Obavijesti

Kolumne

Komentari 96

Kad bi znala da ti prijateljicu vara suprug, bi li joj to rekla?

Kad bi znala da ti prijateljicu vara suprug, bi li joj to rekla?
1

Svaka žena zna kada je prevarena. Postoji tu milijun znakove koji se ne daju skriti. To što ona ne želi da ih vidi, to je problem, ali ne vaš, nego njen.

VIDEO

Bezbroj puta sam pričala sa prijateljicama o toj temi. Da li bi rekla kada bi znala da neku od njih muž vara? Najprije vam moram priznati da je bilo situacija gdje sam znala, ali nisam rekla. Zašto? Vjerujem da nisam jedina koja se našla u takvoj situaciji. Kako reći, a kako ne reći? Što god odlučili, grist će nas savjest.

Iako živim u velikom gradu, nikad se ne zna tko koga poznaje. Znam muškarce koji imaju prekrasne žene, djecu, naoko idiličan brak, ali… uz sretnu ženu nerijetko ne ide i sretan muž. Ne kažem da nema prijevara na obje strane, ima ih, ali ovaj put pišem o muškarcima, a isto napisano se može odnositi i na žene.

Nerijetko sam razmišljala o tim prevarenim ženama. Ako će vam biti lakše, i ja sam jedna od njih, ali je i Halle Berry, Jannifer Aniston, Sandra Bullock, i niz drugih slavnih ljepotica za kojima su čeznuli milijuni muškaraca, a prevario jedan.

Ne mora žena biti prosječna da bi je se prevarilo. Dokaza da je tako, ima svuda oko nas.

Prevarena žena uvijek posljednja sazna, ako uopće i sazna. Teško je znati istinu, a da ta istina ne prijeđe preko usana. Treba li prijeći? Zar bih ja trebala biti ona koja će joj reći? Ne. Prije nego što se izgovore riječi, sve treba dobro staviti na vagu. Znam da volite svoju prijateljicu, ali… Znam da vam je teško što ona živi u blaženom neznanju, i to što će je mnogi gledati sa sažaljenjem, a ona je samo žena koja voli i ne sluti istinu.

Njihov brak nije teritorij gdje bi netko trebao zalaziti. Ako kažete, a trebali bi imati na umu da je lakše žrtvovati prijateljstvo nego brak, i da se uvijek vjeruje u ono što se želi, mogli bi biti okrivljeni za ljubomoru, ili tko zna što. Ne podcjenjujte moć uvjeravanja onog koji je vješt lažljivac, jer dokaz da skriva prijevaru je dovoljan da ga se tako okarakterizira.

Niste vi ti koji bi ih trebali rastavljati, jer ih niste ni sastavili. Budite prijateljica, ali u brak ne dirajte, čak ni u najboljoj namjeri.

Ne morate biti direktni. Postoji milijun načina da se prijateljici da do znanja da nešto nije u redu. Možete joj reći nekoliko primjera gdje ste mislili da imaju idealan brak, dok se nisu razveli zbog treće osobe. U današnje vrijeme ništa nije sigurno, ali brak bez povjerenja nije brak. To što će jedna strana to zloupotrijebiti, to je za mene strašno. Ispred svih je bezbroj izazova, a bit braka je ne pokleknuti pred njima.

Ako se poklekne, onda brak ne funkcionira, niti je ono što bi trebao biti. Svaka žena zna kada je prevarena. Postoji tu milijun znakove koji se ne daju skriti. To što ona ne želi da ih vidi, to je problem, ali ne vaš, nego njen. Vjeruj, ali provjeri, moj je moto. Ja sam na samom početku znala što se događa. Nitko mi nije trebao reći. Za mene je prijevara bila kraj, jer osoba koja je izdala sve ono u što sam vjerovala, ne zaslužuje drugu priliku.

Možda najviše griješimo u tome što mislimo da drugi nisu kadri uraditi ono što mi sami nismo. To je čisto zavaravanje. Većina njih bi sačuvala svoje ljubavno gnijezdo, a gugutali u tuđem, barem povremeno. Jedno trebate uvijek imati na umu, vi ste prijateljica, a ne glasnica loših vijesti. Vi ste tu ako joj treba rame za plakanje, vi ste tu ako joj treba savjet, a niste tu da joj kažete da je prevarena. Te riječi sa vaših usana ne bi trebala čuti, mada znam da se mnogi sa mnom neće složiti.

Znam neke osobe koje je iskrenost koštala prijateljstva, jer se vjerovalo nevjerniku, a prijateljica je postala (ne)prijateljica. Ne moraju se sve istine reći. One će s vremenom biti otkrivene.

Budite mudra prijateljica, i nemojte da vam jezik bude brži od pameti. Znam da prijateljstvo traži iskrenost, a traži ga i brak. Vi je niste izdali ako šutite. Kad malo bolje razmislite, vi nosite teret koji nije vaš, i varate se ako mislite da istina oslobađa.

Ona od nas čini robove, a ja se s prijateljstvom ne bih kockala. Vaša prijateljica nikada ne mora znati da ste saznali za prijevaru prije nje. Nigdje ne piše da se prijateljstvo čuva odavanjem tajni. Neke moramo skriti i od sebe samih. Što god da se dogodi, vi ne budite uzrok tome. Budite prijateljica, budite melem za rane, a ne nož koji ranjava. Ja nikada svojoj prijateljici ne bih takvu istinu rekla. Čak ne znam ni kako bih tu "istinu" mogla reći?

Vi sami odlučite što biste učinili.

Da li je šutnja zlato ili pakao, ovisi o tome na koji način razmišljate.

U svakom slučaju, ako dođete u iskušenje reći, dajte sebi malo vremena da razmislite i uvidite sve mane i prednosti onog što će izazvati nesagledive posljedice. Istinu ne treba čuti od vas, nego od onog koji ju je prevario, zar ne?

 

O autorici:


Ime mi je Kata Mijić, i od 1999. godine do sada objavljeno je više od 600 mojih životnih priča, 220 ljubavnih romana i 13 knjiga. Otkako pamtim želja mi je samo pisati. Pišem ljubavne romane i životne priče, najčešće u pauzama od posla koji nema veze s pisanjem, ali je plodno tlo za inspiraciju. Vjerujem da moje priče mogu pomoći ljudima kako bi živjeli sretniji i ispunjeniji život.

Katu Mijić možete pratiti i na Facebooku te na Instagramu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 96
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith