Potrošačke navike: Kako ih kontrolirati i izbjeći brige

Sigurno ste prilikom kupnje na internetu pronašli nekoliko stvari u isto vrijeme kojima biste rado uljepšali svakodnevnicu, ali ograničeni budžet pomutio vam je planove i ostavio vas praznih ruku
Vidi originalni članak

Nošenje gotovine u novčaniku polako odlazi u povijest jer smo često opterećeni strahom od krađe, a ponekad i strahom od samih sebe. Vrlo je lako tijekom shoppinga izgubiti kontrolu, a kasnije se jedino može lupati glavom u zid. Zato je bitno prepoznati svoje, ali i potrošačke navike članova obitelji jer svatko ima barem jednog shoppingholičara u kućanstvu.

Ograničena kontrola shoppinga

Svjesni ste svojih većih shoppingoholičarskih apetita i volite potrošiti koju kunu viška na novu torbu, cipele ili genijalnu kutnu garnituru koju ste baš jučer uočili u časopisu. Prepaid kartica najbolja je zaštita same sebe od maničnog kupovanja. Uz ovu karticu, za početak, imate kontrolu nad svojom potrošnjom, ali i potrošnjom svojeg srednjoškolca ili studenta. Budući da možete trošiti samo ono što ste položili, šanse za prekoračenje su naprosto nemoguće. To može značajno povećati financijsku disciplinu i pomoći u izgradnji dobrih financijskih navika. Od kompulzivnog potrošača vrlo brzo ćete se pretvoriti u discipliniranog financijskog gurua. Pretplatna kartica odličan je poklon vašem tinejdžeru koji se s troškovima često zna zaigrati. Na ovaj način dali ste mu slobodne ruke u kupnji, no isto tako i postavili limit.

Putovanje u Gardaland ili maturalac koji se jedva čeka 

Već dugo planirate obiteljsko putovanje u Gardaland, no svi vam pričaju o džeparima, krađama u hotelu i milijun komplikacija koje se pojave kad uz dokumente izgubite i kreditnu karticu. Pitate se hoćete li je otkazati na vrijeme ili će vam netko nabiti ogromne troškove. Još rizičniji slučaj je vaš srednjoškolac koji putuje na maturalno putovanje i niste sigurni hoće li izgubiti novac koji ste mu dali. Treći dan putovanja on je ostao bez novaca, sam, u stranoj državi. Nezgodna situacija koja se se uvijek može dogoditi. Priču sa sretnim završetkom može ponuditi Prepaid kartica koju ste mu za slučaj nužde gurnuli u džep. Nekoliko klikova na Internetu i zahvalni tinejdžer će trošiti gdje god se nalazio!

 Kreditna kartica izvlači mjesec i pomaže u ostvarivanju većih investicija

Kreditna kartica pruža mogućnost dugoročne otplate velikih životnih investicija. Automobil vas je ostavio na sredini ceste, a novi dijelovi koštaju više od  vaše i partnerove plaće zajedno. Napokon ste se odvažili kupiti vlastiti stambeni prostor, no niste u mogućnosti platiti nekretninu u gotovini. Imate riješeno stambeno pitanje ali voljeli biste investirati u kompletno preuređenje unutarnjeg ambijenta i već ste pronašli cool naslonjač, nove zastore, komodu i bračni krevet. Ovakve odluke puno je lakše donijeti  uz mogućnost obroka na nekoliko rata. Često se događa da kreditnu karticu trebate jednostavno ispeglati u kupnji namirnica nekoliko dana prije nego šte primili plaću. Ona će najspretnije izvući mjesec u kojem su vam troškovi došli preko glave. Iskoristite pogodnost fleksibilnog dogovora oko datuma podmirivanja vaših dugova, ovisno o tome sjeda li vam plaća prvog, desetog ili dvadestog u mjesecu.

Kupujte sigurno na Internetu

Prije nego ste ste počeli ubacivati robu u vašu u on line košaricu pobrinite se da vaše računalo ima instaliran antivirusni software. Bolje spriječiti nego liječiti! Ikona zaključanog lokota u donjem desnom uglu označava da je stranica na kojoj ste našli neke cool cipele provjerena i sigurna. Ako web stranica ne sadrži sigurnosne komunikacijske protokole vaša transakcija neće moći biti provedena. Odgovorno ispišite uvjete kupnje svojih novih cipela kao i adresu i telefonski broj prodajnog mjesta. Sumnju na hakirane podatke i krađu identiteta smjesta prijavite matičnoj banci koja će automatski otkazati vašu kreditnu ili prepaid karticu. Pravodobnim reagiranjem poštedjet ćete se dodatnih glavobolja, a banka će, na vaš zahtjev, jednostavno izraditi novu karticu. 

Benefiti kartičnog poslovanja mogu biti dar s neba. Spremate li se u kupnju i adaptaciju stana, želite li promijeniti automobil, posjetiti stranu državu ili jednostavno preživjeti do kraja mjeseca, ekonomičnom upotrebom platne kartice otvaraju se dodatna vrata mjesečnog budžeta. Ipak, važno je kao i u svemu biti umjeren i, naravno ne dopustiti da se kartični dugovi gomilaju.

Idi na 24sata
Komentari (5)
 • Deleted user

  Reklamirate kreditnu karticu? Ta kartica vodi u bankrot.

  19. 5. 2017,   23:48
 • Deleted user

  Jel vi to nas zaje...., kakve potrošačke navike, bar 60% ljudi je sirotinja!?

  21. 5. 2017,   09:32
 • siniša vuković

  ****Admin**** Postovani, molimo vas iskljucite CAPS LOCK kao ostali korisnici na portalu. Lp  

  6. 7. 2019,   05:52
24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.