To je to što me zanima!

Apple predstavio Watch: 'Ovo je najnapredniji sat na svijetu'

Apple Watch u prodaju kreće 24. travnja, a cijena će se kretati između 349 i 1099 dolara. Osim sata, Apple je predstavio i novi MacBook težak samo 900 grama
Vidi originalni članak

- Ovo je najosobniji uređaj koji smo ikad napravili - tim je riječima Appleov čelnik Tim Cook započeo prezentaciju vjerojatno najiščekivanijeg gadgeta 2015. godine. U Yerba Buena Centru u San Franciscu Cook je predstavio Appleov pametni sat iliti Apple Watch. Iako umanjeni hibrid sata i smartphonea nije nikakva novost, jer već ga odavno imaju i glavni konkurenti poput Samsunga i Motorole, sve što Apple predstavlja uvijek plijeni pozornost pa makar i kasnilo koji mjesec ili godinu.

- Naš Apple Watch najnapredniji je sat na svijetu, vrlo je točan i ima izmjenjiva "lica" - rekao je Cook izdvojivši za početak uobičajene funkcije poput datuma, svjetskog sata, štoperice, podsjetnika, kalendara...Satom možete kontrolirati vašu glazbu, provjeriti otkucaje srca pa čak i primati pozive:

- Javiti se na poziv preko sata, to sam htio još kad sam imao pet godina - uzviknuo je Cook pred oduševljenim fanovima, bilo da se oni nalazili na prezentaciji ili pred milijunima monitora.

Zamjenjuje kartice, ključeve...

Jedna od najzanimljivijih funkcija sata je mogućnost plaćanja . Umjesto vađenja mobitela iz džepa, dovoljno je samo približiti ruku tj. sat čitaču i transakcija je obavljena. Appleov sat moći će poslužiti i kao alternativa karticama za otvaranje hotelskih soba, a bit će i "ključ" za elektronska garažna vrata.  Treba napomenuti i da je sat opremljen GPS-om.

Za Apple Watch razvijeno je već više od 1000 aplikacija među kojima i neke najpopularnije poput Instagrama, Facebooka i Shazama.

Da bi u potpunosti funkcionirao, Appleov pametni sat mora se povezati s iPhoneom, a to je moguće preko WiFi-ja ili Bluetootha. Za upravljanje satom potrebna je Apple Watch aplikacija .  To znači da Apple Watch mogu koristiti samo vlasnici iPhonea.

Baterija "drži" jedva jedan dan

Ako su vas navedene funkcije uspjele oduševiti, ono što bi vam moglo biti manje prihvatljivo je trajanje baterije. Iako je Cook euforično naglasio kako "baterija uz normalno korištenje traje 18 sati", to ipak govori da sat bez punjenja može izdržati jedva jedan dan .

Što se cijene tiče, najjeftiniji je Apple Watch Sport koji stoji 349 dolara, a veća verzija je 399 dolara. Cijene za model od nehrđajućeg čelika kreću se od 549 do 1099 dolara. za one vrlo dubokog džepa tu je ekskluzivni Apple Watch Edition od 18-karatnog zlata koji stoji vrtoglavih 10.000 dolara.

Apple Watch može se naručiti od 10. travnja , a prodaja u nekim zemljama poput Australije, SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke...kreće 24. travnja.

Tko će kupovati pametne satove?

Pametni satovi dosad nisu bili na popisu najpoželjnijih gadgeta, a razlog prvenstveno leži u njihovoj cijeni te funkcionalnostima koje ne nude gotovo ništa više od onoga što imamo na mobitelima. Još jedan uređaj "gladan čestog punjenja" koji će egzistirati na ruci mnogima još uvijek nije prihvatljiva opcija.

Ipak, već je jako dobro poznato da Apple brojne stvari "pretvara u zlato" i svoj uspjeh često gradi na neuspjehu konkurenata. U idućim mjesecima vidjet ćemo hoće li im uspjeti popularizirati pametne satove onako kako su popularizirali i pametne mobitele kao i tablet računala.

Stigao i najlakši i najtanji Mac ikad

Osim svog prvog pametnog sata, Apple je na eventu u San Franciscu predstavio 12-inčni MacBook najnovije generacije.

- Željeli smo ponovno izmisliti notebook - rekao je Cook rekavši kako novi MacBook teži samo 900 grama , a 24 posto je tanji u odnosu na prošli model.

- To je najlakši i najtanji Mac koji smo ikad proizveli - rekao je Phil Schiller, viši potpredsjednik Applea.

Novi MacBook ima i osvježenu tipkovnicu koja je također znatno tanja. Retina zaslon od 12 inča, visoke rezolucije od 2304x1440 piksela najtanji je ekran ikad ugrađen u Mac , a troši jako malo energije.

Idi na 24sata

Komentari 56

  • STIG_1 11.03.2015.

    i dosao je taj dan. Sjetili su se cemu sluzi gumI

  • andre2000 11.03.2015.

    i iphone se prodaje a isto je glupost najveca

  • jarbol 10.03.2015.

    Da mi ga netko pokloni točno bi ga tužio ;)

Komentiraj...
Vidi sve komentare