Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Finije ne ide: Zdrava tjestenina prema receptu Jamieja Olivera

None Foto: spicepicableme.com

Prema nedavnom glasanju na fejsu pokazali ste velik interes za zdravu tjesteninu, tj. špagete od pira sa zapečenom rikotom, rajčicama i rikolom.

Ovaj sam recept usvojila iz J.Oliverove kuharice Everyday Superfood uz nekoliko preinaka prema svojem htijenju. Radi se o jelu bogatom vlaknima i beta glukanom koji regulira razinu kolesterola, a budući da je u pitanju tjestenina od pira, bogato je ugljikohidratima integralnog porijekla što znači da nas duže drži sitima. Špagete od pira nabavljam u Mulleru, te ne sadržavaju jaja što znači da su prikladni i veganima.

Foto: spicepicableme.com

Sastojci za četiri osobe:

  • maslinovo ulje
  • 4 češnja češnjaka
  • pola pušleka majčine dušice
  • 1/2 žličice sušenog origana
  • 4 tanja mlada luka
  • 1 limun
  • pola kilograma cherry rajčica
  • 250 g ricotte ili skute
  • 300 g špageta od pira
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • sol, papar

Priprema:

  • Pećnicu zagrijte na 180 Celzijevih.
  • U zdjelici pomiješajte 4 žlice maslinova ulja, listiće majčine dušice, origano, naribanu koricu limuna, sol, papar i nasjeckani češnjak.
  • U dublji protvan stavite oprane i očišćene rajčice i nasjeckani mladi luk (samo bijeli dio), a u sredinu položite rikotu/skutu. Premažite je začinskim uljem. U preostalo ulje dodajte žlicu balzamika i time prelijte rajčice. Stavite u pećnicu na 45 minuta.

Foto: spicepicableme.com

  • Nakon 30 minuta zakuhajte lonac posoljene vruće vode i skuhajte špagete da budu al dente.
  • Kad je pečeno izvadite protvan iz pečnice te izvadite ricottu. U protvan ulijte pola šalice vode u kojoj ste kuhali tjesteninu te lagano protresite da se sokovi pomiješaju i sastojci opuste.
  • Dodajte ocijeđene špagete i sok pola limuna te začinite po potrebi. Dobro promiješajte te nadrobite ricottu/skutu po vrhu. Pokapajte žlicom balzamika, ukrasite rikolom, nasjeckanim listovima mladog luka i servirajte. Malo parmezana također ne bi bilo naodmet.

Foto: spicepicableme.com

Izvorni recept pročitajte ovdje

O autorici:


Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S  glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tutu, pa čak i tu.