To je to što me zanima!

Gomilaju se tužbe nakon što su priznali da usporavaju iPhone

Mnogi korisnici Appleovih telefona osjećaju se prevarenima nakon što je otkriveno da je Apple usporavao performanse iPhonea kako bi se nosio sa starijom baterijom te su dosad podigli devet tužbi
Vidi originalni članak

Apple je prevario korisnike namjernim usporavanjem iPhonea bez jasnog upozorenja kako bi kompenzirali lošiji rad baterije, tvrdi se u osam tužbi koje su u proteklih tjedan dana podnijeli ljudi na različitim sudovima, prenosi Reuters.

Isto tako, tužitelji tvrde da su zbog toga uzalud pokušavali riješiti problem. Zajednička tužba mogla bi potencijalno predstavljati milijune korisnika iPhonea u SAD-u. No, slučajevi se šire i van Amerike, pa je sličnu tužbu zaprimio i izraelski sud u ponedjeljak. Apple nije komentirao tužbe. 

ŠTO JOŠ TAJE? Pa im ti vjeruj: Apple priznao da usporavaju starije telefone

Prošli tjedan su priznali kako su softverski na starijim telefonima, a radi se o iPhoneu 6, 6S, SE i 7, uveli opciju koja je 'izgladila' performanse odnosno smanjili zahtjeve za energijom iz hladnih, starih ili praznih baterija. Telefoni koji to nisu imali znali su se naglo gasiti jer je zaštitni mehanizam gasio uređaj kako bi zaštitio komponente u telefonu. 

Do ovog priznanja doveo ih je test GeekBencha koji je mjerio performanse starih telefona i otkrio da stariji telefoni ne rade jednako kao i kad su stigli na tržište. Tužitelji tako tvrde da je ova nemoć baterija da se nose sa zahtjevima procesora 'defekt' koji su pokušali prikriti, umjesto da ljudima zamijene baterije. 

ŠTEDI STRUJU Muči vas baterija na iPhoneu? Riješit će to maska od grafena

Mnogi su tako bili u uvjerenju da se stariji procesor ne može nositi sa zahtjevima aplikacija te su odlučili kupovati nove uređaje, umjesto da je zamjena baterije riješila taj problem. Isto tako, nameće se i pitanje vrijednosti tih starijih telefona, jer je Apple tradicionalno jako dobro držao vrijednost.

Idi na 24sata

Komentari 42

  • dopizdilomi 27.12.2017.

    Samo dižite tužbe dok oni ne dignu avione.

  • 44468444 27.12.2017.

    Rok trajanja i normalnog rada svakog iPhone-a je oko 5 godina. Platim ga 7.500 kn (ne u HR !!!) što je kroz 5 godina cca. 4 kn dnevno a toliko nije ni najobičnija kava u kafiću. Trenutno imam 6 plus već 3 godine i nikakva usporavanja nisam primijetio. Da su problemi sa baterijama prisutni već duže vrijeme o tome već i ptice na granama pjevaju, ništa novo, a to što u ovoj banana državi ne postoji oficijelni Apple Store sa servisom, to je već druga vrsta problema. U svim servisima vršila se besplatna zamjena baterija i to duže vrijeme tako da sva ova prašina koja se diže svake godine nakon što novi iPhone izađe je već dio poznatog rituala...

  • iPhonchek 27.12.2017.

    Ne transparentnost Apple će ih sada Koštati jer o prevari ovdje ne možemo pričati nemojte srat. Budite realni. Da je Apple otvoreno rekao populaciji koji imaju starije telefone sto namjeravaju i na koji način-sve bi ok bilo a sada kao Apple namjerno usporavao. Pa majku ti svetu 90% ne zna osobom tematici a našli se prdit kao da sve znaju. Naravno, kenjaza je sto nisu otvoreno govorili sto namjeravaju dal je neke namjere bilo-pa možda i jest možda i nije al logično gledajući baterija na iPhone 6 nikako ne može se nositi sa novim iOS-om i ako je ono način bio da se em telefon u smislu unutarnjih komponenti sačuva eto smanjili brzinu iOS-a....wow! Preuveličavate ovu stvar a da pogođeni imaju pravo na tužbu-imaju i neka ih tuže. Ako ništa barem će Apple se opametit i drugi put drugačije imati pristup sličnoj situaciji.

Komentiraj...
Vidi sve komentare