Obavijesti

Kolumne

Ima u životu i većih stvari od silnih školskih definicija...

Ima u životu i većih stvari od silnih školskih definicija...
1

Iskreno mi je žao svih onih koji nisu nikad na svojoj koži osjetili ljubav i povezanost psa i čovjeka.

VIDEO

Mogu razumjeti da se dogodi takav splet okolnosti i da prođe život a da se nije otvorila neka prilika za spoznati sav šareni i nevjerojatni spektar emocija koje razmijene jedan čovjek i jedan pas. Sreću kad dolaziš doma i netko te čeka, iskreno i bez pretvaranja najsretniji na svijetu. Luksuz da te netko bezuvjetno voli, kakav god ti čovjek bio. Jednostavnost odnosa u kojem ni jedna riječ nije potrebna, a sve se osjeti i zna. Duševni i tjelesni mir koji osjetiš kad se to čudo svjetsko bez trunke pogreške u svom srcu sklupča pokraj tebe.

Možda bi i moj život bio za nijansu siromašniji da se jednu večer prije 13 godina nije na vratima pojavio moj tata s kutijom i u njoj životinjicom veličine dlana.

Životinjicom koja je vrlo brzo prerasla definiciju „životinje“ i postala životni suputnik i supatnik, utjeha i zabava, prijateljica i član obitelji. Ravnopravni član obitelji. Gdje drugo svrstati živo biće koje se s tobom veseli, pati, brine, voli, živi i dijeli sve? Kao i ti s njim, uostalom.

Iskreno mi je žao svih onih koji nisu nikad u svom životu došli do te točke s koje nema povratka, a u kojoj shvatiš kako jedan običan pas može obogatiti ljudski život puno jednostavnije i uspješnije nego more ljudi s kojima se okružujemo ili barem okrznemo kroz život. Nesretan splet okolnosti koji mogu razumjeti.

Ovo je moja Greta, a pronađena je u smeću, u plastičnoj vrećici
Ovo je moja Greta, a pronađena je u smeću, u plastičnoj vrećici

Ono što ne mogu razumjeti je da negdje postoji učiteljica koja će djetetu u drugom razredu osnovne škole crvenom kemijskom preko bilježnice i djetinjstva napisati kako pas nije član obitelji.

Ono što ne mogu razumjeti je da negdje postoji učiteljica koja smatra kako se svijet sastoji od crne i bijele i ničeg između njih, a ona definicija koju nađemo u knjigama je ultimativna istina, važnija i veća od svih osjećaja i ljubavi.

Ono što ne mogu razumjeti je da negdje postoji učiteljica koja crvenom kemijskom i velikim tiskanim slovima kažnjava, umjesto da nagrađuje jedno takvo otvoreno srce i um.

Ono što ne mogu razumjeti je da negdje postoji učiteljica koja smatra kako je škola mjesto na kojem dječja mašta nije dobrodošla, čak ni u školskom sastavku.

Internetom ovih dana kruži fotografija psa koji se na lancu dugom dva metra, sklupčan i tužan, smrzava u snijegu na minus 10 stupnjeva. Jer je to SAMO životinja. Jer mu je mjesto na lancu i u dvorištu. Jer je na ovom svijetu još uvijek previše onih koji bi crvenom kemijskom i velikim slovima napisali preko života kako pas nije član obitelji, nesvjesni kako taj isti pas ovom svijetu i tom djetetu mogu donijeti puno više dobra nego oni sami sa svom životnom zalihom crvenih kemijskih olovki i definicija koje su pročitali u knjigama.

 

A post shared by BlogBuster.hr (@blogbusterhr) on

Ono što me na kraju cijele priče najviše plaši i rastužuje su učitelji koji biraju crvenu kemijsku i masakriranje dječje mašte, zaigranosti i ljubavi, umjesto da časno rade taj veličanstveni zadatak koji im je povjeren. Umjesto da zalijevaju tu djecu i svu njihovu maštu, šire im krila i vidike, uče ih ljubavi i potiču njihovo malo srce da troši otkucaje na stvari bitnije od definicija iz knjige. 

Izvorni tekst pročitajte ovdje

O autorici:


Radijska voditeljica. Pa malo televizijska voditeljica. Nesuđena glumica. PR managerica. Negdje duboko djevojčica. Na vani frajerica. U duši spisateljica. Poeta. Hodajući kaos. Igračica riječima koje skuplja u glavi dok ne postane tijesno. Kad tamo postane tijesno, onda nastane Ruž & Ružmarin. Osim na blogu, pratiti me možete i na Facebooku

Družimo se, čitamo se, volimo se! Bez granica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode