To je to što me zanima!

Nautički gastro turizam: Novo zanimanje je 'kuhar pomorac'

U Splitu se pokreće dvogodišnji program za stjecanje kuharskih, ali i nautičkih znanja i vještina, a financira se iz EU. Takav program ne postoji u zemlji, a iz splitskog Klipera kažu da postoji velika potreba
Vidi originalni članak

Dva milijuna kuna dobio je projekt “Nautički gastro turizam” iz Europskog socijalnog fonda, a provodit će ga splitski Kliper, ustanova za obrazovanje kadrova u pomorstvu, u suradnji s Udrugom nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja i socijalnom zadrugom Kameleon.

U sklopu ovog dvogodišnjeg projekta 40 polaznika bez posla steći će zvanje brodskog kuhara/pomorca. Riječ je o besplatnom osposobljavanju u trajanju od 200 sati - 60 sati teorije i 140 sati prakse - za one koji žele steći stručne kuharske vještine uz dodatna znanja o osnovama upravljanja brodom, sigurnosti na moru, protupožarnoj zaštiti i prvoj pomoći. Novcem EU izvest će se i edukacije za 20 predavača i mentora u sklopu ovoga projekta.

- Može se reći da će se ovim projektom stvoriti specijalizirana vrsta kuhara, svojevrsno novo zanimanje. Ovakav program ne postoji u Hrvatskoj, a u razgovoru s charter kompanijama smo doznali da postoji znatna potreba za takvim profilom stručnjaka. U slučaju nesreće na moru ili privremene bolesti pomorca, brodski kuhar/pomorac može privezati ili usidriti brod, pružiti prvu pomoć i obavijestiti nadležne službe o nesreći te zna kako se ponašati u takvim situacijama - rekla je Natalija Palčić, ravnateljica Klipera. Planirano je da se programom obuhvati 35 nezaposlenih polaznika mlađih od 25 godina, četiri starija od 54 godine i jedna osoba s invaliditetom. Teorijska nastava će se odvijati opremom za učenje na daljinu, a praksa u socijalnoj zadruzi Kameleon u Zagrebu koja omogućuje osobama s invaliditetom da rade u ugostiteljskim i kulinarskim zanimanjima te na unajmljenom brodu. Za program osposobljavanja u tijeku je izrada kurikuluma/nastavnog programa sukladno metodologiji koju propisuje Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

- Dio programa bit će posvećen stjecanju općih kompetencija, i to komunikacijsko-prezentacijskih vještina te usavršavanja znanja engleskog jezika kuharske i pomorske struke. Ove vještine bi trebale omogućiti nezaposlenima lakše pronalaženje i zadržavanje posla - pojasnili su na uvodnoj prezentaciji projekta.

Iz ustanove Kliper ističu kako će kroz projekt biti organiziran stručni kuharski dio, osposobljavanje s područja medicine rada, sigurnosti na moru te stručnog engleskog jezika, ali i lijepog ophođenja. U programu je i dvodnevno studijsko putovanje u Sloveniju s praktičnom nastavom.

Prijavite se
Uvjet za polaznike je da su prijavljeni u evidenciji na Zavodu za zapošljavanje, a za sudjelovanje u programu mogu se prijaviti u Kliperu (Stinice 12, Split) ili na brojeve 021 381 041 ili 095 222 3000
Idi na 24sata

Komentari 2

  • skofun 09.07.2018.

    Kao pomorac imao sam prilike upoznati brodske kuhare sa zavrsenim tecajem u losinju njih smo od milja zvali trovaci...

  • Iceman123 09.07.2018.

    Zavrsio prekvalifikaciju u Klipera, same pohvale.

Komentiraj...
Vidi sve komentare