Neće ići glatko: Facebook želi u Kinu, pokušali otvoriti i ured

Kina je najveće globalno tržište društvenih medija, ali pristup stranicama poput Twittera, Facebooka i YouTubea blokiran je korisnicima u toj zemlji.
Vidi originalni članak

Američka kompanija Facebook osigurala je licencu za otvaranje ureda u Kini u pokušaju da se napokon probije na to unosno tržište, na kojem je njegova internetska stranica blokirana od 2009. godine.

Ako Facebook otvori ured, bila bi to prva formalna prisutnost te kompanije u Kini. Međutim, u međuvremenu je registracija tog ureda uklonjena s internetske stranice kineske vlade, što ukazuje na moguće komplikacije, navodi New York Times.

SATELITSKA UTRKA Kako do novih ljudi? Facebook bi htio poslati satelit u svemir

Kina je najveće globalno tržište društvenih medija, ali pristup stranicama poput Twittera, Facebooka i YouTubea blokiran je korisnicima u toj zemlji. Umjesto toga, oni mogu pristupiti samo domaćim stranicama društvenih mreža poput Weiboa, Renrena i YouKua.

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg već je u par navrata pokušao šarmirati kineske dužnosnike, čak i učenjem mandarinskog jezika.

Facebookova podružnica registrirana je u južnom kineskom gradu Hangzhou te je financirana ulaganjem od 30 milijuna funti, prema detaljima podneska u kineskom poduzeću za informiranje o kreditima, a koje imali prilike vidjeti u Reutersu i New York Timesu prije nego su podaci uklonjeni.

SVI GA NAPALI Zuckerberg ne misli micati objave koje negiraju holokaust

U podnesku, koji više nije javno dostupan, navodi se da 'opseg poslovanja' uključuje razvoj tehnologije, tehničke usluge i investicijsko savjetovanje, među ostalim stavkama.

Ambicija Facebooka da se probije na kinesko tržište traje već dugo. Mark Zuckerberg je otišao toliko daleko da je naučio i mandarinski a također je i trčao oko trga Tianamen u ožujku 2016. godine.

No, od prošloga tjedna se čini da je zaustavljen bilo koji potez te kompanije u Kini. „Daleko smo od toga da možemo bilo što raditi“, izjavio je Zuckerberg za tehnološki portal Recode.

Idi na 24sata
Komentari (2)
  • sm2101

    Neka ih blokiraju

    25. 7. 2018,   12:22
  • Deleted user

    Sinko,i katolički parazitski misionari imaju gadnih problema desetljećima u Kini otvoriti ured.Židov si,to ti je u Kini veeeliki plus.

    25. 7. 2018,   15:19
24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.