To je to što me zanima!

Ćiro: S Kinezima prolazi samo taktika 'Daj mi pare na sunce'

KINESKA POSLA Nitko u svijetu nogometa danas ne plaća kao Kinezi. Naravno - ako ti plate... Još 2009. Blažević je otišao u Kinu nakon što je sjajno vodio reprezentaciju BiH. Trenirao je Shanghai Shenhuu
Vidi originalni članak

Mate Maleš u Kinu, Mate Maleš iz Kine! Transfer Rijekina igrača propao je samo mjesec dana nakon što je potpisao za Dalian.

Kinezi, to je sad jasno, u želji da konkuriraju najboljim europskim klubovima, ne štede. A gdje je novac, tu su i muljaže. Sve je više igrača koji se žale da su im Kinezi ostali dužni, da su izvisili zbog ovoga ili onoga. No ne i Miroslav Blažević, koji je bio jedan od pionira u Kini. U Shanghai je otišao 2009.

- Tad su Kinezi bili u povojima, nogomet je tek postajao hit - kaže o kineskoj avanturi Ćiro.

- Ali, sine, ja uvijek imam jedan refleks da preduhitrim moguće crne scenarije. Tako sam rekao i Kinezima: ‘Slušajte, kod mene je samo solarno plaćanje. Lova na sunce!’. I tako je i bilo. Nisu mi ostali dužni ni lipe!

Kinezi se danas mogu pohvaliti da imaju 26 milijuna registriranih nogometaša, a 390 milijuna ljudi u Kini prati nogomet. Ulaganja su enormna.

DALIAN GA IZIGRAO Kinezi otpisali Maleša: Mate u nedjelju može igrati za Rijeku?!

Ćiri dodatnih 100.000 eura

Ćiro je nakon Shanghaija preuzeo olimpijsku reprezentaciju Kine. Naravno, i tu je bio “solarni” način plaćanja. 

- Ne samo to nego dvije godine nakon što sam napustio Kinu, njihov nogometni savez imao je sjednicu o rezultatima, gledalo se koliko je momčad napredovala... I vidjeli su da momčad koju sam im ja ostavio postiže sjajne rezultate. I na toj sjednici odluče da me moraju nagraditi. Zovu me i kažu: ‘Gospodine Blaževiću, u znak zahvale dobit ćete još 100.000 eura!’. I ja pošaljem sina u Kinu, a oni ga uredno prime, plate... Prema meni su bili izuzetno pošteni - otkrio je trener svih trenera.

Problemi sa srcem

Mate Maleš nema te sreće. Samo mjesec dana nakon što je potpisao za Dalian Yifangu, promijenio se vlasnik. Novi vlasnici žele momčad od najvećih zvijezda, a Maleš im se tu ne uklapa. E, sad, kako 500.000 eura, koliko su ga platili, njima dođe kao napojnica u malo boljem restoranu, postoji opcija da ga isplate i puste natrag u Hrvatsku. To je bolji scenarij.

Onaj lošiji, kako piše Goal.com, jest da pokušaju osporiti isplatu. Naime, Malešu su tijekom liječničkog pregleda navodno uočili probleme sa srcem. Ništa preveliko, opasno ili nešto što bi značilo da ne smije igrati nogomet, ali nakon što je prošle godine 30-godišnji Cheick Tiote umro na treningu Beijing Enterprisesa, puno je veći oprez.

- Ma dok sam ja bio, bili su pošteni, nije bilo tolikog novca... Čim dođe novac, to je druga priča - kaže Ćiro.

DVIJE UTAKMICE Problem za Ohandzu: Crveni iz HNL-a Zolja će odraditi u Kini

KINEZI GA IZIGRALI Leon Benko otišao je 2014. godine u Kinu osigurati egzistenciju. Prevarili su ga i završio je na sudu 

Nije Kina svima ostala u lijepom sjećanju. Sammiru su dužni dva milijuna eura, a Leon Benko još je na sudu. U veljači 2014. Benko je krenuo u kinesku avanturu, potpisao je dvogodišnji ugovor s tamošnjim prvoligašem Dalian Aerbinom, sve je izgledalo idealno, po sezoni je trebao zarađivati 700.000 eura i osigurati egzistenciju.

- Otišao sam u Kinu zbog novca, želio sam osigurati egzistenciju. Međutim, nije mi se poklopilo. Predsjednik kluba, koji se bavi građevinskim poslovima, upao je u krizu, nije bilo novca i nisu mi plaćali ugovorne stavke, plaću, bonuse - rekao je Benko.

O Kinezima je čuo sve najbolje, no na kraju se ispostavilo da su sve to bile laži. Klub se nije ponio nimalo korektno. Benku nije preostalo ništa nego obratiti se Fifi.

VIDEO/FOTO I ode Frane Zolja gdje je plaća bolja: Top pet golova u Hajduku

Milijun u dvije minute

- Dobio sam tužbu protiv kluba pred Fifom i oni su mi morali uplatiti novac. A što se tiče sponzora, s njima sam još na sudu. Naime, kad sam potpisivao ugovor u Kini, bilo je dogovoreno da pola plaće daje klub a pola sponzor. No niti jedni niti drugi nisu to poštivali. Tužbu protiv sponzora sam dobio, ali priča još nije završena jer se sad izvlače preko stečajnog upravitelja i sličnih stvari.

Danas je Kina nogometni El Dorado. Lova teče u potocima, a klubovi su toliko bogati da nemaju budžet.

- Kakav budžet, sve što trebamo pita se gazdu kluba. Primjerice, došli smo u Brazil na pripreme i trebali smo kupiti opremu za igrače u vrijednosti od milijun dolara. Nazvali smo predsjednika i on je u roku od dvije minute odobrio novac. Klubovi imaju neograničeni budžet - ispričao je Gabriel Skinner, menadžer Tianjina.

PUSTE PRIČE Benko je u Kinu otišao zbog novca i trebao je zaraditi vrlo dobro. Na kraju je završio na sudu

Idi na 24sata

Komentari 15

  • Iskrivljena antena 02.03.2018.

    Dok su te hranili tim suncem kovao si ih u Marijane

  • ogy2007 02.03.2018.

    Po cemu je malea izvisio? Pisalo je da je potpisao ugovor,znaci da ce dobit pare ako mu raskidaju ugovor ili ce bit neki sporazum al u svakom slucaju nece on ostat zakinut

  • 02.03.2018.

    I will bitango notorna primi se posla!! Cca 700.000 ha je neobrađene zemlje u RH. Hrvatska uvozi cca. 2x10 na 9-u eura hrane. Ako ne znaš matematiku to ti je dvije milijarde eura. Tu je niša tu se treba ogledati. Nema love bez oznojene bulje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare