To je to što me zanima!

Zašto je bitno pronaći alternativu plastičnoj vrećici?

Odlukom Europskog parlamenta cilj je naplaćivanjem smanjiti potrošnju plastičnih vrećica jer često završavaju u okolišu dok plastika kontaminira ekosustave i završava u našoj hrani i vodi
Vidi originalni članak

Izmjenom Direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu Europski parlamet obvezuje Hrvatsku da do kraja 2025. smanji potrošnju plastičnih vrećica s trenutnih 400 na najviše 40 plastičnih vrećica po stanovniku. Iz tog razloga će svi prodavatelji biti obavezni naplaćivati vrećice debljine 15 do 50 mikrona. Na razini EU se godišnje potroši 100 milijardi plastičnih vrećica od kojih 90% čine vrećice upravo ove debljine.

Za vrećice tanje od 15 mikrona koje se uglavnom upotrebljavaju za zamatanje voća, povrća i mesa, ovim izmjenama ne propisuje se obvezna naplata već samo obaveza prodavatelja da istakne vidljivu obavijest potrošačima o štedljivom i racionalnom korištenju. Ipak, uskoro se očekuju mjere smanjenja upotrebe ovih vrećica jer velikim dijelom završavaju u okolišu gdje uzrokuju štetu na više razina.

U prosjeku se koriste samo 25 minuta, a  može im biti potrebno i do tisuću godina za razgradnju u prirodi gdje najčešće i završavaju. Na kraju se raspadnu u plastičnu prašinu koja kontaminira ekosustave i završava u hrani i vodi čija konzumacija može uzrokovati razne nepovoljne učinke na zdravlje. Na odlagalištima i u morima uzrok su smrti velikog broj vodenih životinja i ptica koje ih zamijene za hranu ili se zapletu u njih. Manje plastičnih vrećica također znači i manju ovisnost o nafti, čije prerađevine se koriste za njihovu proizvodnju.

Donosimo nekoliko jednostavnih savjeta uz koje ćete vidjeti kako je jednostavno izbaciti plastične vrećice iz upotrebe:

  • Za kupovinu koristite platnenu vrećicu, košaru ili ruksak
  • Ukoliko vam je u tom trenu jedina opcija plastična vrećica, upotrijebite je više puta
  • Meso ili ribu možete staviti u posudu koju ponesete sa sobom
  • Kupujte hranu koja nije već zapakirana u plastičnu amblažu, po mogućnosti od malih, domaćih proizvođača

Ako vam se čini da je nošenje platnene vrećice dodatna obaveza, probajte i vidjet ćete da je to samo stvar navike. Irska je primjerice uvela porez na plastične vrećice još 2002. godine i do danas se potrošnja smanjila za 90%. I druge Europske zemlje rade na smanjenju upotrebe plastike dok se u Hrvatskoj se godišnje proizvede oko 200 milijuna plastičnih vrećica, od čega se zbog visokih troškova tek oko 1% reciklira, a ostatak završi u okolišu.

Više o održivom gospodarenju resursima čitajte na Green Livingu.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • kaius 29.03.2018.

    da se hoće davno bi to promijenili.još prije 15 god. sam gledao bili si napravili sistem da se dobije iz pšenice mješavina sa kojom su poslije radili vrećice iste kao i plastične.sa razlikom da kad te vrećice pustiš u okoliš nakon (ne sječam se vremena ,ali u pitanju su bili mjeseci) ,voda i ostalo iz prirode je to skroz otapalo. gje je završila ta studija i ostalo? kao i mnogi izumi nije odgovarala nekima i to otišlo u zaborav.

  • Kakica8 24.02.2017.

    Ok, imam svoju torbu za kupnju, jogurt kupujem u staklu, recikliram plastiku i papir ali brate mili da nosim škatulu sa sobom kad idem po meso e neću!!!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare