Obavijesti

Kolumne

Božić dolazi: Ukrasite dom s 3 super 'napravi sam' dekoracije

Božić dolazi: Ukrasite dom s 3 super 'napravi sam' dekoracije
1

Volim Božić, točnije obožavam. Nekoć nisam, nekoć sam bila mrzovoljko, pravi Grinch i kolutala očima na svakog tko je sa entuzijazmom dočekivao blagdane.

VIDEO

Kompletnu sliku Božića promijenila sam otkako imam svoju obitelj, otkako mogu, rekla bih, sve po svom guštu. I dalje ne podnosim ono potrošačko ludilo koje zavlada u ovom razdoblju, u širokom luku zaobilazim šoping centre i odbijam sudjelovati u Božiću kao nečemu stresnom, nečemu što podrazumijeva nepotrebno trošenje velikih količina novca, nečemu što je daleko od umjerenosti i onome što bi sam Božić trebao predstavljati.

Na sam Badnjak ne izlazim iz kuće, taj dan Noa i ja pravimo kolače, nešto što obožavam i što ne bih mijenjala ni za što na svijetu. Njegove ručice, lice, odjeća zaprljani brašnom i one krupne, znatiželjne okice i nemirne rukice koje s oduševljenjem mijese komadić tijesta i prave razne figurice. Neprocjenjivo. 

Dodatni razlog zbog kojeg obožavam ovo razdoblje je taj što se zaista svašta može ručno izraditi kad su u pitanju dekoracije. Rijetko kupujem gotove ukrase, koji znaju biti zaista skupi, radije ih izradim sama uz minimalni trošak, a bor i kuglice su već godinama isti. Vjerujem da su moji odnosi s mojim bližnjima i vrijeme koje provedemo skupa puno bitniji i vrjedniji od pomodnih dekoracija, prekomjerne hrane i skupocjenih poklona. Ništa od toga ne može zamijeniti onaj osjećaj spokoja kad si sa svojim voljenima, a božićni ugođaj u svome domu možete sasvim lijepo kreirati sami bez potrebe za stresnom jurnjavom po trgovinama i bacanjem novca. Pa krenimo s nekoliko primjera, koje sam sama izradila za ovaj Božić. 

Božićni vijenac sa visećim kuglicama

Za ovaj ukras vam je potrebno:

  • komad girlande koju savijete u vijenac (dvije deblje grančice koje možete obojiti i žicom učvrstiti u obliku X isto mogu poslužiti)
  • kuglice različitih boja i oblika
  • razne ukrasne vrpce
  • kukica s navojima koja se pričvrsti na strop da bi vaš vijenac mogao visiti.

Izrada:

Girlandu savijete u vijenac željene širine i učvrstite žicom ili koncem. Kukicu učvrstite na strop i objesite vijenac na željeno mjesto. Ja sam ga stavila iznad stola za objed.

Koristeći vrpce dodajete kuglice i vješate ih na različite visine. Vijenac također možete ukrasiti vrpcom, umjetnim snijegom, glitterom i slično, ovisno o tome kakav efekt želite postići.

Na prvoj slici možete vidjeti kako izgleda kukica koju sam ja koristila. Umjesto nje možete koristiti i čavle, ovisno o vrsti stropa koji imate u svom domu, bitno je da vijenac zakačite na nešto čvrsto.
Na drugoj slici prikazan je način na koji sam povezala vijenac i zakačila ga za kukicu. A konačni rezultat izgleda ovako:

Vjerujem da su moji odnosi sa mojim bližnjima i vrijeme koje provedemo skupa puno bitniji i vrjedniji od pomodnih dekoracija, prekomjerne hrane i skupocjenih poklona.

Božićni svijećnjaci

Za izradu svijećnjaka potrebne su vam:

  • razne staklenke od potrošenih proizvoda poput marmelade, Linolade, maslina, čega god, bitno je da nisu prevelike
  • ukrasne vrpce
  • super ljepilo
  • krupna sol ili glitter
  • razni sitni ukrasi poput perli, zvjezdica i slično.

Staklenke premažite ljepilom i pospite bilo krupnom soli ili glitterom. Rub staklenke ukrasite vrpcom i po želji dodajte perlice, mašnice, zvjezdice, bilo po traci ili samoj staklenki. Pustite mašti na volju. U staklenku također možete ubaciti krupnu sol prije nego stavite svijeću. Evo kako je meni ispalo, na prvoj slici sam koristila glitter, na drugoj krupnu sol.

Mirisna dekoracija

Sve što vam treba za ovaj vrlo jednostavan ukras su klinčići i naranča! Klinčiće utisnite u naranču, redoslijedom kojim želite i vaš je ukras gotov! Miris je prekrasan, a dekoracija zaista divno izgleda i može se uklopiti bilo gdje.

Želim vam puno, puno divnih i maštovitih dekoracija i da nadolazeće blagdane provedete u miru i ljubavi.

Ostajte mi dobro, 

vaša Brankica. 

Izvorni tekst pročitajte ovdje

O autorici:


Ja sam Brankica Stanić, a pisanje i ja sviđamo se jedno drugom dosta dugo, još od doba kad sam bila srednjoškolka, nosa zabijenog u neku knjigu. Osim na mojem blogu pratiti me možete i na Facebooku te Instagramu.  


 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith