To je to što me zanima!

Preminuo Dragan Bošnjak, član legendarne Dinamove 1982.

Da mi je još jednom vidjeti plavi salon, fotografije moje klape iz 1982. Mi smo tako dobro igrali da smo samljeli Zvezdu u proljeće 1982. kao nitko prije, pričao je u svom posljednjem intervjuu Dragan Bošnjak
Vidi originalni članak

Bivši igrač Dinama Dragan Bošnjak umro je u 63. godini života. Bošnjak je rođen 19. listopada 1956. godine u Kanjiži, a pamtimo ga kao člana legendarne Dinamove generacije iz 1982. godine. Posljednje dane života proveo je u velikom siromaštvu.

Iz Zagreba zovete? Onda nije što, nego kaj, javio se Dragan Bošnjak sredinom 2005. kad smo ga locirali u Kanjiži, vojvođanskom gradiću gdje je bio predsjednik općinskog sportskog saveza. 

Početkom 1980., u siječnju, Bošnjak je stigao u Dinamo. Na klupi je bio Vlatko Marković

- Sve je bilo dogovoreno koji mjesec ranije. U Novi Sad je stigao Zorislav Srebrić i rekao mi da idem u Dinamo. I ja sam došao. 

Bio je mladi reprezentativac Jugoslavije, u Dinamo došao iz Viojvodine

Nije Bošnjak baš bio nepoznat, kao mladi reprezentativac Jugoslavije, osvojio je 1978. naslov europskog prvaka, a u Dinamo je stigao iz Vojvodine. I odmah zauzeo mjesto u prvoj postavi. Bio je jako važan kotačić u lokomotivi koja je 1982. igrala najljepši nogomet u Jugoslaviji i protivnike rješavala već nakon pola sata. 

- Moja najdraža utakmica za Dinamo je u Splitu, kad smo pobijedili 2-1. Zajec je zabio odmah na početku, Deverić je zabio drugi i već nakon pola sata smo vodili 2-0. No, nije me rezultat impresionirao, nego naši navijači. Gdje god sam pogledao imao sam osjećaj da su plave zastave, cijeli Split je bio u plavom... To nikad neću zaboraviti. I još nešto. To je bila možda i ključna pobjeda u pohodu na naslov prvaka - pričao je Bošnjak.

To mu je bila najdraža, a posebno pamti i finale Kupa u Beogradu 1980. godine.

- Dumbović je zabio gol, ali sa Zvezdom su bili posebni mečevi. Tu bismo se uvijek napalili. U proljeće 1982. smo ih u Zagrebu razbili, ne sjećam se da je itko očitao Zvezdi takvu lekciju kao mi. Nisu ni znali što ih je snašlo, a mi smo već vodili 3-0.  

Prijatelji iz Dinama skupljali novac za njega

Posljednje dane života proveo je u siromaštvu, pa su mu prijatelji iz Dinama skupili i poslali 5000 eura. 

- Jako sam potresen, Dragan je bio tih, samozatajan dečko, koji je bio izuzetno važna karika u mojoj momčadi. Igrao je halfa, zadnjeg veznog, srednjeg.. Što god je trebalo. Ne biste ga vidjeli, a on je radio čuda, efikasan, brz, motoričan... Ma, sjajan dečko i još bolji igrač - prisjetio se Ćiro Blažević.

Bila je to prava škvadra koja je zajedno izlazila, družila se, zabavljala...

- Moj najbolji prijatelj bio je Srećko Bogdan, družio sam se i sa Snješkom Cerinom... Ma mi smo bili takva klapa kakve nije bilo u Jugoslaviji. Želja mi je doći još jednom u Maksimir, vidjeti plavi salon, fotografije iz 1982. Kako smo samo igrali, to je bilo čudo - bile su zadnje riječi Dragana Bošnjaka kada smo s njim posljednji put razgovarali.

Dragan Bošnjak u Dinamo je stigao 1980. iz Vojvodine, a u klubu je ostao do kraja 1983. Bio je standardni prvotimac sa 114 službenih nastupa i četiri gola. S klubom je osvojio kupove 1980. i 1983. te prvenstvo 1982. godine.

 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • raulgonzalez 29.03.2019.

    Jugoslavenski messi

  • gogo67 28.03.2019.

    to su bile godine.. kad smo se na ulici dijelili na plave i bile.... kad su nam igrači Dinama i Hajduka bili božanstvo...kad smo sanjali kako oblačimo dres tih klubova.. pola društva Dinamo pola Hajduk..

  • Dragan KataGomercic 28.03.2019.

    ** Admin ** Poštovani, molimo vas isključite CAPS LOCK kao ostali korisnici na portalu. Lp

Komentiraj...
Vidi sve komentare