To je to što me zanima!

Ubojstvo potreslo Hrvatsku: Curica (14) ostaje u pritvoru

Djevojčica je u istražnom zatvoru od 25. svibnja kad je zajedno s dječakovom majkom, kako ih sumnjiči policija, ugušila dječaka (3) i njegovo tijelo ostavila nedaleko od lučice Mandrač
Vidi originalni članak

Ustavni sud odbio je tužbu podnesenu u ime 14-godišnje djevojčice osumnjičene za teško ubojstvo trogodišnjeg dječaka u Puli, kojom se tražilo da se djevojčici prekine trajanje istražnog zatvora, piše Jutarnji list.

Podsjetimo, djevojčica je u istražnom zatvoru od 25. svibnja ove godine, kad ju je policija, zajedno s dječakovom majkom Chiarom P. (32), osumnjičila da su ugušile dječaka i njegovo tijelo ostavile nedaleko od lučice Mandrač. 

Budući da dijete u toj dobi, odnosno dijete mlađe od 16 godina, uopće ne može biti osuđeno na kaznu zatvora, čak ni maloljetničkog, djevojčin branitelj u tužbi poslanoj Ustavnom sudu objašnjava kako je nelogično da je djevojčica već mjesecima u istražnom zatvorom kad joj se - ni ako se dokaže počinjenje kaznenog djela - zatvorska kazna uopće ne može izreći.

Najveća kazna koja se djetetu mlađem od 16 godina može izreći, upućivanje je u odgojni zavod - ustanovu poluotvorenog tipa, u kojoj se maloljetnicima omogućava stručni tretman i obrazovanje - i to u trajanju od najviše tri godine.

Međutim, Ustavni je sud smatrao da je nadležni Županijski sud, koji je potvrdio produljenje trajanja istražnog zatvora, svoju odluku obrazložio dobro. Sudac priznaje kako je očekivana konačna sankcija, bude li djevojčica osuđena, blaža od istražnog zatvora u kojem boravi dok je tek osumnjičena, ali upozorava da je nužno primijeniti istražni zatvor zbog težine djela i načina počinjenja: kako navodi, djevojčica je osumnjičena za “oduzimanje života maloljetnom djetetu uz iskazivanje upornosti pri činjenju”.

Također ističe da bi izricanje bilo koje blaže mjere, poput smještaja u odgojnu ustanovu tijekom trajanja postupka, bilo neučinkovito s obzirom da je djevojčica i u trenutku počinjenja djela za koje je osumnjičena bila štićenica odgojne ustanove u Puli te da je iz nje stalno bježala.

U slučaju 14-godišnjakinje, prema dostupnim podacima, riječ je o najmlađoj djevojčici ikad osumnjičenoj za teško ubojstvo: najmlađa djevojčica dosad imala je 15 godina i osuđena je, s godinu dana starijom prijateljicom, za ubojstvo taksista 1998. godine.

Zločin koji je potresao Hrvatsku

Podsjetimo, nakon što se uvjerila da je mrtav, uz pomoć maloljetnice, Chiara Pašić umotala je Denisa u dekicu. Njegovo tijelo stavile su na dječja kolica i odvezle ga do obale u uvali Mandrač. Budući da je bio mrak, maloljetnica im je put osvjetljavala mobitelom. Chiara i pomagačica ušle su u more s dječakovim tijelom te ga ostavile nekoliko metara od obale. Na povratku su se riješile kolica i dekice, koju su odbacile unutar napuštene vojarne.

Chiara Pašić, u namjeri da oteža  istragu, pola sata poslije ponoći  došla je u policijsku postaju i lažno prijavila nestanak mališana.

- Bio je obučen u plavu majicu kratkih bijelih rukava s motivima dječjih autića. Nosio je donji dio plave trenirke, a na nogama je imao plave cipelice - objašnjavala je Chiara policajcima kako da joj prepoznaju sina. Mirnim glasom, lažući im u lice, pričala je kako je nešto iza 18 sati sina odvela u park kraj kuće kako bi se igrao sa djecom.

Lagala policajcima kako bi omela istragu

Ostavila ga je tamo i, tvrdila je, gledala kako se igra s prozora stana na drugom katu u pulskom Akvilejskom prilazu. Sat kasnije, pričala je policajcima Chiara, sina više nije vidjela kroz prozor, te je otišla u park potražiti ga. Međutim, iskusnim istražiteljima nije promakla činjenica da je nestanak sina prijavila gotovo šest sati kasnije.

Pravdala je to činjenicom da ga je bjesomučno sama tražila po cijeloj Puli. Iako je policija već pri Chiarinoj prijavi posumnjala u istinitost prijave, postupili su žurno i profesionalno i odmah organizirala opsežnu potragu za dječakom. Raspisali su i tjeralicu za njim diljem Hrvatske, pretraživali svaki kut, pa čak i kontejnere blizu kuće, ne bi li pronašli neki trag.

Šokantan obrat i za istražitelje uslijedio je u srijedu u 9 sati ujutro, kad se Chiara slomila i policajce odvela do plićaka u bivšoj vojarni Katarina na prilazu Puli, gdje je ležalo beživotno tijelo mrtvog joj sina. Na tijelu dječaka, kazuju naši izvori, bile su vidljive ozljede i tragovi davljenja te gušenja. Da je dječak bio mrtav još u trenutku kad je njegova majka prilično staloženo davala izjavu policiji, konstatirao je pri preliminarnom pregledu tijela iskusni patolog pulske bolnice Ilija Kučinar.

Problematična maloljetnica otprije poznata policiji

Uhićena 14-godišnjakinja je već dobrano poznata pulskoj policiji. Navodno je više puta bježala iz popravnog doma, posljednji put u bijegu je bila desetak dana, a nedavno je čak lažno prijavila da je silovana. Ipak, zbog svoje dobi ostala je na slobodi. S Chiarom je našla zajednički jezik, pa joj je katkad čuvala sinčića dok je ona bila u provodu.

Susjedi: Chiara je često mijenjala muškrce, nije brinula za sina

Što se tiče Chiare Pašić, o njoj nitko nema lijepih riječi. Užasnuti susjedi koji je poznaju kažu kako nije previše marila za dijete te kako se oduvijek samo provodila. Voljela je slobodu i mijenjati muškarce, pa je još kao srednjoškolka majci donijela dijete. Trogodišnjeg Denisa dobila je s izvjesnim Rešidom Pašićem iz okolice Velike Kladuše. Zbog neslaganja s njim nedavno se doselila u Pulu u stan svojeg pokojnog djeda. Kroz njen stan, pričaju susjedi, često su prolazili nepoznati muškarci, a nebriga o sinu, koji bi često ostajao sam. i njegov plač bio je samo znak majčine bešćutnosti.

'Dijete joj je smetalo, htjela se provoditi'

Chiarini roditelji, koji žive u Puli, s njom i njezinim karakterom odavno su imali problema. Tako je u srpnju prije 14 godina Chiara otišla u crkvu i nije se vratila kući. Brižnom ocu nije preostalo drugo nego u potrazi za njom potražiti pomoć pulske policije. Međutim, svoj karakter Chiara nije mijenjala, pa je sredinom 2011. godine njezina majka opet zatražila pomoć policije jer joj je kćer netragom nestala. Javila se iz Velike Kladuše. Oni koji je poznaju tvrde da se Chiara prije nekoliko godina udala za jednog Velikokladušanina, međutim, čim je on napustio kuću zbog posla, ona se brže-bolje preudala za drugog muškarca iz susjedstva.

Njezini poznanici smatraju da joj je “dijete smetalo” te ga se oduvijek “željela riješiti” kako bi mogla živjeti po svom, provoditi se i izlaziti.

Zbog smrti Denisa (3) smijenili 
djelatnicu i traže ravnateljicu

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku potvrdilo je propuste u pulskom Centru za socijalnu skrb zbog smrti Denisa Pašića (3).

Proveli su upravni nadzor i zabilježili propuste u radu. Hrvatska komora socijalnih radnika također se uključila u slučaj te su pregledali sve papire stručnih radnika Centra. Na temelju njih utvrdili su odgovornost stručnih radnika koje je u međuvremenu provelo Upravno vijeće Centra i v.d. ravnateljica. Ona je potvrdila da je s dosadašnje pozicije smijenjena Denise Vojvoda Scrobe, djelatnica Centra. Nakon svega provest će natječaj za izbor novog ravnatelja Centra za socijalnu skrb Pula.

 

Idi na 24sata

Komentari 53

  • leo@ 02.09.2017.

    Ja ne znam jel ovdje admin ima kakav problem-kompleks i čita li uopće komentare koje briše i za koje daje crvene kartone...

  • Biser6475 01.09.2017.

    Pola se tih balavica j***ko stuke u tim godinama ,i ona dijete !!!! Kad vidim danasnju generaciju muka me!!! Ma u zatvor snjom i gotovo! Vecina nas smo bili u njenim godinama i znali smo izmedju dobra i zla. To jest (ubojstva) Tako da....

  • _Varešak_ 01.09.2017.

    Šteta što nema smrtne kazne.

Komentiraj...
Vidi sve komentare