Obavijesti

Kolumne

Kazniti treba i roditelje beštija koje su silovale maloljetnicu!

Kazniti treba i roditelje beštija koje su silovale maloljetnicu!
1

VIDEO

Nakon ovog nema povratka! Nešto se mora promijeniti jer je cijena čekanja prebolna. Nakon još jedne degutantne, gnjusne priče o zlostavljanju u kojem su beštije od 17-19 godina nekoliko puta u godinu dana silovali maloljetnicu i onda je ucjenjivali snimkom, prijetili, ponižavali i iznova silovali… Ne… To mora prestati!

Siguran sam da ovo neće ostati samo trodnevna medijska priča i povod za ogorčeno ventiliranje na društvenim mrežama. Kritična masa društvene svijesti je konačno razvijena i nešto će se morati promijeniti. Kako ne želim da ovo bude samo još jedan tekst o željenju promjena, imam i konkretne prijedloge.

1. Za početak – te beštije obavezno moraju u zatvor, na jaaako dugo vremena. Postoji velika mogućnost da njima to neće pomoći i da neće biti rehabilitirani jer ako godinu dana nekoga možeš zlostavljati, na najgnjusniji mogući način, u tebi je nestalo ljudskosti. Koliko god je ogavno to što su napravili, mislim da u zatvoru trebaju primiti stručnu pomoć, ali ako ne razviju ljudskost, u zatvoru trebaju i ostati, koliko god je potrebno. Ako kazna ne pomogne njima, svejedno je smislena jer će pomoći svima drugima!

Prije svega, pomoći će žrtvi da zna da se ne mogu izvući. Njezine će rane i dalje biti stravično duboke i sigurno će joj trebati enormno vremena i stručne pomoći da ih zaliječi, ali to je bar malo lakše ako znaš da su počinitelji kažnjeni.

Pomoći će i drugim žrtvama jer će znati da ih sustav štiti. Tako će i više žena prijavljivati nasilje pa će tako više bijednika završiti iza rešetaka, a tako će se i smanjiti broj takvih zločina.

I na kraju, pomoći će i svima nama jer ćemo se osjećati sigurnije. Takvi bezdušni nasilnici ne bi smjeli funkcionirati u društvu!

2. Treba kazniti i njihove roditelje! O tome se ne govori u javnosti, ali nužno je krenuti i u tom smjeru! Bez izmotavanja. Treba ih kazniti jer snose dio odgovornosti za odvratno ponašanje svoje djece. Nema šanse da roditelji imaju iole razvijene roditeljske vještine i da su iole predaniji, a da odgoje takve beštije. Nema šanse! I njih treba u zatvor u kojem će primiti stručnu pomoć. U zatvoru bi im se trebalo omogućiti da postanu sposobniji roditelji, sposobniji ljudi.

Roditelji te djece trebaju biti kažnjeni i da se pošalje poruka svim drugim roditeljima – probudite se! Prije nego što vaše dijete postane nasilna beštija. Probudite se i

počnite učiti o odgoju čim shvatite da vaše metode ne funkcioniraju. Ne, nije problem samo u vašoj djeci. Problem je i u vama jer se djeca ne mogu sama odgojiti.

Ako djeca ne reagiraju na vaše metode, primijenite druge metode! Dosta je kilavog izmotavanja i počnite učiti kako biti dobar roditelj. I to prije nego što vas život ošamari nekim gnjusnim činom vašeg djeteta!

3. Treba nekako kazniti i svakoga iz sustava koji sudjeluje u reviktimizaciji žrtve.

Ako smo dobro informirani, psihologinja je ispravno slučaj prijavila policiji, oni su napravili sve što su trebali, ali ih je sudac pustio da se brane sa slobode!?!?!? Pa kako, jebemu sve, da mu jebem! Zar godinu dana opetovanog silovanja, ponižavanja, prijetnji, gaženja... nije bilo dovoljno da ih se zadrži u istražnom pritvoru, WTF!?!?!?!

Imaš snimke koje to dokazuju, možda se u pozadini čuje i bezdušno cerekanje dok se sve to događa, kristalno je jasno o kakvoj se boleštini radi… I kako je moguće da se brane sa slobode!?!?!?!?

4. Treba kazniti i svakog komentatora na društvenim mrežama koji relativizira gnjusnost i neljudskost ovog čina!

I ovo je novi prijedlog, ali itekako je nužan. Svaki komentar u stilu: “Ona je to tražila. Ona je to zaslužila. Pa zakaj nije prijavila ranije? Zašto ih je izazivala…”

Treba ozbiljno kazniti svaki sličan komentar koji na bilo koji način opravdava njihovu gnjusnost. Jer kreiraju društvenu klimu koja pogoduje beštijama, umjesto da se štite žrtve.

Također, treba nekako kazniti i sve koji pozivaju na ubojstvo tih mladića, njihovih roditelja, silovanje kćeri sudca i slične degutantnosti. Razumijem gnjev tih ljudi, čak je i na mojoj stranici ostavljeno desetak takvih poruka koja je jedno od humanijih mjesta u virtualnom svijetu, ali debelo su prešli crtu. Takve sam komentare izbrisao jer takvi porivi brišu našu ljudskost. Razumijem primitivni poriv za osvetom, ali nije u tome rješenje.

Nisam pravnik i pojma nemam postoje li zakonske osnove za ovakve kazne, ali ako ne postoje, treba ih stvoriti! Da se zaštite žrtve. Konačno. Nedvosmisleno. Sveobuhvatno. Kontinuirano.

Djevojci kojoj se ovo dogodilo, i svima drugima koji su doživjeli takvu traumu, želim… uh… ma ne mogu ni normalno dovršiti rečenicu. Čim pomislim na to, osjetim gigantsku knedlu u srcu… Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!

Ma njima moramo osigurati sve. Apsolutno sve. Od stručne pomoći pa do pomoći njihovim roditeljima jer im je očigledno trebala i prije, a definitivno će im trebati i sada, i to još dugo vremena.

Vuče me da napišem – uz vas smo! Ali to mi zvuči licemjerno kao društvo nismo bili uz vas kada vam je najviše trebalo, a morali smo. Morali smo. Oprostite nam!

Nema više izgovora i čekanja, vrijeme je za radikalne promjene sustava, ali i našeg razmišljanja o nasilju. Nulta tolerancija na nasilje, svako nasilje, jedina je mogućnost da ovo društvo ozdravi i svi moramo biti dio rješenja! Sada moramo napraviti apsolutno sve da smanjimo mogućnost da se ovako nešto ponovi. Žrtve nemaju vremena, treba djelovati odmah!

Zbog zaštite identiteta žrtve nismo omogućili komentare pod tekstovima o ovom slučaju. Hvala vam na razumijevanju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac
Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica