To je to što me zanima!

Ralje iz panonskih dubina: Zub megalodona našli i u Slavoniji

Megalodon je najveći morski pas koji je ikada živio. Plivao je oceanima prije 2,6 milijuna godina, a bio je tri puta veći nego velika bijela psina. Jedan je od najopasnijih predatora ikad, a živio je i u Panonskom moru
Vidi originalni članak

Najveći morski pas koji je ikad plivao oceanima strah i trepet je novog filma Meg. Radi se o pretpovijesnoj zvijeri tri puta većoj od velike bijele psine, a kojoj je dom, među ostalima, bila i Slavonija.

Glumac Jason Statham u filmu pokušava spasiti kineske istraživače kojima prijeti napad megalodona. Međutim, film je jedno a realnost sasvim drugo jer nitko u stvarnosti ne bi mogao preživjeti napad ove zvijeri. Prvenstveno zato što je megalodon u ustima imao gotovo tisuću oštrih zubi dugačkih kao noževi, a vjerojatno i jednako oštrih.

Bio je dugačak između 15 i 18 metara, a težio je čudesnih 100 tona. Za usporedbu, jedini živući predak megalodona, velika bijela psina, dugačka je oko šest metara i teži oko dvije tone.

Stručnjaci koji su pronašli fosile kitovih kostiju otkrili su komadiće megalodonovih zuba, što upućuje na to da se hranio njima, životinjama koje su čak bile i veće od njega. Megalodon je prije više od dva i pol milijuna godina gospodario oceanima i morima. Čak i Panonskim morem, a na to upućuju zubi koji su nađeni na području Slavonije.

Na području rubnih dijelova Papuka i Psunja često su nalaženi fosilni ostaci morskih životinja. Među ostalima, nađen je i zub megalodona, što upućuje na to kako je pretpovijesna zvijer gospodarila i Panonskim morem.

Zubi su vrlo vrijedni

Jedan od nađenih zuba brižno čuva Ivica Samardžić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije. Kako nam je rekao prije nekoliko godina, radilo se o gorostasu, nemani zbog koje su strahovale druge životinje u Panonskome moru. Megalodon je u Slavoniji živio prije 17 milijuna godina, u razdoblju miocena, a Samardžić je objasnio kako se najveće morske nemani u Hrvatskoj vežu upravo uz Slavoniju, a ne Jadran.

- Ako ćemo gledati povijest, najveće morske nemani nisu vezane uz Jadran nego Slavoniju. Morske mačke, čije fosile smo našli, bile su velike i do dva i pol metra, a na Papuku su nađeni i ostaci nosoroga, čiji je predak onaj afrički nosorog - rekao je Samardžić.

Bilo je tu još fosila morskih krava, dupina, kitova, drugih morskih pasa. Međutim, jedan od najvrednijih ostataka je zasigurno zub megalodona. Samardžić je napomenuo kako bi muzeji za čitave ralje megalodona dali vrlo mnogo novca.

- Mislim da je jako značajan i vrijedan, a koliko, to moraju procijeniti u muzeju. Posljednji primjerak megalodona davno je izumro, ali jedan Amerikanac je 2008. tvrdio da ga je vidio u Kalifornijskom zaljevu. Prirodoslovni muzej u Dallasu na aukciji je ponudio ralje ove zvijeri s početnom cijenom od vrtoglava 3,2 milijuna kuna - objasnio je Samardžić.

Osim na Papuku, zub megalodona nađen je na području Kupe.

Njega je tijekom odmora s obitelji sasvim slučajno našao Stjepan Sučec iz Pokupskog.

Nije ni znao što je našao

- Došli smo čamcem na sredinu Kupe, koja je na tom dijelu bila toliko niska i bistra da se vidjelo dno. Supruga Marija zamolila me da joj skupim nešto školjaka kako bi mogla izrađivati ukrase. Vidio sam nešto veliko i crno na dnu te, misleći da je kamen, uhvatio sam ga nogama i izvadio - rekao nam je Stjepan prije ti godine, kad je našao zub megalodona. No u trenucima dok ga je prebirao po rukama, ni sam nije znao kakav dar je dobio od Kupe, na koju je godinama odlazio s obitelji.

Pokazao je zub svima. Supruzi, sinu, prijateljima, a vijećanje o tome što je zapravo našao nastavilo se na terasi kafića. Stjepan se nakon nalaska dao u internetsko istraživanje i otkrio je da zub zaista pripada megalodonu, čiji je zadnji primjerak izumro prije dva milijuna godina. Stjepan je nakon otkrića da se radi o zubu pretpovijesne zvijeri odmah rekao to supruzi. Na internetu je pronašao i stranicu koja se bavi proučavanjem fosila pa im je poslao i e-mail s priloženom fotografijom. Američki stručnjak John Taylor potvrdio je da je riječ o zubu morske nemani.

- Napisao mi je da je to 99,9 posto zub megalodona, koji je živio tijekom miocena, prije dva do 24 milijuna godina, te da mu se javim ako imam bilo koje dodatno pitanje. Poslao sam mail i kustosu Hrvatskog prirodoslovnog muzeja - rekao je tad Stjepan.

Inače, najveći nađeni zub megalodona dugačak je čak 18 centimetara. Njega je našao amaterski istraživač Vito Bertucci u močvarama na području američke savezne države Južne Karoline. Bertucci je inače u vlasništvu imao najviše zuba megalodona, više od deset. Bertucci je navodno svakog cijenio oko 10.000 dolara.

Megalodon zapravo znači 'veliki zub'. Zubi velike bijele psinedugački su par centimetara dok megalodonovi zubi mogu biti 18 cm. Toliko je otprilike dugačak kuhinjski nož.

 

 

 

 

 

 

Idi na 24sata

Komentari 52

  • prabu 03.10.2018.

    pazi na film 2018 hd pazi tukaj : MOVIESTREAM10VF.BLOGSPOT.COM

  • Discover_1 25.08.2018.

    Ovi novinari ne mogu ni prepisat točno sa wikipedie, nego i od ovakvih članaka prave senzaciju i iskrivljuju podatke. Mužijak Megalodona težina 12.6-33.9 tona, a ženka 27.4-59-4. Pa čak i da si išao na hrvatsku wikipediu piše "Najveća moguća težina megalodona procjenjena je na oko 48-53 tone.". Po 24 sata megalodon je imao olovo mjesto mesa...

  • slavonac12345 18.08.2018.

    A ko ih je vagao da se znade težina? Hvala na odgovoru

Komentiraj...
Vidi sve komentare