Obavijesti

Kolumne

Kome zavidiš i zašto? Svijet treba upravo ono što već imaš

Kome zavidiš i zašto? Svijet treba upravo ono što već imaš
1

Svi se ponekad uspoređujemo s drugima, osjećamo zavist spram onoga što drugi čine, kako izgledaju i slično. Međutim, količina te zavisti može varirati od relativno zdrave, poticajne do potpuno otrovne.

VIDEO

Nedavno sam vam poslala newsletter na temu Zašto se ne bismo trebali uspoređivati s drugima pa se ovom prilikom nadovezujem na isti s par osobnih komentara.

Male zavisti osjetimo obično spram ljudi koji su postigli uspjeh na područjima na kojima se i sami želimo dokazati. One su zdrave sve dok nas potiču da više radimo na sebi i da se snažnije borimo za ciljeve koje želimo postići. Sve skupa postaje neprihvatljivo onog trena kad život, tj. uspjeh druge osobe više nije samo usputna iglica koja nas ubode i poruči “vidiš, može se”, već postane teret kojim umanjujemo vlastitu vrijednost.

Tvoj i moj uspjeh ne mogu biti isto

Nitko od nas ne starta s istog mjesta, na isti način, ni u istoj kondiciji. Svatko se od nas kroz život susreće s različitim izazovima i na njih odgovara na različite način, ovisno o prethodnim iskustvima, budućim željama ili trenutnom stanju uma i duha. Imamo različite želje i planove, različite mogućnosti. Besmisleno je stoga da ja zavidim tebi ili da ti zavidiš meni na onome što smo postigli kad ja nikada ne mogu znati kako je to zapravo biti u tvojoj koži niti ti možeš znati bi li ti moja postignuća ikada pružila isto zadovoljstvo.

Besmisleno je mjeriti vlastiti uspjeh tuđim mjerilima i tražiti sreću s kartom tuđeg života u rukama!

Slike života kakav ne želimo

Suvremeno doba donijelo nam je i jednu sasvim novu vrstu zavisti – onu koja izrasta na tlu društvenih mreža. Zahvaljujući istima, svatko danas ima priliku u virtualnom prostoru graditi identitete koji ne moraju imati nikakve veze sa stvarnošću.

Pomalo smo postali opsjednuti stvaranjem, objavljivanjem i promatranjem slika života kakav se zapravo ne živi.

Pored pomno izdvojenih i profiltriranih ulomaka tuđih stvarnosti, naši nam se životi često znaju učiniti jadnima i nezanimljivima. Postajemo tako zavidni na tuđim životnim stilovima, poslovnim uspjesima, divnim ljubavnim vezama i prijateljstvima. Imamo potrebu nakon toga lažirati i svoju stvarnost pa se krug malih internetskih obmana nastavlja. Zaboravljamo da se ni ljubavi, ni prijateljstva, ni uspjeh ne mjere brojem lajkova ni pozitivnih tuđih komentara. Mijenjajte sliku za stvarnost kad god možete, samo tako pronaći ćete način da pokrpate praznine koje ni jedan filter ne može sakriti.

Kad uspije onaj koji je 'gori od mene'

Sigurno vam se barem jednom u životu dogodilo da umjesto vas uspjeh na području kojim se bavite pokupi osoba koju smatrate “gorom” od sebe. Ne govorim sad o nepravedno stečenom uspjehu, već jednostavno o onim “čudesnim” događajima kad se ono što ste priželjkivali dogodi nekome tko to zaslužuje “manje”od vas.

No, prije nego se u potpunosti prepustite zavisti, razmislite je li ta osoba uistinu gora od vas? Možda nije prirodno talentirana za to nešto koliko ste vi, ali je marljivo radila godinama kako bi nadoknadila manjak talenta, dok ste vi držali sve četiri visoko u zraku?

Jeste li samo planirali ili ste i djelovali? Što biste ubuduće mogli raditi bolje? Tuđi uspjeh nije ujedno i vaših neuspjeh. On zapravo nema nikakve veze s vama niti vi imate veze s njim. Tako da razbijati glavu oko toga tko je što zaslužio, a tko nije, stvarno nema smisla. Ako znate što želite, ako ste odredili svoje ciljeve, radite na njima predano iz dana u dan, ne opterećujte se glupostima i ne gledajte stalno u ono što rade drugi.

Budi sretna bundeva

Sjećam se Ted govora jedne djevojke koja je patila od kompleksa manje vrijednosti i neprestano zavidjela drugima na svemu onome što imaju, a što kod sebe ne može pronaći. Na osnovu onoga kako se osjećala, sebe je usporedila s cvijetom bundeve, koji je u njezinoj kulturi smatran neuglednim, dok je ostale ljude kojima je zavidjela usporedila s cvjetovima ruže. Međutim, jednog je dana odlučila promijeniti perspektivu. Zapitala se kakve koristi gladan čovjek ima od cvjetova ruže koji ne daju jestivog ploda? Nikakve. No, zato se od ploda koji daje cvijet bundeve može lijepo najesti. Poanta?

Svi smo tu sa svojim setom vještina i kvaliteta, svatko sa svojom zadaćom i svrhom. Trebamo ovome svijetu baš takvi kakvi jesmo.

Besmisleno je stoga uspoređivati se s drugima i zavidjeti im na onome što su od života dobili kad sami posjedujemo upravo one alate koji su nam potrebni da u životu postignemo sve što istinski želimo.

Pretjerano bavljenje tuđim životima znak je nezadovoljstva vlastitim i manjka hrabrosti za suočavanje s postojećim problemima. Ono na čemu drugima zavidite govori dosta o onome što vas muči, stoga, usvojite to, okrenite se sebi i započnite s poslom.

Izvorni tekst pročitajte ovdje

O autorici:


Zovem se Ivana Gložić i autorica sam bloga Naranča na kojem uglavnom pišem o svakodnevnim nastojanjima i neodustajanjima, ali i o onima koji ovaj svijet nastoje učiniti boljim mjestom za život. Zašto Naranča? Zato što simbolizira radost. Osim na blogu, možete me pratiti i putem Facebooka.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith