te stručni, poslušni , uče jezik. Jednom riječju sami genijalci. A mi takove ljude netrebamo. Ili ih već sad trebamo kad nam gori pod petama: radnika tražimo svijećom, medjutim nema ga. Naše smo potjerali u svijet , a bavimo se mišlju da počmemo uvoziti radnu snagu.Za našega Predsjednika Vlade je to normalno, spominje svjetski trend i veliko i zajedničko europsko tržiše radne snage,sposobnost radnika da mu se prilagodi, pa i hrvatskoga. Ne zna on da nitko lako ne napušta svoju domovinu, svoj kućni prag, grad.Njemu ne fali radnika . Njegovi su resori svi popunjeni, financiraju se iz proračuna , nitko osim ljudstva u ambasadama , konzulatima i još nekim državnim predstavništvima ne glavinja svijetom trbuhom za kruhom, ne traži posla, ne spava po kojekakvim sobičcima, ne hrani se po bircusima i ne.... fr.

  • bluesbob 02.07.2018.

    Očekujem nastavak ove idile...

  • AbrakaDabra_2 30.06.2018.

    Parazit se još i hvali što je išao u razvijenu državu parazitirati i živjeti na državnoj sisi. Druge bi bilo sram priznati, ali paraziti to smatraju uspjehom. Kao što tumori smatraju uspjehom kad ubiju domaćina. A onda i oni krepaju, jer su idioti. Trebalo bi članak poslati nadležnima u Njemačkoj da im oduzmu stan i naknade i strpaju u zatvor zbog prijevare.

Komentiraj...
Vidi sve komentare