To je to što me zanima!

Ema više nije sama: U školu na Zlarinu krenulo sedam prvašića

POVEĆANJE ZA 900% Područna škola na Zlarinu do 2016. je čak bila i zatvorena. Sad ne samo da upisuje prvašiće nego je ušla i u program 'Škola za život'
Vidi originalni članak

Lani je u prvi razred na Zlarinu krenula samo Ema. U ponedjeljak u školskim klupama tamošnje područne škole, Osnovne škole Meterize, s velikim osmijehom sjeli su prvašići!

U brojkama, to je povećanje broja prvašića od čak 900 posto. To je veliki događaj ne samo za Zlarin, otočić s oko 200 stanovnika, nego i za Šibenik, te je ravnateljica matične škole, Margit Vrbičić, prvi dan školske godine provela na otoku.

- Ovo su stvarno lijepi trenuci jer ne smijemo zaboraviti da je ova područna škola 2013. godine bila zatvorena. Tad na otoku nije bio ni jedan učenik od prvog do četvrtog razreda. Škola je ponovno otvorena 2016. godine, kad je upisana Ema, koja je do danas bila potpuno sama s učiteljicom Marijanom. I evo, odjednom imamo sedam prvaša, a još se k tome doselila jedna obitelj s učenicom drugog razreda, tako da danas u kombiniranom odjeljenju ove područne škole, od lanjske jedne učenice, danas ih imamo čak devet - pojašnjava nam ravnateljica.

Ipak manje prvašića

Inače škole na području Šibensko-kninske županije ove godine imaju 71 učenika manje nego lani. Prvašića je 849, dok ih je lani bilo 919, a od pet gradova u županiji u skromnom “plusu” s ovogodišnjim brojem prvašića samo su Šibenik, s deset učenika više nego lani, i Skradin, koji je u plusu za 26 prvaša, dok Drniš, Knin i Vodice bilježe pad broja prvaša. Najveći dio ovog rasta u Šibeniku bilježi upravo Osnovna škola Meterize.

Veseli se prijateljima

Mala Ema Jeličić prva dva razreda u učionici je bila sama s učiteljicom razredne nastave Marijanom Burić. No brzo se privikava i veseli što će škola živnuti uz novu djecu.

- Bilo je lijepo jer sam imala učiteljicu samo za sebe. Mogli smo otići okupati se kada je bilo jako vruće ili čitati na strunjači. No sad ću se imati s kim družiti i igrati prije i nakon škole - kaže Ema.

Dodatni razlog što je ravnateljica Vrbičić prvi dan škole bila na Zlarinu je što je ta škola jedna od tri s područja Šibensko-kninske županije koja je odabrana su za provedbu eksperimentalnog kurikularnog programa Škola za život. Taj program, među ostalim, podrazumijeva posebne udžbenike, pametne ploče, tablete koje će imati svi učenici i još drugih noviteta.

Ništa od navedenog još nije stiglo na Zlarin, ali ravnateljica kaže da će stići svaki tren, možda već popodne.

- Velika je što je baš naša škola izabrana za ovaj eksperimentalni program. Mi ćemo dati sve od sebe, ali tek ostaje za vidjeti hoće li taj program nakon eksperimentalne faze zaživjeti - kaže Vrbičić.

Učiteljica Marijana Burić tek se treba priviknuti na novu situaciju. Iako se nekome čini da devet učenika nije puno, na Zlarinu jedna učiteljica svaki dan će držati nastavu po tri različita programa, jer je riječ o kombiniranom odjeljenju s razreda.

- K tome, uvodimo i taj eksperimentalni program što nije jednostavno čak ni u odjeljenju s jednim razredom. No, to će za nas biti izazov na koji ćemo učenici i ja odgovoriti najbolje što možemo - kaže učiteljica Burić.

A iako je naglasak stavljen na početak eksperimentalnog programa, školska godina započela je u svim hrvatskim školama, osim onima u Splitsko-dalmatinskoj županije, kojima je odobren tjedan dana kasniji početak.

Jednosmjenska nastava

U školske klupe sjelo je 413.000 učenika - 279.000 osnovaca, te 134.000 srednjoškolaca, uz 54.000 koji kreću 10. rujna.

Njihovi se ravnatelji bore s brojnim pitanjima koja se ne tiču toliko digitalizacije, koliko uvođenja jednosmjenske nastave, organiziranja prijevoza, te temeljne obnove školskih zgrada. Tako je učenike karlovačke Osnovne škole Banija u ponedjeljak posjetio gradonačelnik Damir Mandić, te učenicima, posebno prvašićima zaželio sretan početak nove školske godine. Od ove školske godine, u toj su županiji, uz OŠ Švarča, još dvije škole počele s jednosmjenskim radom.

To su OŠ Banija i OŠ Rečica, a u planu je da bi od iduće godine na rad u jednoj smjeni prešle i osnovne škole “Braća Seljan” i “Dragojla Jarnević”.

- Jednosmjenski rad posljedica je smanjenja broja djece u posljednjih desetak godina, ali isto tako smo svjesni da taj jednosmjenski rad roditeljima omogućava kvalitetniji obiteljski život - rekao je Mandić te dodao kako je OŠ Švarča izvrstan primjer koliko jedna smjena doprinosi poboljšanju kvalitete školovanja i svakodnevnog života.

Više grupa u produženom boravku

Zbog toga je spomenuta škola ove godine imala i povećan upis djece, a povećan je broj grupa produženog boravka s 10 na 12. Mandić je rekao i da je Grad prije početka nove školske godine u uređenje i opremanje škola uložio gotovo deset milijuna kuna i to u energetsku učinkovitost, opremanje učionica, te u novu opremu i namještaj, dok je Ministarstvo znanosti i obrazovanja krenulo s projektom opremanja škola informatičkom opremom kako bi nastava informatike bila što kvalitetnija. Naglasio je da je Grad za sve osnovnoškolce osigurao besplatne radne bilježnice u vrijednosti 1.5 milijuna kuna, te da s Ministarstvom, sufinancira prijevoz učenika osnovnih i srednjih škola s gotovo 2.5 milijuna kuna godišnje.

I u drugim županijama pokušali su barem djelomično pokriti troškove udžbenika roditeljima, a sve je veći problem školskih kuhinja, zbog zakonske zabrane zapošljavanja nenastavnog osoblja. Zbog toga sve više škola razmišlja o ukidanju toplih obroka za školarce.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • DajanaSt 04.09.2018.

    Pa zar u ŠKŽ škola počinje kao i u kontinentalnom dijelu Hrvatske?

  • KaticaSvalina 03.09.2018.

    Sretno dječice draga 💌

Komentiraj...
Vidi sve komentare