To je to što me zanima!

Senzacija u Aarhusu: Braća Fantela osvojila svjetsko zlato!

U plov za medalje braća Šime i Mihovil ušla su s velikom prednosti, a kući se vraćaju sa svjetskim zlatom koje apsolutno nitko nije očekivao s obzirom da zajedno u novoj disciplini jedre tek godinu dana
Vidi originalni članak

Braća Šime i Mihovil Fantela svjetski su prvaci u klasi 49er!

U posljednji dan Svjetskog prvenstva u danskom Aarhusu ušli su kao vodeći i veliki favoriti da u posljednjem plovu osiguraju svoju prvu zajedničku zlatnu medalju u povijesti. To su i napravili i hrvatskom jedrenju donijeli novu veliku medalju.

Iako zajedno jedre tek godinu dana u novoj disciplini, Šime i Mihovil su kontra apsolutno svih predviđanja i očekivanja iznenadili i u Aarhusu pokorili jedriličarsku elitu

Sami su najavljivali kako bi bili sretni ako se na ovom prvenstvu nekako uguraju među deset najboljih posada svijeta, a dogurali su do velike medalje čime su ranije no što su to očekivali osigurali i plasman na Olimpijske igre. A planirali su da bi za to mogli biti spremni tek na sljedećem SP-u koje je na rasporedu iduće godine u prosincu. Uostalom, tko bi se mogao nadati da će Šime, dugogodišnji vladar klase 470 s Igorom Marenićem, i Mihovil, koji se do sada natjecao u windsurfingu, mogli tako brzo priviknuti na novu klasu.

No prevarili su sva predviđanja, čak i svoja, i unatoč brojnim problemima osvojili veliku medalju. Vjerujemo tek prvu u njihovu zajedničkom sportskom putu.

- Nevjerojatno je biti na brodu s bratom, a meni je ovo novi izazov s obzirom da sam promijenio klasu. A osvojiti Svjetsko prvenstvo već sada je nešto što nisam mogao ni sanjati. Znali smo da smo dobro, znali smo da možemo biti konkurentni ako nam uvjeti dozvole da pokažemo što znamo i eto što se dogodilo - rekao je iskusniji brat, Šime te nastavio:

- Ovo je ludo! Zahvaljujem se cijelom našem timu. Cilj je bio da prođemo kvalifikacije, a mi smo osvojili zlato, nitko se tome nije nadao ni u snu.

I dok je do sada vladao svjetskim morima u društvu Igora Marenića u klasi 470, od prošle godine društvo mu u sasvim novom brodu radi brat Mihovil.

- Ma ne znam što da kažem. Dali smo sve od sebe ovaj tjedan i postali svjetski prvaci. Nemam što više dodati - nasmijao se presretni Mihovil koji je donedavno jedrio na dasci.

A kako se niti jedan od njih nije očito nadao ovako brzom uspjehu te im je glavni cilj, i to ne na ovom SP-u, već na idućem, bio plasirati se na Olimpijske igre, ovim zlato i planovi se mijenjaju.

- Otkako smo promijenili klasu naš cilj je medalja na Olimpijskim igrama u Tokiju i zato je ovo zlato samo još jedan dobar natjecateljski tjedan za nas. Nećemo poletjeti u nebo, jako dobro znamo koliko tisuća sati moramo provesti u brodu da bismo do toga došli. Broj na našem brodu je 10.000, a to je baš simbolično, toliko sati moramo provesti na treninzima da bismo osvojili medalju. Jednom mi je to pošlo za rukom i znam koliko napornog rada treba da bismo došli u priliku - kaže Šime, olimpijski prvak u klasi 470 s Marenićem.

Braća su danas u plovu za medalje od starta do cilja kontrolirala situaciju. U predstartnom manevriranju odmah su dali naslutiti svoju taktiku, držat će se dviju njemačkih posada koje su jedine mogle ugroziti njihovu poziciju broj jedan. Posao su odradila braća Fantela bez greške. Nisu dali Njemcima disati, stalno su ih držali na oku. Njemačke posade morale su oko polovice plova prestati razmišljati o zlatu, koje je očito bilo nedostižno i posvetiti se tome kako da sačuvaju srebro i broncu. Ni u tom zadatku nisu uspjeli u potpunosti. Srebro su im oteli Francuzi Frei i Delpech, Fischer i Graf, koji su u zadnji plov ušli na drugom mjestu, su osvojili broncu, a Heil i Ploessel ostali su bez postolja. Šime i Mihovil Fantela ciljem su u plovu za odličja prošli peti, Njemci na začelju flote.

Šime Fantela ima naslove svjetskog kadetskog prvaka u Optimistu, nekoliko naslova svjetskog juniorskog prvaka u 470, tri naslova svjetskog seniorskog prvaka u olimpijskim disciplinama (dva u 470 i jedan u 49eru) i olimpijsko zlato u 470. Na europskim prvenstvima ima tri zlata i dvije bronce, sve u 470.

Idi na 24sata

Komentari 81

  • Tomo1000 11.08.2018.

    Svaka čast momci, svaka čast, ali imate iritirajuće prezime! Sorry🙈

  • 11.08.2018.

    Bravo decki,svaka cast!

  • 11.08.2018.

    bravo

Komentiraj...
Vidi sve komentare