Google je u Hrvatskoj aktivirao uslugu plaćanja mobitelom

Za korištenje usluge treba vam debitna kartica Visa Inspire PBZ-a i aplikacija Google Pay. Plaćati tako možete na svim blagajnama s beskontaktnim plaćanjem ili online
Vidi originalni članak

 

Google Pay, usluga plaćanja putem pametnog telefona, stigla je u Hrvatsku. Google je pružanje usluge realizirao u suradnji s Privrdnom bankom Zagreb, pa da biste mogli koristiti Google Pay, morate imati debitnu karticu VIsa Inspire PBZ-a. 

Usluga je dostupna na svim prodajnim mjestima koja podržavaju beskontaktno plaćanje, na svim platformama Googlea, za online plaćanja kao i putem aplikacija na kojima je vidljiva oznaka Pay with Google.

Da bi koristili ovu metodu plaćanja, potrebno je preuzeti aplikaciju Google Pay s Google Play trgovine i dodati Visa Inspire debitnu karticu Privredne banke Zagreb. U trgovini samo 'probudite' pametni telefon i prislonite ga na terminal za beskontaktno plaćanje.

Za transakcije iznad 100 kuna kao dodatnu sigurnosnu mjeru morate otključati mobilni uređaj. Usluga Google Pay integrirana je u sve proizvode Google, omogućujući jednostavniju kupnju filmova, knjiga i aplikacija kao i izlistavanje svih kupnji na jednom mjestu. Također, usluga omogućuje spremanje vaučera, kartica vjernosti te poklon kartica i njihovo korištenje prilikom plaćanja.

U pogledu sigurnosti ovog načina plaćanja, iz Googlea kažu da uz standardne sigurnosne mjere koje pruža banka, korisnik dobiva dodatnu razinu zaštite. Prilikom plaćanja u trgovini umjesto stvarnog broja kreditne kartice usluga Google Pay dijeli virtualni broj računa i jedinstveni kod koji se mijenja sa svakom transakcijom.

Također, u slučaju da je telefon ukraden ili izgubljen, korisnik može zahvaljujući funkciji Find my device zaključati telefon, gdje god se nalazili, osigurati ga novom zaporkom ili s njega, čak, izbrisati sve osobne podatke. Međutim, nema potrebe za deaktivacijom same kartice jer podaci nisu pohranjeni na uređaju što, tvrde iz Googlea, ovu uslugu plaćanja čini sigurnijom od plaćanja plastičnom karticom.

Idi na 24sata
Komentari (5)
  • ban jelačić_1

    kod nas se mnogi bune na bezkontaktno plačanje koje je odlična stvar tako da ovo bude koristio jako mali broj ljudi

    1. 8. 2018,   16:38
24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.