Obavijesti

Kolumne

Komentari 25

'Ja sam još pod dojmom, Joker je film koji je zvijer za sebe...'

'Ja sam još pod dojmom, Joker je film koji je zvijer za sebe...'
1

Oko Jokera je bilo puno gunđanja, najviše od strane DC purista. I da, ovo jest priča o postanku, ali ovaj film stoji sam za sebe...

VIDEO

Upravo zbog toga ovaj Joker ostavlja jako puno prostora nekom drugom da za 10-20 godina napravi novu verziju Jokerove priče postanka. O Batmanu smo je gledali već masu puta i uvijek je ista. Ovdje može biti svaki put različita, i to je super. 

Pogledajte video osvrt:

Za vas koji očekujete standardan MCU / DC super-herojski film, ne očekujte to ovdje, razočarat ćete se. Za vas koji očekujete nešto u stilu Nolanovih Batmana i Logana i vi biste se mogli razočarati. Mislim da trenutno ne postoji ništa, što se DC-a i Marvela tiče, nalik ovoj priči na velikim ekranima. Prvenstveno radi izostanka bilo kakvih nadnaravnih elemenata. 

Arthur Fleck, kako se glavni junak zove, ima svojih problema u životu, nije mu lako. Stvarno ću se potruditi čim manje o radnji, iako ona možda i nije najzanimljiviji element. Najzanimljiviji element je ovdje Joaquin Phoenix

Joaquin je do sada pobrao već nekoliko nominacija za Oskare, mislim da će ju dobiti i ovdje. Stvarno dobro bira svoje uloge i scenarij za ovo mu je očito bio dovoljno zanimljiv da se priključi projektu. Je li ovo njegovo najbolje ostvarenje, ne mogu baš reći, ali mislim da se možemo složiti da čovjek u svakoj ulozi daje ono najbolje od sebe. 

Ovdje glumi osobu s mnogo psihičkih problema. Ne samo što ima psihičke probleme, nego se nalazi u jako lošoj situaciji i poslovno i privatno. Na račun svega toga početak filma je vrlo napet, ne na način nekog akcijskog filma, nego osjećate ogroman pritisak svega što tišti našeg Arthura. U jednom trenutku se to promijeni: napetost popusti, doživite svojevrsno olakšanje.

I cijeli film diše na taj način. Stvara napetost, pa ju popusti. A sve u skladu s unutarnjim previranjem našeg lika. 

Ono o čemu još želim pričati je sam izgled filma koji je po meni tu također kandidat za Oskara, i kinematografija i produkcijski dizajn. Sve izgleda, znam da čudno zvuči, ali stvarno, vrlo autentično. Plus, okoliš nam samo dopunjava unutarnja previranja glavnog lika, koliko god to zvučalo kao kliše, setovi su produžetak lika. U tom smislu se nadam da će produkcijski dizajn biti prepoznat i nagrađen. Kinematografija bi trebala proći slično. Po drugim recenzijama ćete vidjeti da se ovaj film uspoređuje sa Scorseseovim Taxi Driverom. 

Po meni je to prvenstveno radi atmosfere i izgleda, a malo manje radi protagonista koji su eventualno samo na prvi pogled slični. Kad se malo bolje zagrebe po površini, razlike vrlo lako postaju jasne. Treća sastavna komponenta je ovdje društvo. Mi u biti ne znamo mnogo o vremenu prije ubojstva roditelja Brucea Waynea i ovdje dobivamo vrlo solidan uvid u to. I iako se ovaj film neće pretočiti u dodatne serijalizirane filmove, postavlja jako dobra pitanja i mislim da će tu biti jako dobrih video eseja za koji tjedan.

Ja ovdje nisam našao nijednu manu, film je top šit, ali ne očekujte super-herojsku jurnjavu, ne očekujte ni Dark Knighta ni Logana, ovo je zvijer za sebe.

Još sam malo pod dojmom, ali čini mi se da je ovo za sada najbolji holivudski film ove godine. Ipak, ako ste u prilici birati, prvo pogledajte Dnevnik Diane Budisavljević jer će se Joker po kinima zadržati puno duže.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode