To je to što me zanima!

Sve je krenulo s njim: Računalo koje je donijelo novu revoluciju

Steve Jobs je 6. svibnja 1998. predstavio iMac, računalo koje je prvo donijelo slovo i u imenu Appleovih proizvoda, ali i označilo početak Appleove renesanse nakon njegova povratka u kompaniju
Vidi originalni članak

Steve Jobs je na današnji dan prije 20 godina svijetu otkrio iMac. Bilo je to sasvim drugačije računalo od onog na što su mnogi tada bili navikli, ali i računalo koje je bilo zaslužno za novu revoluciju američkog diva koja traje i do danas. 

iMac je prema današnjim standardima prilično skromno računalo, ali u tadašnje vrijeme Apple je uspio njegovih 233 MHz, 32 MB RAM-a i hard disk od 4 GB ugurati zajedno s ekranom od 15 inča unutar jednog kućišta, koje je pritom izgledalo sjajno  i pomoglo Appleu da se vrati u središte pozornosti te promijenilo svijet tehnologije.

Ovo je bio i prvi uređaj koji nas je uveo u eru slova "i" koje  danas praktično sastavni dio Appleova identiteta. iPhone, iTunes, iPod, iSight, iWorks... sve je to nastalo zahvaljujući uspjehu iMaca. Originalno je slovo i u imenu označavalo internet jer je iMac bio jednostavan za spajanje i u samo par minuta od raspakiravanja mogli ste biti online. Upravo to oslanjanje na internet bilo je snažno i u marketinškim kampanjama. 

Isto tako, i je bio vezan i uz individualnost i inovacije. No zanimljivo kako je za ime iMac u stvari zaslužan Ken Segall iz oglašivačke agencije u Los Angelesu koja je radila s Appleom. Jobsova prva ideja za ime bila je MacMan, no kasnije se zagrijao za iMac, a taj prefiks prelio se u cijeli niz Appleovih uređaja i softvera.

 iMac se odlučio oslanjati na USB sučelje za spajanje perifernih uređaja, poput tipkovnica, miševa, printera... što je korisnicima trebalo olakšati korištenje, ali je poslužilo i kao pravi poticaj za rast i širenje USB-a. Sjećate li se disketa? U to doba mnogi su ih još koristili, ali iMac je stigao bez disketne jedinice i Apple je odlučio tako biti korak ispred vremena i poručiti korisnicima da se podaci šalju online ili preko lokalne mreže, prenosi MacWorld.

Šareni iMac bio je i pravo osvježenje u moru sivih i bež kutija koje su dominirale na tadašnjim stolovima u našim domovima ili uredima. Krivulje, dizajn s retro elementima i prozirna kućišta u boji bili su nešto novo, a to je potaknulo cijeli niz klonova sličnog dizajna. I to ne samo među računalima. Brojni kućanski uređaji preuzeli su sličnu kombinaciju boja, a čak i kad je iMac mijenjao dizajn, Apple je bio toliko dobar u tome da su brojne kompanije kopirale i te elemente sa kasnijih iMac računala. 

Dolazak iMaca uslijedio je godinu nakon Jobsova povratka u kompaniju iz koje je izguran sredinom '80-ih. Jobs je nakon povratka otpisao neprofitabilne proizvode i uredio poslovanje, a iMac je bio jasni njegove moći da izbaci fantastične proizvode. U godini prije Jobsova povratka, Apple je bio u gubitku od 878 milijuna dolara, a već sljedeće godine imali su 414 milijuna profita i to je bio prvi profit u tri godine. Samo tri godine kasnije stigao je iPod, a streloviti rast Applea uslijedio je dolaskom iPhonea. 

Idi na 24sata

Komentari 19

  • dopizdilomi 07.05.2018.

    Samo ste zaboravili napomenuti od kako je intel i amd unutra nema apple više toliko snage i prednosti koju je imao prije.

  • Damnatorum 06.05.2018.

    Svaka čast stroju kao stroju, ali meni nije nikako legao. Jbg ja ga u poslu ne mogu koristiti jer su za 3d truba. Neću ni govorit o vezanju na farmu.

  • 06.05.2018.

    kompjutori iz 90ih izgledaju kao male kutije

Komentiraj...
Vidi sve komentare