To je to što me zanima!

Vratila se zlatna braća: Takvi smo mi, ne propuštamo prilike

Šimi i Mihovilu ovo je prvo zajedničko zlato u 49eru, klasi u kojoj treniraju tek godinu i pol čime su iznenadili apsolutno sve. U Hrvatsku su se vratili s velikim zlatom oko vrata
Vidi originalni članak

Svjetski naslov u 49eru je spektakularan rezultat. Da Je Šime Fantela sjajan jedriličar, to smo znali odavno, ali ovako nešto nitko na svijetu nije mogao ni sanjati, da će u paru s bratom Mihovilom, na prvom velikom natjecanju u novoj klasi osvojiti zlato. Šime i Mihovil su priča broj jedan u svijetu jedrenja, jer vrlo malo ljudi u svjetu jedrenja ima dvije medalje u dvije različite discipline.

- Hvala svima što su došli na doček, sretan sam i zadovoljan što je projekt krenuo u ovom smjeru, što smo u godinu i pol napravili ovaj veliki uspjeh. Ne mogu reći da smo ga očekivali, ali nada je tinjala. Čekali smo priliku i uvjete koji nam odogovaraju i kad se ukazala prilika zagrizli smo i otišli do kraja - kazao je stariji brat Šime.

Sve se prelomilo predzadnji dan, dijelili su prvo mjesto, no uvjeti su bili jako teški, vjetar preko 25 čvorova, što im baš i nije odgovoaralo.

- Na jak vjetar još nismo navikli, nismo toliko trenirali, ali pokazali smo se dostojnima, po tim uvjetima smo napravili temelje za prvo mjesto.

Šime je u svijetu jedrenja osvojio manje-više sve što se da osvojiti, no četiri godine mlađi brat Mihovil novi je u ovim vodama, do sada je bio daskaš.

- Odradili smo fenomenalno prvenstvo, meni je taj drugi dan po jakom vjetru bio najstresniji, jer nismo toliko trenirali na jakom vjetru, ali tu smo, kako Šime kaže, zacementirali pobjedu i kasnije kontrolirali situacije u plovu za medalje - kazao je Mihovil.

Šime je stariji, ali nije tioliko strog.

- Sluša me, moram ga pohvaliti, u godinu i pol napravio je ogroman korak, jer prvi put jedri u dvojcu. Ja i Igor smo bili dugo u 470 i za mene je ovdje puno novih stvari, ali moram ga pohvaliti jer je stvarno odradio vrhunski posao.

- Meni je sve novo, a novi je osjećaj i osvajanje svjetskoga zlata. Moram se početi navikavati – dobacio je Mihovil.

Zlato je došlo ranije od očekivanja.

- Definitivno je, znao sam da će neke stvari trebati ispočetka, napravili smo prednost pred konkurencijom, respektirali su nas, a sada će biti još i veći respekt, više ćemo imati kredita unutar flote, kako se OI bliže bit će tog respekta i više...

Nakon zlata na SP-u, sve ispod zlata sa OI bilo bi korak natrag.

- Naša filozofija je da idemo korak po korak prema ciljevima koje sami postavimo na moru. Tako se i nastavlja, znamo koliko imamo još ispred sebe... Dovoljno je još vremena da prođemo sve uvjete, i to puno sati, a što će se dogoditi u Tokiju, to ne zna nitko – kaže Šime, dok nam je Miho otkrio kako je doživio zadnji dan natjecanja, 'medal race'.

- Zadnji dan smo čuvali dva Njemca, koji su nam bili jedini konkurenti, na startu smo se pozicionirali pored njih, pratili su nas, i kad smo okrenuli bovu ispred njih, sve je bilo lakše. Ništa se ovo nije dogodilo preko noći, tri dana ranije smo vidjeli da imamo šansi za normu, a onda je proradio sportski duh. Drugi dan smo skočili na drugo mjesto, i onda smo zagrizli, takvi smo mi, ne puštamo priliku i to je to.

Dok je jedrio u klasi 470, Šime je nosio nadimak 'Miracle man' – Čudotvorac, sada bi mogao nositi nadimak 'Medal maker'. Braću Fantela sada čekaju pripreme za Olimpijske igre, na kojima bi se mogli ogledati s najboljima od najboljih u klasi 49-er, nepobjedivim Burlingom i Tukeom, koji se vraćaju nakon pauze.

- Veselim se da se vraćaju, pobijedili smo ih u Pekingu u klasi 470, sada ćemo vidjeti tko je bolji u 49-erima. Novi je to izazov...

Na dočeku je bio i predsjednik HJS-a Zlatko Taritaš koji je došao čestitati zlatnoj braći.

- Za sve nas ovo je neobično veliki rezultat, iznenađujući, očekivali smo normu, medalja je puno više od naših nadanja, a zlato je vrh vrhova. Šime Fantela nas je naučio na medalje, a sada u paru rade vrhunske rezultate. Oni se uvijek prime vrhunski, poštuju sportske protivnike, i to im se vraća. Dragi Bog im je vratio sve što su uložili. Nadam se da će u Tokiju biti desetak naših natjecatelja, da ćemo opet biti najbrojnii sport, imamo veliku podršku HOO-a i države, sredstava je naravno uvijek malo, ali nadamo se da će nas HTZ prepoznati kao promotore naše zemlje...

Idi na 24sata

Komentari 1

  • KrešimirHuzek 14.08.2018.

    Bravo dečki

Komentiraj...
Vidi sve komentare