Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Čokoladni vafli s malinama: Jer ima dana kad je šećer dopušten

None Foto:

Ovo je možda moglo čekati Valentinovo, ali šta ću kad previše volim sebe pa si tople čokoladne waffle s malinama (i preljevom od čokolade) od silne ljubavi darujem nedjeljom za doručak.

Iako sam inicijalno htjela pisati o modernoj ljubavi, onoj koju Father John Misty u pjesmi ‘Bored in the USA’ opisuje odličnim stihovima: “How many people rise and think “Oh good, the stranger’s body’s still here, our arrangement hasn’t changed”?”, odustajem. Ne samo zato što bi se akteri, koji su me inspirirali za priču, potencijalno prepoznali i spalili me na lomači, nego zato što u Virtualu ima dovoljno kvazi psihologa sleš dušobrižnika sleš moralizatora.

Baš dok sam smišljala drugu temu za ovaj post u jednu od grupnih poruka na WhatsApp-u od Mo. je stigla fotografija Mousse torte sa želeom od malina. K. je upitala: “Šta slavite?” A odgovor je bio najbolji ikad: “Niš’. Samo nedjelja.” Volim ljude koji ne trebaju povod za tortu, tj. da im je dovoljan razlog za tortu baš činjenica da je dan za ne-djela iliti odmor.

U istoj toj grupi su ljudi koji komuniciraju gifovima. Volim ljude koji komuniciraju pokretnim sličicama. Dobar gif je skoro kao dobra fora. Dobar gif i dobra fora je vrhunac moderne komunikacije na koju smo, u nedostatku bolje, nerijetko osuđeni. Fotografija ili slika govore 1000 riječi, a pokretna sličica još više. Jednom me frend napao da ne znam komunicirati jer stalno šaljem gifove, ali nemam ja vremena tipkati sve što jedan dobar gif može živopisno dočarati u sekundi. Osim toga užasno su zabavni (gifovi, a često i ljudi koji ih šalju). Komuniciranje ostavljam za čajanke, a ne petominutni chat na Facebooku. Doh!

Eto… ljubav dolazi u raznim formama. Jedna je i ova na tanjuru- čokoladna u obliku srca. U prošlom postu o vaflama s tikvicama smo već utvrdili da u djetinjstvu nisam imala tetu gastarbajtericu iz Frankfurta koja bi mi donijela ovaj strojček pa tek sad otkrivam vafle. (Nisam bila ni u Belgiji, tako da to nema veze s originalom niti znam kakvog su okusa prave.) Recept sam ukrala od Legica u kuhinji i modificirala ga po vlastitim željama (maslac umjesto ulja, kakao umjesto dijela brašna). Ne znam kako je trebalo ispasti, ali meni je ispalo super… ali ovo je tek početak eksperimentiranja iliti jednog divnog prijateljstva

(Za 20 komada, vrijeme pripreme: 30 minuta)

Sastojci:

  • 220 g brašna
  • 30 g kakaa
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 100 g šećera
  • 1 žlica vanilin ekstrakta (ili vrećica vanilin šećera)
  • 100 g maslaca
  • 100 ml mlijeka

Postupak:

  1. Maslac otopite na laganoj vatri i ostavite da se ohladi.
  2. Pjenasto umutite jaja sa šećerom i ekstraktom vanilije. Dodajte maslac i mlijeko, kratko promiješajte. Na kraju dodajte brašno, kakao i prašak za pecivo pa umiješajte dok se smjesa lijepo i jednolično ne poveže.
  3. Namastite aparat za vafle i ostavite da se ugrije. Izlijte smjesu i zaklopite. Količina smjese ovisi o veličini grijače ploče (cca oko pola šeflje/zaimače/kacijole ili malo više), vrijeme pečenja također varira ovisno o jačini aparata (mom je trebalo oko 3 min, s tim da ga nisam stavila na najveću jačinu).

Izvorni tekst pročitajte ovdje

O autorici:


Moje ime je Ana, po danu sam anonimna arhitektica (AA), a po noći čitam o superjunacima. Godina imam dovoljno, ali ljudi i dalje misle kako sam premlada da radim super kolače. Osim na blogu, pratiti me možete i na Facebooku ili Instagramu