To je to što me zanima!

Vodeće medijske agencije traže dio zarade od Fejsa i Googlea

Direktori 20-ak europskih medijskih kuća od Europskog parlamenta traže da osiguraju novi zakon o autorskim pravima koji bi prisilio internetske divove da više plaćaju za kreativne sadržaje na svojim platformama
Vidi originalni članak

Vodeće novinske kuće u Europi optužile su Google i Facebook za besplatnu 'krađu' vijesti i u zajedničkoj izjavi u utorak od internetskih divova traže da s njima podijele veći dio svojih prihoda. 

Direktori 20-ak agencija, među kojima su France Presse, Press Association i DPA, pozvali su u zajedničkom tekstu Europski parlament da obnovi svoje zakone o zaštiti autorskih prava u EU kako bi se zahvatila i ova 'groteskna neravnoteža', prenosi AFP. U tekstu navode tako da krađa sadržaja i oglašivačkih prihoda predstavlja veliku prijetnju za potrošače i demokraciju.

Europski parlament bi u rujnu trebao raspravljati o novom zakonu o autorskim pravima koji bi prisilio internetske divove da više plaćaju za kreativne sadržaje koji se koriste na njihovim platformama, poput vijesti, glazbe ili videa. 

U srpnju je odbačen prvi nacrt tog zakona, a snažno su se opirali američki tehnološki divovi, kao i zagovornici internetskih sloboda koji strahuju da bi regulative dovele do većih troškova za potrošače.

- Mogu li titani interneta kompenzirati medije bez da zahtijevaju od ljudi da plate pristup internetu, kao što tvrde da bi bili primorani? Odgovor je - da - navodi se u tekstu i postavlja se pitanje kako netko može tvrditi da oni nisu u poziciji za poštenu naknadu sadržaja koji koriste. 

- Ono o čemu pričamo je uvođenje poštene naknade za one koji su krali od vijesti. Za dobrobit slobode medija u Europi i demokratskih vrijednosti europski zakonodavci bi trebali gurati dalje reformu autorskih prava - navodi se. 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Adam Janjiš 07.09.2018.

    I onda će kao svaki dobar čovjek "biznismen" koji voli i poštuje društvo u kakvom živi, donirati novce gladnima i zemljama u razvoju? Sarkazam dakako.

  • 07.09.2018.

    Pregazilo ih vrijeme.

  • detetreceplanete 04.09.2018.

    zelim i ja dobar zivot postenu vladajucu garnitiru kartu za jamjku u jednom pravcu i to bi bilo to 👉👌

Komentiraj...
Vidi sve komentare