To je to što me zanima!

Lovci na stršljenove: 'Gnijezdo je bilo dugačko čak 1,5 metara'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Božo Priher (59) iz sela Cargovec kraj Varaždina, sa svoje dva sina, Nikolom (33) i Ivicom (28), pronašao je ogromno gnijezdo u šupljini drva. Spalili su ga, a deblo odvukli doma za ogrjev
Vidi originalni članak

Otac se namjerio baš na taj hrast. Nije htio ni jedan drugi. Još prije tjedan dana ga je vidio, ali su iz njega izlazili stršljeni. Na kraju smo se naoružali benzinom i vratili se da ih dokrajčimo i uzmemo drvo, rekao je Nikola Priher (33) iz sela Cargovec kraj Varaždina.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Dodao je kako se njegovom ocu svidjelo drvo zbog svoje veličine.

- Drva nam trebaju za ogrjev i otac je zaključio kako nema smisla da ispilimo pet manjih nego je najbolje da uzmemo to jedno veliko i završimo s tim - rekao je Nikola.

U subotu su došli u šumu on, njegov brat Ivica (28) te njihov otac Božo (59).

Opkolili su grdosiju na koju su se namjerili. U dnu hrasta bila je rupica iz koje su izlazili stršljeni. Zapalili su vatru na tom dijelu. Dim je počeo ulaziti u drvo i stršljeni su, kaže Nikola, počeli ugibati. Kad su shvatili da više niti jedan ne izlazi iz šupljine na drvetu, prerezali su ga pilom. Imali su što vidjeti.

- Bilo je to divovsko gnijezdo. Oko 20 centimetara promjera i oko 1,5 metar duljine. Sakrili su ga u šupljinu debla. Stršljeni su već uglavnom bili uginuli ali smo za svaki slučaj gnijezdo polili benzinom i zapalili. Tada je jedan izletio i ubo tatu za lakat. Srećom, ubod nije bio strašan, samo mu je malo ruka natekla - ispričao je Nikola.

U šali je dodao kako je njegovog tatu stršljen ujeo da mu se osveti jer je htio baš to stablo. Obitelj Priher na kraju je deblo odvukla doma i spremno je za piljenje na manje komade i pripremanje cjepanica za ogrjev.

Pčelar Ivica Mišin iz Tenje kraj Osijeka koji već osam godina uništava opasna gnijezda stršljena, podsjetio je ponovo da kod nas više ne postoje neotrovni autohtoni stršljeni već samo mutanti i indijski čiji se ubod ne može preživjeti.

- Preživjeti se može samo ugriz stršljena jer on prvo ugrize a tek onda može ubosti i pustiti otrov. Ako ga pusti, gotovo je. Ni sam ugriz nije bezazlen jer stršljen u slini ima jednu bakteriju zbog koje nam postane mučno i povraćamo, ali na svu sreću preživimo - rekao je pčelar.

Dodao je da je rješenje totalno istrjebljenje. Za to bi pak država trebala izdvojiti financije jer Ivica za sad sve radi o svom trošku.

Idi na 24sata

Komentari 114

  • krao_sam_1 03.09.2018.

    Sijeca šume pod krinkom ubijanja strsljena.

  • mamojebac70 03.09.2018.

    Jucer jednog masnog rjesio..ali ima tvrdu glavu ..ko kostica puca

  • 03.09.2018.

    I zašto ih je trebalo poubijati? I oni imaju pravo na život.

Komentiraj...
Vidi sve komentare