Našli ostatke hibridne curice: Mama joj je bila neandertalka

Kost iz spilje u Sibiru otkrila je da je djevojka stara 13 godina imala majku neandertalku i oca denisovca, što je dokaz križanja između ovih najbližih izumrlih rođaka modernih ljudi
Vidi originalni članak

U sibirskoj spilji znanstvenici su pronašli komadić kosti tinejdžerke koja je živjela prije otprilike 50.000 godina, koji još jednom iz temelja mijenja naše shvaćanje ljudske evolucije. 

Ova je djevojčica bila pravi hibrid i to između oca denisovca i majke neandertalke, otkrila je nova studija koja je objavljena u časopisu Nature

Neandertalci i denisovci najbliži su izmrli rođaci modernih ljudi, ali su se genetski razdvojili prije gotovo 400.000 godina. No, ovaj fragmet kosti dokaz je da su znali imati prilično bliske odnose. 

- Iz ranijih smo studija znali da su neandertalci i denisovci morali ponekad imati djece, ali nikad nisam mislila da ćemo imati toliko sreće i pronaći potomka ovih skupina - rekla je Viviane Slon sa Instituta Max Planck

Kost koja je pripadala djevojci staroj oko 13 godina pronašli su 2012. godine u spilji u Sibiru gdje su ranije otkrili i druge kosti denisovaca i neandertalaca. DNK analiza pokazala je kako je ona bila prvi potomak između neandertalke i denisovca.

Ono što ovo otkriće pokazuje je i kako je križanja među vrstama bilo puno. Christ Stringer iz Prirodoslovnog muzeja za Independent je rekao kako otkriće hibrida među slabom fosilnom dokumentacijom pokazuje da to nije bio rijedak fenomen. 

Detaljnija DNK analiza pokazala je i kako je otac djevojčice, denisovac, imao barem jednog pretka neandertalca u obiteljskom stablu što ukazuje da je tog križanja bilo i ranije u povijesti.

Prije 50.000 godina ove su se dvije vrste susretale iako su živjele na različitim dijelovima Euroazije, neandertalci na zapadu, a denisovci na istoku. 

- Možda nisu imali puno prilika da se susretnu, ali kad su se našli, često su se parili - puno češće nego smo to ranije znali - rekao je profesor Svante Paabo za Independent.

Idi na 24sata
Komentari (34)
 • EvEvil

  Ako je netko čitao Pleme spiljskog medvjeda i ostale nastavke, ovo nije šokantno otkriće. 😉 Ta curica čak ima i ime - Ejla.

  22. 8. 2018,   22:55
 • bobo112233

  Možda nisu imali puno prilika da se susretnu, ali kad su se našli, često su se parili - puno češće nego smo to ranije znali - rekao je profesor Svante Paabo za Independent. A ovo im je prvi zabiljezeni slučaj ...

  22. 8. 2018,   22:43
 • giovanni123

  Je je i imala notebook pored sebe ..i ovim znanstvenicima ostavila podatke ..samo još da ih izcitaju 😂😂

  23. 8. 2018,   08:24
24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.