Kad ti zatreba ruka: Robotski ruksak dodat će vam cijeli par

Robot Fusion izgleda kao da viri preko ramena onog tko ga nosi, no u osnovi se radi o sustavu za teleprisutnost u kojem možete upravljati predmetima. Mogao bi se koristiti u nizu industrija i rehabilitaciji
Vidi originalni članak

Mnogi od nas često u nekom poslu pomisle kako bi nam bilo dobro da imamo još jedan par ruku, a zahvaljujući izumu japanskih znanstvenika i to postaje moguće. 

Stručnjaci sa tokijskog sveučilišta izradili su robota za teleprisutnost koji izgleda kao velik korak naprijed u odnosu na uređaje koji izgledaju kao tablet na vrhu štapa. Fusion u osnovi izgleda kao robotski ruksak s dvije ruke i glavom koja vam viri preko ramena.

Njime može upravljati čovjek koji koristi uređaj za virtualnu stvarnost kako bi vidio što vidi i robot, a kontrolerima može upravljati njegovim rukama. Glavni dizajner robota Yamen Saraiji pojasnio je za Verge kako se zahvaljujući različitim senzorima robot može koristiti na niz načina. Njegove ruke mogu se kretati same, ali njima može upravljati i onaj tko nosi robota ili uz pomoć remena na zglobu robotska ruka može upravljati čovjekom. Tako bi primjerice stručnjak mogao voditi praktikanta kroz upravljanje različitim uređajima ili bi se mogao koristiti u rehabilitaciji. 

Robot je tek prototip i njegovi kreatori imaju još puno posla u razvoju, ali vjeruju da bi za tri godine mogao stići na tržište - uz dovoljna sredstva za razvoj.

Idi na 24sata
Komentari (2)
  • eho

    "Roboti" danas preuzimaju mnogo preciznih radova i to odlično.Uz kontrolu i preciznu uporabu i tehniku, već uveliko stoje kao osonac na svim poljima, pa i u medicini. 👍👏

    5. 9. 2018,   10:58
  • silogeto

    general kenobi

    4. 9. 2018,   19:05
24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.