To je to što me zanima!

Ovo postaje zanimljivo! Štimac iskače iz paštete. Kako i zašto?

Gledajte, ja i Mamić mogli bismo brda pomaknuti svojom energijom, rekao je Igor Štimac. Naravno. Mogli bi. Ali pod uvjetom da to nisu škotska brda. Jer sjećate se - Štimcu je Škotska prodala 'tiki-taku'
Vidi originalni članak

Igor Štimac se vratio! Doduše, nema još pametnijeg posla nego šetati od televizije do televizije, ali bez brige, nije on bez razloga tu. Očekujte ga ubrzo na klupi ili nekoj drugoj funkciji u nekom od klubova iz donjeg doma hrvatskog nogometa.

Jer izbornik, kao što smo se imali prilike uvjeriti, teško da može biti. U Hajduk ne može, iako misli da može. Dinamo i Rijeka ne čine nam se kao izgledna opcija... Možda eventualno neka funkcija u Osijeku ako je u dobrim odnosima s predsjednikom Ivanom Meštrovićem, ali nismo sigurni da bi Kohorta bila oduševljena. A i kako bi bio u dobrim odnosima s Meštrovićem kad je ovaj sad Šukerova desna ruka, dok su se Štimac i Šuker razišli na "pas mater". Ili Istra? Cibalia? Rudeš? Možda, tko bi ga znao... Sve je dobro kad si bez posla, a ponuda nema. 

U svakom slučaju, vremena se mijenjaju. Nekoć je Štimac, barem je tako tvrdio, bio u igri za menadžera Derby Countyja. Sad ga više ne zovu. Pa ga je tražio Šahtar Donjeck, ali se ispostavilo da ga očito ipak nije tražio. 

Dakle, vjerujem da ste primijetili da je Štimac u popriličnoj ofenzivi nakon što se vratio iz Katra, gdje je s Al-Shahanijom tresnuo u drugu ligu. Kao i sa Zadrom u HNL-u prije toga. 

Tko o čemu - Štimac o Hajduku...

Upališ HTV radi Lige prvaka. Eto Igora Štimca. Komentira Messija. Otvoriš novine. Unutra je. Komentira Hajduk. Slučajno naletiš na Sport nedjeljom. Pogodi tko tamo sjedi u studiju. Tema nije Messi, naravno - Hajduk. Strah nas je, ali ozbiljno, prebaciti na RTL Kockicu da i tamo odnekud ne bi iskočio bivši izbornik kojem je - kako jedan ugledni nogometni stručnjak voli reći - jedna Škotska dvaput prodala 'tiki-taku'. Uglavnom se bavi istom temom koja ga golica. Tko o čemu - Igor Štimac o Hajduku... 

- Pa Hajduk troši 13 milijuna eura godišnje za treće mjesto! Dosta! I to troše na svoje plaće, polukvalitetne igrače... Nema novih terena, dvorane, uređaja, nije se unaprijedila zdravstvena organizacija, edukativni program... Samo se šire prijateljstva s drugim klubovima i radi na tome da se medijska prezentacija umota u celofan, osvijetli. Ali nema trofeja - grmi Štimac i udari dalje:

- Kos je pravu kad kaže da se ništa u HNS-u nije promijenilo, ali treba poći od sebe. Pa i u Hajduku su napravljene samo kozmetičke promjene! Klub koji samo priča o ambiciji, a onda u trenutku kad nema financijskih problema proda dva najbolja igrača treneru kojeg su napokon pronašli, a bio im je pred nosom (...) Ne sluša se Torcida nego udruga Naš Hajduk, ona orkestrirano upravlja, a to su dva svijeta, jedina im je poveznica Hajduk. Ali su različite ideologije i Torcida je sve više svjesna da postoji obmana svega onoga što je obećavao vodeći kadar Našeg Hajduka. I da je sve samo produžavanje agonije.

Agonija od 40 milijuna kuna 'u plusu'

Tako kaže Štimac. Poći od sebe treba, tvrdi on, koji nikad ne polazi od sebe. Kad reprezentaciju dvaput dobiju Škoti i kad je ispegla Belgija, kad Hajduk bude financijski upropašten, kad klub ispadne iz prve katarske lige... Koliko se sjećamo, uvijek je bio netko drugi kriv. Da polazi od sebe, valjda bi se Igor Štimac zapitao: Pa kako se dogodilo da tako slavno ime hrvatskog nogometa kao što sam ja završi u drugoj katarskoj ligi? Tko je kriv za to? Hajduk? Baka Slišković? Breko?

Produžavanje agonije, kaže on, iako na utakmicama Hajduka ima više gledatelja s plaćenim ulaznicama nego na svim ostalim utakmicama HNL-a skupa. Ako je to agonija... Redom u prošlom kolu: Hajduk - Rijeka 15.690, Rudeš - Istra 200, Osijek - Slaven Belupo 2125, Inter - Dinamo 631, Cibalia - Lokomotiva 790. Usput budi rečeno, Hajduk je prošlu godinu završio s plusom većim od 40 milijuna kuna, platio porez na dobit i vratio je, tvrdi Ivan Kos, kredit od 32 milijuna 324 tisuće 781 kunu i 78 lipa. 

Ajmo dalje - budžet od 13 milijuna eura, tvrdi Štimac. Ali kako kad je Hajdukov predsjednik nedavno izjavio da je budžet za sportski segment 32,9 milijuna kuna, od čega 22 milijuna otpadaju na prvu momčad? A 22 milijuna su nešto manje od tri milijuna eura, odnosno više nego četverostruko manje nego što tvrdi Štimac. 

Nema novih terena, kaže. A pomoćni tereni za omladinsku školu - koji mu nisu bili ni na kraj pameti dok je on vedrio i oblačio u Hajduku - upravo se grade. Između ostalog i novcem dobivenim od prodaje igrača, od ulaznica za utakmice i članarina koje plaćaju navijači.

Reno u svlačionici Štimčevog Hajduka

Da polazi od sebe, možda bi Štimac sam sebi rekao: Eto vidiš, to smo mi u Hajduku trebali napraviti novcem od prodaje Pletikose, Srne, Kranjčara i ostalih igrača u moje vrijeme, a ne ono što smo već napravili s tim. Ali ne polazi...

On se uglavnom bavi drugima. Da se razumijemo, neće Kos ostati upamćen kao najveći Hajdukov predsjednik još od Tita Kirigina naovamo niti je sve na Poljudu idealno. Nije Baka Slišković, po kojem pljuje Štimac, najbolji trener na svijetu niti su HNS i Šuker nešto čime bi se čovjek mogao pohvaliti.  

Ali da je Hajduk pošteniji i pametnije vođen sad kad njime upravlja Naš Hajduk nego što je bio u Štimčevo vrijeme, to sigurno jest. Ili možda mislite da je bilo poštenije kad bi Hajduk osvojio naslov pa bi na fotografiji fešte u svlačionici "bijelih" u novinama, sav mokar od šampanjca, izašao čelnik drugog prvoligaškog kluba (Reno Sinovčić)? Koji je, baj d vej, s NK Zadrom kolo-dva prije toga otkinuo ključne bodove Dinamu... Sjećate se, to je bilo ono kad je Hajduk pregazio Ćirin Varteks u zadnjem kolu za naslov pa je 5 minuta nakon utakmice, u studiju HTV-a Štimac za novog trenera inaugurirao - trenera upravo poraženog Varteksa Ćiru. 

Ako se ne sjećate toga, a navijač ste Hajduka, onda se svakako sjećate Debrecena. Štimčeva i Ćirina Debrecena. Toliko o vođenju jednog nogometnog kluba...

Teško je priznati drugome da je uspio

Tu bismo negdje svrstali i razlog zbog kojeg Štimac iskače iz paštete zadnjih dana. Teško je, jako teško priznati nekome drugome da bi možda mogao uspjeti u nečemu što vrijedi puno više od naslova prvaka - u namjeri da stvori stabilan, samoodrživ klub koji se neće upuštati u sumanutu utrku za pojačanjima kako bi sustigao Dinamo već će trošiti koliko može da ne bi ostao onakav kakvog su ga ostavili Štimac i svi oni prije njega. 

Gologa, s 'gaćama na štapu'.  

Idi na 24sata

Komentari 74

  • mestar 04.04.2018.

    Kako se komi uhljebi boje Stmca, pa pikaraju da se slucajnonebi vratio u Hajduka.Ti nevescani su stare komunjare.Moram vas razocarat drgovi ali Hajduk nema sposobnijeg lidera od stimca, pa ni HNS.

  • Pao i ustao. 03.04.2018.

    Meni je Stimac duzan milju eura ima 7 godina.

  • 1808riba 03.04.2018.

    Novinarčiću, pitaš u kojoj agoniji? Pa 15 godina bez trofeja, godinama borba za 3. mjesto.U toj agoniji.Vrijednost i kvaliteta kluba se nigdje u svijetu ne mjeri brojem gledatelja nego rezultatima., Hajduk ih nema.

Komentiraj...
Vidi sve komentare