Snalaze se: 'Škole za život' još čekaju udžbenike i kompjutore

U Ministarstvu obrazovanja ističu kako dolazak udžbenika u škole ovisi o nakladnicima, a ravnatelji škola u programu 'Škola za život' kažu kako žurbe nema
Vidi originalni članak

Prvi tjedan škole započeo je dosta dobro. Dobili smo većinu knjiga, a ostatak bi trebao ubrzo stići. Tablete bismo trebali dobiti do 15. rujna, a ostatak opreme u listopadu, rekao nam je Tonči Kuman, ravnatelj OŠ Benkovac iz Zadarske županije.

Ta škola je jedna od uključenih u program eksperimentalne reforme “Škola za život”. Kuman ističe kako unatoč nedostatku opreme nema problema:

- Pripremili smo roditelje, učenike i nastavnike da će se sve odvijati malo sporije. Dobili smo i e-Dnevnik pa se na to još navikavamo.
Iako je počeo već drugi tjedan nastave, ravnatelji kažu kako su zadovoljni, posebno s podrškom iz Ministarstva.

- Udžbenici su počeli stizati još prije početka nastave, ali nedostaju nam još iz njemačkog jezika i vjeronauka te radni pribor za tehničku kulturu - kaže nam Gordana Čosić, ravnateljica OŠ “Dragutina Domjanića” iz Zeline, jedne od 72 uključene u eksperimentalni program.

Tablete također još nisu dobili, no ističe kako za to nitko nije kriv, nego je škola ponavljala nabavu iz tehničkih razloga.

- Ovo je tek početak, stigne se sve. Nama tehnologija ni nije fokus, težište stavljamo na ishode učenja - kaže ravnateljica. Iznimno je zadovoljna, naglašava, komunikacijom s ministarstvom.

- Imamo podršku ministarstva, svakodnevno komuniciramo s njima i oni nas zovu da provjere kako nam ide - kaže.

Maro Alavanja, posebni savjetnik ministrice Blaženke Divjak, kaže kako su udžbenici u fazi dolaska i da su gotovo svi stigli u sve eksperimentalne škole.

- Dolazak udžbenika u škole ovisi o nakladnicima s kojima su škole ugovorile nabavku. Neke škole, primjerice u Primoštenu, Osijeku i Križu, dobile su udžbenike još prije mjesec dana. Onima kojima su udžbenici kasnili zbog sukoba s nakladnicima dobili su zamjenske digitalne materijale, tako da nema problema - kaže.

- Svaki projekt koji ulazi u školu, a takvih je u posljednjih 20 godina bilo jako puno, polučit će neki određeni rezultat i zbog njega će sigurno te škole biti bolje i kvalitetnije, i to je ono što treba pozdraviti - kaže Eli Pjaca Plavšić iz GOOD inicijative, no dodaje kako “Škola za život” nije isto što i Cjelovita kurikularna reforma započeta 2016.

- Ako se planira frontalno uvođenje projekta u sve škole u Hrvatskoj od sljedeće školske godine, u ovoj godini je potreban puno širi stručni i politički konsenzus te stvarna izgradnja temelja na kojima reforma počiva. Ovako će ostati samo još jedan reformski pokušaj, još jedan razvojni projekt koji je propao kao i mnogi slični projekti u zadnjih 25 godina - kaže Pjaca Plavšić.

Idi na 24sata
Komentari (4)
 • AntePiljuh

  Upravo zato je nužno srozati školstvo na što niže grane i "obrazovati" naraštaje budućih polupismenih poslušnika, konzumenata, mediokriteta, malograđana, poluinteligenata, ... i u konačnici zaglupiti buduće naraštaje; pretvoriti u masu podobnu za manipulaciju i eksplataciju!!! Zato nam treba "škola za ...

  11. 9. 2018,   19:22
 • srecko64

  Njima je uvjek lazno po planu a djeca nemaju nista.

  10. 9. 2018,   20:47
 • AntePiljuh

  No, čemu sve to? Čemu sva ta buka, prosvijedi, analize, medijska prepucavanja, ...? Koja je svrha, cilj ovakvoga školstva? Zašto političari uporno troše svoje "dragocijeno vrijeme, neupitno sveznanje i vrhunske kompetencije" na potpuno neprofitabilni, tromi i zastarjeli sustav školstva (?) ...

  11. 9. 2018,   19:23
24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.