To je to što me zanima!

Novi uspjeh naših robotičara: Četvrtfinale na SP u Meksiku

Naši sjajni srednjoškolci sudjelovali su na svjetskom robotičkom natjecanju FIRST Global Challenge od 13. do 19. kolovoza. Plasirali su se među 24 najboljih od 161 ekipe iz 155 zemalja svijeta
Vidi originalni članak

Iako su ih pratile brojne komplikacije, hrvatski mladi robotičari postigli su još jedan uspjeh na međudržavnoj razini. Učenici Leon Stjepan Uroić (2. razred, XV. gimnazija), Matej Đudarić (2. razred Tehnička škola Ruđer Bošković) i Nika Crnković (2. razred, V. gimnazija), s Borisom Kržićem i doc. dr. sc. Anom Sović Kržić kao mentorima, ušli su u četvrtfinale svjetskog robotičkog natjecanja FIRST Global Challenge u Mexico Cityju.

Natjecanje je trajalo od 13. do 19. kolovoza, a natjecala se 161 ekipa iz 155 država svijeta, predstavnik svakog kontinenta i ekipa Hope - izbjeglice iz Sirije u Libanonu. Naši predstavnici su članovi Robotičko-informatičkog kluba Križ, a izbor ekipe je napravio Hrvatski robotički savez. Osim Hrvatskog robotičkog saveza,  Zajednice tehničke kulture Općine Križ i Zagrebačke županije, odlazak ekipe na natjecanje su potpomogli GDi, Mi-Maris, Dalekovod-Projekt i Xylon.

Robot ostao na aerodromu

- Ovogodišnja tema natjecanja je bila "Energija budućnosti". Prije samog natjecanja, ekipe su morale osmisliti i sastaviti robota veličine do 50x50x50 cm koji može sakupiti kocku s poda (koja predstavlja gorivo) i prenijeti ju na određeno mjesto u željenu elektranu. Dodatno, robot mora imati mehanizam da primi solarnu ćeliju i zavrti vjetroelektranu. Na samom natjecanju slučajno se izabiru 3 države koje čine savez, te druge 3 države za protivnički savez. Jedna robotska igra traje 2,5 minute. Svaka ekipa igra ukupno 8 robotskih igri svaki puta sa drugim državama u savezu i u protivničkom savezu. Najboljih 48 ekipa ulazi u doigravanje dok se ne iskristalizira pobjednik - pojasnila nam je Ana Sović Kržić. 

Pritom su naš tim pratile brojne komplikacije. Od toga da im je robot zaostao na aerodromu u Londonu i u Meksiko stigao s danom zakašnjenja, zbog čega je naš tim imao jedan dan manje za trening, do tehničkih poteškoća i popravaka. Ipak ih ništa nije zaustavilo u kvalifikcijama.

- 5 pobjeda i 3 poraza su bila dovoljna za ulazak u doigravanje. Iza nas su ostale i neke jake države, npr. Indija, Japan, Norveška, Hong Kong, Kanada, Rusija i Francuska. U doigravanju smo bili u savezu sa Južnoafričkom Republikom i Republikom Južnom Korejom. Utakmicu u osmini finala smo igrali protiv Poljske, Istočnog Timora i Ukrajine. Naša dobra strategija dovela nas je do pobjede - ističe mentorica Sović Kržić.

'Svi su nas tražili potpise'

U četvrtfinalu su igrali protiv Maldiva, Islanda i Kolumbije, no, nažalost, robot iz njihovog tima, južnokorejski, pokvario se i nije bilo više šansi za prolaz. Pobjednik svjetskog prvenstva je savez Rumunjske, Singapura i Njemačke, a kako kaže Ana Sović Kržić, premda je ovo robotičko natjecanje, čak i važnija komponenta od toga kakvog robota imaš je suradnja sa drugim ekipama. 

Veliko natjecanje u Areni Ciudad de Mexico pratilo je 5000 gledatelja koji su natjecatelje tretirali kao prave zvijezde, otvorenje natjecanja je posjetio trenutni predsjednik Sjedinjenih Meksičkih Država Enrique Peña Nieto, a ceremoniju zatvaranja budući predsjednik Andrés Manuel López Obrador. Spektakularno zatvaranje popratio je nastup grupe Black Eyed Peas, čiji je hit "I gotta feeling" popratio sinkronizirani ples stotinu dronova. 

Još jednom čestitamo našim robotičarima i njihovim mentorima na svom trudu, uspjesima i prekrasnom predstavljanju Hrvatske u svijetu, a o kakvom se spektaklu na svjetskoj razini radilo, pogledajte u ovim videosnimkama:

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Mille_1 22.08.2018.

    Bravo ekipa!!! Doci ce dan kada ce i u ovoj zemlji ovakve vijesti biti na naslovnicana.

Komentiraj...
Vidi sve komentare