Divjak: Sve je spremno, Škola za život kreće za 8500 učenika

Što se tiče svih ostalih škola, velika je novost da ove godine prvi put imamo obveznu informatiku u svim osnovnim školama u Hrvatskoj, u 5. i 6. razredima, rekla je ministrica u Varaždinu
Vidi originalni članak

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u petak u Varaždinu kako je na razini ministarstva sve spremno za novu školsku godinu i početak provođenja eksperimentalnog programa "Škola za život" u 74 hrvatske škole. 

Kazala je kako se u Ministarstvu znanosti i obrazovanja radi "punom parom" i da je danas odaslano pismo roditeljima vezano za početak nove školske godine i početak eksperimentalnog programa.

"S obzirom da 3. rujna kreće nova školska godina, ovo je prilika da napravimo sigurno najvažniji iskorak za naše školstvo u posljednjih 20-ak godina. Eskperimentalni program Škola za život ulazi u 74 hrvatske škole za 8500 učenika, blizu dvije tisuće nastavnika i suradnika, koji su svi educirani," izjavila je ministrica te dodala da je trenutno u procesu dobava udžbenika. Ministarstvo je svoj dio odradilo i na potezu su nakladnici, koji su se obvezali da će eksperimentalni udžbenici biti spremni za sam početak školske godine i da će stići u škole. Kazala je i kako su neke škole već dobile tablete dok je u ostalima to u proceduri.

"Što se samog eksperimentalnog programa Škola za život tiče, mi prvi put ulazimo u učionice i svi smo nestrpljivi da krenemo. Što se tiče svih ostalih škola, velika je novost da ove godine prvi put imamo obveznu informatiku u svim osnovnim školama u Hrvatskoj, u 5. i 6. razredima. Što se tiče opreme, mi smo prvih 218 škola opremili, onih gdje je bilo najkritičnije s obzirom na informatičku opremu," pojasnila je Divjak. Najavila je i da će do kraja ove godine još 400 do 500 škola dobiti opremu.

Pohvalila se i da je ministarstvo jako puno radilo na povlačenju sredstava iz Europske unije i da je u manje od godinu dana povučeno dvije milijarde. Drži da je to rekord u odnosu na, ne samo proteklo razdoblje, nego općenito koliko koje ministarstvo povlači sredstava za neke namjenske projekte.

"Pored toga, krećemo i s novim konceptom reforme za strukovno obrazovanje koje je godinama, desetljećima bilo zapostavljeno – novi kurikulumi, dualno obrazovanje, veća suradnja s poslodavcima i milijarda kuna, koja se ulaže u 25 centara kompetentnosti diljem Hrvatske, pa i u dva ovdje u Varaždinu," rekla je ministrica Divjak. 

Idi na 24sata
Komentari (18)
 • Forrest Gump

  pozorno ćemo pratit sve promjene... informatika u 5. i 6. razredu je elementarna potreba, stoga palac gore... vidim svi se uzjogunili zbog uvođenja informatike, pa je najbolje da ostanemo na klinastom pismu do daljnjeg... btw. svaka obitelj danas ima računalo ...

  27. 8. 2018,   15:25
 • puna_kapa

  i šta sad ako taj eksperminet toj dici u 74 škole bude promašaj? ko će njima vratit tu jednu godinu života i naobrazbe koju će te im oduzet? obavezna informatika, a kompjuteri po školama imaju 1 GB rama, ako škole ...

  24. 8. 2018,   23:52
 • gimnazijalka68

  Kao netko tko ide u školu već 11 godina, naučila sam da se ništa ne može bez PAPIRA I OLOVKE. Nikakvi tableti, jel Vi želite da djeca Vam postaju još opsjednutija o tehnologiji? Vi mislite da će biti lakše torbe ...

  3. 9. 2018,   17:19
24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.