To je to što me zanima!

Sociologija je 'out': Sada svi izabiru fiziku i matematiku

Zadnje četiri godine broj pristupnika državnoj maturi pao je za gotovo 4000, a najveći pad dogodio se lani, kad joj je pristupilo 2000 učenika manje nego godinu prije...
Vidi originalni članak

Naši reprezentativci su ginuli, borili se ovih 30 dana na terenu za svoju zemlju, da pokažu sebe, svoje vještine, te se nešto vrlo slično treba dogoditi i u našim školama.

Moramo učiniti sustav takav da im ne pravi prepreke, a sad, nažalost, taj sustav ima prepreka i ti učenici baš i ne mogu ići kroz taj sustav. Mi od naših učenika moramo raditi put kakav su pokazali naši reprezentativci, poručio je danas Vlado Prskalo iz Ministarstva obrazovanja, na predstavljanju rezultata ovogodišnje državne mature.

Devetu državnu maturu ove godine, istaknuli su u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje, polagalo je 32.045 pristupnika.

Stopostotna riješenost bila je najviša na ispitu iz matematike na osnovnoj razini. Nju je s rezultatom od 100 posto riješilo 52 učenika. Zatim fizika, koju je sa sto posto riješilo njih 40, matematika na višoj razini koju je sa sto posto riješilo 29 učenika, te engleski na višoj razini koju je 100 posto riješilo njih 14.

Jedanaest učenika su riješili dva ispita sa 100-postotnom riješenošću, a među njima čak sedam koji su 100 posto riješili matematiku i fiziku te bili kandidati za nagradu “Marin Soljačić”. Tu nagradu osvojila je Iva Madunić, učenica III. gimnazije u Splitu, koja je sa 100 posto riješila matematiku na višoj razini, fiziku, hrvatski na A razini s 95 posto i engleski na višoj razini s 97,11 posto.

Zadnje četiri godine broj pristupnika državnoj maturi pao je za gotovo 4000, a najveći pad dogodio se lani, kad joj je pristupilo 2000 učenika manje nego godinu prije. Ove godine je izašlo na maturu još 1000 učenika manje nego lani.

Informatika kao izborni predmet doživjela je veliku popularnost, a sociologija smanjenje. Prošle godine je sociologiju polagalo oko 2000 učenika, ove godine 771, a tu je bilo i najviše negativnih ocjena. Najbolje su bili riješeni ispiti iz stranih jezika na višoj razini, psihologije i fizike.

- Iz godine u godinu pokazuje se da je interes za STEM područja sve veći, a analizom interesa utvrdili smo da više djevojaka ima interesa za fiziku, dok na informatiku izlaze više muški pristupnici. Izvrsni pristupnici dolaze iz cijele zemlje - istaknula je viša stručna savjetnica u Odjelu za promicanje kvalitete obrazovanja Natalija Ćurković.

Prskalo je rekao kako je matura mjerilo kvalitete i rada u našim školama te zamolio da se stvari ne uljepšavaju, nego da se poprave.

- Želja nam je što bolji uspjeh naših škola. Novac više nije problem, hvala Bogu, ali ta promjena mora početi - rekao je.

U info centru NCVO-a glavni upit bio je vezan uz Svjetsko prvenstvo.

- Između 27.432 poziva, koliko smo dobili, 12.111 upita bilo je hoćemo li svima dati prolaz na maturi ako Hrvatska osvoji zlato na SP-u - rekla je voditeljica Infocentra Mirjana Smoljić.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • 17.07.2018.

    ta sociologija je teški kriminal, skupa s filozofijom. To je lipo za znat, ali realno kome to treba ka samostalni studijski program. Di će se sociolozi i filozofi danas zaposlit?

  • mestar 16.07.2018.

    Nisu toliki problem skole svatko ima pravo na njih, ali jest problem sto mnogi ne trebaju nista znat ni potrudit se da nesto nauce jer znaju da ih ceka ffoyelja kad zavrse tj kad im poklone diplomu. Zato se ja kaio i mnogi pitamo kako su ti neki dobili posao i diplomu tako tupavi koji pojma nemaju o svom poslu a vjeruj te mi tajvih je preko 90% u drzavnom sektoru. Zato ti koji su sposobni morqju u svijet jer ne mogu dobit posao od tih tupana kako jedni odlaze u mirovine njihovi bioloski zasjedaju u njihove fotelje i radnpo mjesto. Sve ce to sad pokrit ova eiforija oko nogometa . Malo Malo nam za srecu treba samo pjesme i igara pa je sva nepravda zaboravljena i tako zivot tece dalje isti profitiraju isti kukaju.

  • 2 x general 16.07.2018.

    sociologija kao nauka odrekla se i države hrvatske, zašto onda nebi i potencijalni studenti??

Komentiraj...
Vidi sve komentare