Izlizane i prazne gume opasne su na vrućim i mokrim cestama

Za siguran auto na putovanju: Osim tlaka provjerite i rezervnu gumu te svjetla, razinu ulja, ali i svih tekućina. Budite oprezni s klimom, a barem svaka dva sata napravite kratku pauzu na putovanju
Vidi originalni članak

Prije putovanja treba provjeriti razinu ulja u motoru, stanje guma i tlak u njima, količinu tekućine u rashladnom sustavu te tekućine za pranje stakala.

Težina dodatnih putnika i prtljage utječe na tlak guma, zato ih često provjeravajte i uvijek imajte na raspolaganju rezervnu gumu.
Izlizane gume opasne su na mokrim ili vrlo vrućim podlogama, zato ih provjeravajte barem svaka dva tjedna s primjerenom napravom za mjerenje tlaka u gumama. Propisani tlak u gumama ovisno o opterećenju automobila možete pročitati u knjižici s uputstvima, a kod nekih automobila te podatke možete pročitati s naljepnice stavljene na okvir vozačevih vrata ili na unutrašnjoj strani poklopca rezervoara. Tijekom ljetnog računanja vremena na automobilima danju ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. 


Vozite oprezno

Autoceste su sigurnije i brže provozne, ali i na njima, kao i na državnim ili lokalnim cestama treba voziti oprezno. Bitno je imati dovoljno tekućine, poput vode, čaja ili sokova, i za svaki slučaj dovoljno hrane. Poželjan je i pun spremnik goriva, a prije putovanja treba prekontrolirati tlak u pneumaticima, razinu ulja i svih tekućina.

Protiv umora

Vožnja je naporan posao i umor raste proporcionalno s vremenom provedenim u vožnji. U pravilu se javlja umor nakon prevezenih 200 do 500 kilometara, ovisno po kakvoj se cesti vozite, najčešće između drugog i sedmog sata vožnje. Na smanjenje umora povoljno djeluju ugodna atmosfera u vozilu, ležerni razgovor sa suputnicima, slušanje primjerene glazbe te razne promjene koje se događaju tijekom vožnje, poput izmjene okoliša, raslinja, režima vožnje i slično. Pobrinite se za muziku, bilo CD, DVD ili mp3, jer na našim cestama nepouzdano se osloniti na radijski prijam koji je jako loš.

Ugodna klima

Provjetravanje vozila, prije ili tijekom vožnje, dat će više svježega zraka i povoljnu klimu u vozilu. Ali ne pretjerujte, kao ni s pretjeranim hlađenjem prostora u vozilu. Preporučljivo je imati 5 stupnjeva nižu temperaturu od vanjske. Prije samog polaska na put pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama, kao i mogućim alternativnim pravcima. Brzinu kretanja vozila nužno prilagodite stanju i uvjetima na cesti.

Bez obzira gdje putujete važno je pridržavati se prometnih propisa, znakova i naredbi policijskih službenika. Nemojte ulaziti u rizična pretjecanja, a u slučaju umora, slabosti ili nervoze pravovremeno se zaustavite, osvježite i odmorite.

Razradite plan puta
Teturanje s kartom na cesti bespotrebno će razvući put, zato odvojite vremena za planiranje prije nego što krenete. Možete pogledati i na internetu tražilice putova, koje će vas upozoriti na moguće radove na cesti. Najjednostavnije je koristiti ugrađeni ili prijenosni uređaj satelitske navigacije.
Alat pri ruci
Upoznajte se s osnovnim alatom vašeg automobila – u priručniku piše gdje se nalaze dizalica, ključ za odvijanje matica kotača i drugi priručni alat.
Gadgeti za djecu
Idu li s vama na put i djeca, razmislite o vožnji noću, kada je vjerojatnije da će spavati. Ponesite nešto što će im odvratiti misli s vožnje, primjerice knjige i igrice, odnosno moderne gadgete.
Provjera ulja
Napunite razine tekućina, ali kada je motor hladan. Možete provjeriti nivo ulja u motoru sa šipkom, te po potrebi uliti motorno ulje, ali pazeći da nivo ulja u motoru bude između minimalne i maksimalne oznake nivoa.
Ostale tekućine
Povjerite i nivo tekućine za kočnice te nivo rashladne tekućine motora. Obje tekućine moraju biti između minimalne i maksimalne oznake na posudama. Tekućinu za pranje stakla dolijte u posudicu do vrha.
Oprezno s klimom
Ako imate automobil opremljen klima-uređajem, podesite unutrašnju temperaturu u odnosu na vanjsku, jer prevelike temperaturne razlike izazivaju opasan termo šok na organizam.
Provjerite svjetla
Oštećeni brisači i svjetla predstavljaju opasnost i smanjuju vidljivost. Provjerite barem dva puta rade li sva svjetla – to vrijedi i za pokazivače smjera, kočnice i svjetla za maglu. Brisači bi trebali biti zamijenjeni barem jednom godišnje, jer u suprotnom će slučaju samo mazati staklo i smanjivati vidljivost.
Odmarajte se
Barem svaka dva sata napravite kratku pauzu i protegnite noge. Pijte i dovoljno tekućine, što će vam pomoći ostati budnima i povećati udobnost na putu.
Idi na 24sata
Komentari (10)
 • _l_

  "Težina dodatnih putnika i prtljage utječe na tlak guma...." ...zato ne vozim teže putnike, šaljem ih na bus

  12. 7. 2018,   08:29
 • kaius

  previše kompliciraju, dovoljno imat para u novčaniku i kreni! ako se čeka za ić na odmor za provijeravat ulje i ostalo takvi bolje da ne idu nigdje,tu kilometražu skoro svatko napravi svaki mjesec barem koliko mu je do mora..za ostalo,.....ako ...

  12. 7. 2018,   08:33
 • Deleted user

  svaka 2 sata pauza??pa čehi i poljaki ili rusi bi na jadran stigli zadnji dan godišnjeg!!!

  12. 7. 2018,   15:53
24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.