To je to što me zanima!

Smanjimo utjecaj nekretnina na okoliš subvencijama iz EU

Na globalnom nivou zgrade su među najvećim potrošačima resursa te zagađuju okoliš više od transporta i industrije zajedno. Potrebno je zajedničko kreiranje politika i smjernica za unaprjeđenje ove situacije.
Vidi originalni članak

Javne i komercijalne zgrade u fokusu su panela na sajmu Rexpo 2016: Energetska učinkovitost - Kreće li intenzivniji ciklus obnove javnih i komercijalnih zgrada? Hoće li realizacija Programa Sava kao jedan veliki strukturni projekt potaknuti intenzivnije korištenje obnovljivih izvora energije?

Panel moderira Snježana Turalija iz Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, a održat će se u četvrtak, 24. studenog s početkom u 12:30 sati, a na suradnju i definiranje zajedničkih ciljeva vezano za ovu temu pozivaju se Ministarstvo zaštite okoliša i prirode (MZOIP) te Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja.

Rekonstrukcija prema zelenim principima odnosno cjelovita energetska obnova postojećih nekretnina pri tome bi trebala za oba ministarstva biti prioritet, kako zbog pozitivnih ekonomskih učinaka u području jedinica lokalne samouprave, tako i zbog pozitivnih ekoloških efekata i ujedno dobrobiti za zdravlje građana – krajnjih korisnika zgrada.

Neka od pitanja na koja će ova panel diskusija pokušati dati odgovore su:

  • Kakav je pogled MZOIP na zgradarstvo i moguće pozitivne promjene radi većeg ulaganja u energetsku obnovu zgrada u Hrvatskoj?
  • Koliko je javnih zgrada i komercijalnih nekretnina Hrvatska obnovila do sada iz prethodnih natječaja? Koliko će ih se moći obnoviti u najnovijim natječajima u kojima sredstva dolaze iz EU?
  • Natječaj za energetsku obnovu javnih zgrada obrazovnog sektora objavljen je u utorak, 22. studenog, no što je s ostalim zgradama – uredima, bolnicama? Kakvi su uvjeti?
  • Koje barijere postoje u provedbi natječaja prema dosadašnjim iskustvima i kako ih ublažiti? Kakvu ulogu u tome ima suradnja sa strukovnim udrugama?
  • Program Sava, kao infrastrukturni projekt baziran dijelom i na proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, ujedno je potencijal za investicije u sektoru zgradarstva – gdje bi se mogla i iskoristiti ta energija. Kakvi su planovi nositelja projekta Program Sava u tom pogledu?

Ostatak bogatog programa sajma Rexpo 2016 možete pogledati na linku, a na Green Livingu možete pratiti novosti vezane uz zelenu gradnju i vezana događanja. 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • alisan 27.11.2016.

    Nadam se da nitko ne puši ove hrpe gluposti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare