To je to što me zanima!

Hrvati u sridu: Nakon ovoga zlata svi znaju koliko vrijedimo

Padali su redom Francuzi, Talijani pa i Amerikanci, najjača streličarska nacija. Hrvatski reprezentativci otišli su do kraja na Svjetskom kupu u Berlinu pogodivši 235 od 240 krugova. Dva više od Amerikanaca...
Vidi originalni članak

Triput smo bili četvrti, sezonu smo počeli rušenjem europskog rekorda i sazreli smo za ovakav veliki rezultat, rekao nam je hrvatski streličar Ivan Markeš, koji je s Marijem Vavrom i Domagojem Budenom Hrvatskoj donio povijesno ekipno zlato sa Svjetskog kupa u Berlinu.

S druge strane stajao je SAD, najveća streličarska nacija, ali naši dečki nisu se prestrašili. Nakon Francuske i Italije, u složenom luku slavili su i protiv Amerikanaca pogodivši 235 od 240 mogućih krugova, dva više od protivnika.

- Ova medalja nam puno znači. Mislim da smo sad pokazali koliko vrijedimo - rekao je Markeš, koji je pogodio desetku u posljednjem hicu i donio nam prvo zlato u natjecanju koje se održava od 2006. godine.

- Bilo je bitno zadržati koncentraciju i mirnoću. Teško je ostati potpuno miran jer tu sve dolazi kao ulog, svi oni sati provedeni na treningu, sve uloženo...Najveću snagu u tim trenucima daju mi članovi momčadi koji stoje iza mene - kaže Markeš.

Streličari za svoj sport vole reći kako je prikladan za sve, od 7 do 77 godina, jer su ozljede rijetkost.

- Kod svakog pucnja potrebno je napeti luk silom od 29 kilograma, no to je ipak mentalni sport. Koncentracija na pucanj vježba se treningom i iskustvom, kaže Siščanin Mario Vavro (20), otkrivši i koliko treba vježbati.

- Svaki dan treniramo po tri-četiri sata tijekom kojih ispucamo po 200-300 strijela. Osim toga, izvan sezone tjedno radimo i tri kondicijska treninga - rekao je.

Svaki hitac iziskuje novu, posebnu pripremu. Glavu treba očistiti i ostati fokusiran, a to nije lako.

- Naravno da je bilo i nervoze, ali ona ponekad može i pomoći. Kemija među nama bila je dovoljno dobra da pobijedimo - zaključio je Vavro.

Domagoj Buden odradio je lavovski dio posla u finalu, promašivši samo jednom savršenih 10 krugova, a bio je i srebrni u pojedinačnom natjecanju u složenom luku. Bila je to prava lekcija Hrvata u Berlinu...

VIDI OVO: Sve frizure Ivana Rakitića.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • slavić 23.07.2018.

    bravo!Gdje doćek,imamo rukometaše prve,košarkse bronca,nitko državi ne vrjedi samo vatreni?

  • mihaela@zg 23.07.2018.

    neka pati koga smeta; bravo!!!!

  • Usora1 23.07.2018.

    opet ovi s'kvadraticima, em tuku dobro balun, ide im dobro i s'onim kosarama, aj' to sto dobro plivaju nema veze s'pamecu ali ide im i rucni balun, pa on perkovicka sa bacanjem pijata pa.... i sad nasli i ovi sa strijelama. brat bratu, sto je previse previse je....

Komentiraj...
Vidi sve komentare