Gomilaju se tužbe nakon što su priznali da usporavaju iPhone

Mnogi korisnici Appleovih telefona osjećaju se prevarenima nakon što je otkriveno da je Apple usporavao performanse iPhonea kako bi se nosio sa starijom baterijom te su dosad podigli devet tužbi
Vidi originalni članak

Apple je prevario korisnike namjernim usporavanjem iPhonea bez jasnog upozorenja kako bi kompenzirali lošiji rad baterije, tvrdi se u osam tužbi koje su u proteklih tjedan dana podnijeli ljudi na različitim sudovima, prenosi Reuters.

Isto tako, tužitelji tvrde da su zbog toga uzalud pokušavali riješiti problem. Zajednička tužba mogla bi potencijalno predstavljati milijune korisnika iPhonea u SAD-u. No, slučajevi se šire i van Amerike, pa je sličnu tužbu zaprimio i izraelski sud u ponedjeljak. Apple nije komentirao tužbe. 

ŠTO JOŠ TAJE? Pa im ti vjeruj: Apple priznao da usporavaju starije telefone

Prošli tjedan su priznali kako su softverski na starijim telefonima, a radi se o iPhoneu 6, 6S, SE i 7, uveli opciju koja je 'izgladila' performanse odnosno smanjili zahtjeve za energijom iz hladnih, starih ili praznih baterija. Telefoni koji to nisu imali znali su se naglo gasiti jer je zaštitni mehanizam gasio uređaj kako bi zaštitio komponente u telefonu. 

Do ovog priznanja doveo ih je test GeekBencha koji je mjerio performanse starih telefona i otkrio da stariji telefoni ne rade jednako kao i kad su stigli na tržište. Tužitelji tako tvrde da je ova nemoć baterija da se nose sa zahtjevima procesora 'defekt' koji su pokušali prikriti, umjesto da ljudima zamijene baterije. 

ŠTEDI STRUJU Muči vas baterija na iPhoneu? Riješit će to maska od grafena

Mnogi su tako bili u uvjerenju da se stariji procesor ne može nositi sa zahtjevima aplikacija te su odlučili kupovati nove uređaje, umjesto da je zamjena baterije riješila taj problem. Isto tako, nameće se i pitanje vrijednosti tih starijih telefona, jer je Apple tradicionalno jako dobro držao vrijednost.

Idi na 24sata
Komentari (42)
 • TechExpert

  ovce tek sad progledale, bitno da su oni imali azuriranja sve te godine, a sa svakim azuriranjem mudri Apple uspori telefon za 10 posto! Divim se toj kompaniji i svim tim silnim dolarima koje su uzeli prodavajuci maglu zadnjih par ...

  27. 12. 2017,   11:39
 • Der Kommissarrr

  Imam negdje jedan 3g koji je nakon 2 apdejta postao neupotrebljiv, pokreneš sms app, treba mu 10 sekundi. Znao sam da muljave nešto.

  27. 12. 2017,   11:52
 • Deleted user

  To rade svi....uopće me to nebrine....a niti se moglo očekivati nešto drugačije !

  27. 12. 2017,   12:24
24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.