To je to što me zanima!

Stigli novi iPhonei: Staklo im je najotpornije, a podnose i pivo

iPhone XS i XS Max u Hrvatskoj će se moći kupiti od 28. rujna, a najjeftiniji model, XR, bit će dostupan od 26. listopada. Cijene za naše tržište još nisu službeno poznate...
Vidi originalni članak

Pred očima posjetitelja u Steve Jobs Theateru u Kaliforniji kao i pred milijunima vjernih obožavatelja diljem svijeta koji su konferenciju pratili preko interneta, Apple je i ovoga rujna predstavio svoje nove uzdanice - iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR i Apple Watch Series 4.

Kao i svake godine, Tim Cook je novu verziju iPhonea najavio kao "najnapredniju koji su ikad stvorili" dok se iza njega ocrtavala fotografija nadolazećih modela XS i njegovog "većeg brata" XS Maxa. Onaj najjeftiniji, XR, ostavio je za kraj.

Bacali su ga u vodu, sok, pivo...sve je izdržao

Novi iPhone, u verziji XS i XS Max, opremljen je najsnažnijim staklom ikad viđenim na pametnim telefonima. Otporan je na prašinu, ali i vodu u kojoj može ostati i do pola sata. Njegova otpornost testirana je čak i u slanoj vodi, soku od naranče, pivu...Sve je izdržao, tvrdi Apple.

XS model iPhonea ima 5,8-inčni zaslon, dok je veća varijanta, XS Max, opremljena s 6,5 inča velikim ekranom što je najveći iPhone dosad.

Apple se pohvalio i najnaprednijom funkcijom prepoznavanje lica za otključavanje telefona ikad dostupnom na jednom smartphoneu. Poboljšani su i zvučnici.

Dolazi i u verziji od 512 GB i ima odlične kamere

Nove iPhone modele pokreće novi proces debljine samo sedam nanometara pod nazivom A12 Bionic. Aplikacije će sada biti i 30 posto brže, a bit će bolje i pretraživanje fotografija kao i njihovo poboljšavanje. Nova tehnologija trebala bi donijeti i upola manju potrošnju energije. 

Novost je da će iPhone sada biti dostupan i u verziji od čak 512 GB memorije. 

Što se tiče kamere, novi modeli opremljeni su onom dvostrukom od 12 megapiksela. Blic je unaprijeđen i nosi naziv "True Tone flash". Apple je objasnio da novi procesor donosi i bolje procesiranje fotografija. Nova funkcija je i naknadno podešavanje dubinske oštrine na fotografijama.

Što se tiče videa, kamera će sada moći snimati i stereo zvuk. 

U odnosu na prethodni model, baterija na modelu XS, u načinu mirovanja, traje 30 minuta duže. Model XS Max donosi pak najjaču bateriju ikad viđenu na iPhoneu čiji je stand by duži za 90 minuta u odnosu na prijašnje.

Apple je napokon na iPhoneu ugradio podršku za dvije SIM kartice - Dual SIM, ali ona ne funkcionira kao na primjerice Huawei ili Samsung uređajima. iPhone ne može raditi s dvije fizičke SIM kartice već je riječ o podršci za SIM i eSIM (virtualni SIM) koji su dostupni kod nekih operatera u svijetu.

iPhone XR - najjeftiniji među novima

iPhone XR treći je danas predstavljen model iPhonea koji će imati nešto nižu cijenu. Za razliku od gore spomenutih verzija koje imaju napredne OLED ekrane, ovaj je opremljen LCD "Liquid Retina" zaslonom od ruba do ruba, dijagonale 6,1 inča. Razlika između OLED i LCD zaslona je u prikazu boja - one na LCD-u čine se "bljeđe" tj. imaju manje kontrasta.

XR dolazi u više boja kućišta - bijeloj, crnoj, plavoj, koraljnoj, žutoj i crvenoj. Napravljen je od aluminija i stakla.

Kao i "jači" modeli ima funkciju prepoznavanja lica (Face ID), ima i isti procesor, ali tek jednostruku kameru. 

Baterija mu traje oko sat i pol vremena dulje nego na modelu iPhone 8 Plus.

Za iPhone najmanje 749 dolara, prvi stiže 28. rujna

iPhone XR bit će, očekivano, najjeftiniji, a prodavat će se po cijeni od 749 dolara za model s najmanje pohrane što je, u ovom slučaju, 64 GB. U Hrvatskoj će se moći naručiti od 19. listopada, a u prodaji će biti od 26. listopada.

Najniža cijena za iPhone XS bit će 999 dolara, a za XS Max 1099 dolara. Sva tri modela dolaze u verzijama od 64, 256 i 512 GB memorije za pohranu. Ovi modeli u Hrvatskoj će biti dostupni od 28. rujna, a prednarudžbe će krenuti tjedan dana ranije. 

Spomenute cijene su za američko tržište, a one za hrvatsko još uvijek nisu službeno poznate.

Sat duplo brži, ali i pametniji

Na početku konferencije Apple je predstavio novi Apple Watch. U seriji 4 u potpunosti su mu promijenili lice, opremili ga novim, 30 posto većim ekranom do rubova koji su sada zaobljeni. Sat je tanji od prethodnika, ima novu početnu stranicu i znatno glasniji zvučnik. 

Zbog procesora S4 novi Apple Watch je oko dva puta je brži od prethodne verzije, a ima i neke potpuno nove mogućnosti. Primjerice, uz pomoć svojih senzora, Watch će sada moći prepoznati ako njegov korisnik padne. Tada će, ako se vlasnik ne bude kretao više od minute, automatski pozvati poziv u pomoć.

Uz pomoć posebne elektrode i aplikacije, Watch će imati mogućnost očitati i EKG i to u samo 30 sekundi. Usluga će u početku biti dostupna korisnima u SAD-u, a kasnije i u ostatku svijeta. Uslugu je odobrila američka agencija za lijekove FDA.

Cijena Apple Watcha Series 4 za verziju s LTE podrškom kreće se od 499 dolara, a bez LTE podrške od 399., a prodaja kreće od 17. rujna u 26 zemalja svijeta dok se u Hrvatskoj očekuje 28 rujna. Serija 3 pojeftinit će na 279 dolara.

Apple se, inače, pohvalio i da je Apple Watch najprodavaniji sat na svijetu.

Idi na 24sata

Komentari 165

  • kele2 16.09.2018.

    Avion

  • ispravak_navoda 15.09.2018.

    Novi, stari, bitno je da radi i sluzi onome za kaj si ga kupio. Samo kreteni mjenjaju mobitele jer je izasao noviji model.

  • expendables 14.09.2018.

    Mislim da za 14 tisuca kuna nece dati nista vise nego onaj od 4 tisuce kuna. Ali uvijek sam rekao tko voli nek izvoli. Samo brate sto je previše, previše je.

Komentiraj...
Vidi sve komentare