Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Lisabon: Grad s dušom u kojem se jednostavno treba - izgubiti

None Foto: Iva Hržić (Privatna arhiva)

Nikad nisam pretjerano voljela zimu, snijeg i ostale zimske 'gadosti' pa tako svake godine pokušavam pobjeći negdje u toplije krajeve, barem na par dana

Kao ljubiteljice ljeta, dobre hrane, još boljeg vina i neprekidne zabave, ovog je puta odluka pala na Lisabon. Siječanjska depresija nestala je onog trena kad sam bukirala karte, a dolaskom na Pleso, svi problemi, zajedno s mojom bundom i minusom na termometru, ostali su u Zagrebu.

Donosim vam deset razloga zbog kojih morate posjetiti Lisabon – u bilo koje doba godine.

1. Vino, vino, vino!

Moja prva pomisao nakon što sam vidjela da je prijateljica kupila vino za dva eura bila je: 'Litra za 15 kuna? Gdje je kola da radimo bambus?' 

Da, osjećala sam ponovno kao srednjoškolka, ali sam potpuno pogriješila. Ovo vino nije ostavljalo gorak trag u ustima, a ni mamurluk jutro nakon.

Koje god vino s police izaberete, nećete pogriješiti. U restoranima litru dobrog, domaćeg vina možete dobiti za osam eura, dok istu u supermarketima dobijete za dva do tri eura.

Portugal je podijeljen na devet vinskih pokrajina, no iako je poznat po vinu Portu, meni je najviše odgovaralo crno, ono iz pokrajine Alentejo. I još jedna stvar koju morate probati prije nego što odete iz Lisabona – vino verde, koje Portugalci obožavaju! Nakon što probate portugalsko, svi drugi okusi padaju u zaborav. 

Foto: Iva Hržić (Privatna arhiva)

2. ...i gitare – Fado

Ono što u Lisabonu savršeno pristaje uz vino jest – fado. 

Fado je tradicionalna portugalska glazba iz 19.stoljeća koja se svakodnevno izvodi po raznim lokalima diljem Lisabona. „Saudade“ ili nedostajanje – čežnja – nostalgija, veže se uz fado, jer kroz pjesmu muškarac ili žena oplakuju čežnju za domom ili voljenom osobom. I što bi drugo četiri djevojke mogle raditi same na Valentinovo nego plakati za svojim domom i momcima koji ih čekaju u Zagrebu!?

Riječima je nemoguće opisati doživljaj koji ostavlja trnce po tijelu. Pogledajte video koji govori više od tisuću riječi:

3. Bakalar bakalaru grize rep

Najčešće jelo je bakalar, no kako je bilo s vinom i ovdje je težak izbor zbog različitih načina pripremanja. Upravo zbog mnoštva izbora jela s bakalarom kao turist očekujete da će on iskakati iz mora koliko ih ima, a onda saznate da Portugalci cijeli svoj „ulov“ zapravo uvoze. No, tuđe je slađe, a njihov bakalar daleko je najslađi.

Jedno od boljih jela koje sam probala bilo je Bacalhau a Bras – bakalar s čipsom – da, dobro se pročitali. Čips se poslužuje uz sve pa tako i uz ribu. No, i ovog puta sam se prevarila – okus je bio bajkovit! 

Riba se može pojesti na svakom koraku, a cijene su vrlo povoljne. Komarča, srdele, orada, tuna, bakalar, sabljarka… Na vama je samo da odlučite. Nemojte se samo oslanjati na TripAdvisor, već istražite, jer vas i najneugledniji restorani mogu iznenaditi.

Moram napomenuti da sam na putovanju bila s tri cure 's mora' koje stvarno znaju što je dobra riba, tako da sam sigurna da nisam jela pastrvu misleći da je orada.

Foto: Iva Hržić (Privatna arhiva)

4. Okus raja u obliku Pasteis de nata 

Trag Arapa vidljiv je na svakom uglu Lisabona i to u obliku (pre)slatkih poslastica. Ono što nikako ne smijete propustiti prije nego što idete iz Lisabona, je probati Pasteis de nata – tradicionalnu slasticu, nastalu u 18.stoljeću. 

No onu pravog okusa možete probati samo u Belemu (Pasteis de Belem - pod ovim zaštićenim nazivom prodaje se samo u Belemu), tamo gdje je prvotno i nastala. Izgleda poput tarta, a okusom je najsličnija samoborskoj kremšniti -  unutra fina krema od vanilije, a izvana lisnato tijesto.

Foto: Iva Hržić (Privatna arhiva)

Na slastičarnice možete naići na svakom uglu Lisabona. Fascinantno je kako apsolutno sve slastice izgledaju isto – žuto – tako da sve dok ne zagrizeš, ne znaš što te čeka unutra.

Foto: Iva Hržić (Privatna arhiva)

Još jednu stvar koju su Portugalci brendirali je Ginja (čitaj: žinža) – liker od višnje, koji se poslužuje u čokoladnim čašicama. Nimalo se ne razlikuje od rakije koju moja baka sprema svake godine, osim načina konzumacije – kod nas se pije na 'eks', a kod njih lagano ispija.

Foto: Iva Hržić (Privatna arhiva)

5. Žuti tramvaji, šarene ulice, vesele zgrade

Utjecaj različitih kultura pretvorio je Lisabon u veseli grad prepun glasnih ljudi, zgrada popločenih šarenim pločicama (azulejos), malih žutih tramvaja te jurećih tuc-tucova. Foto: Iva Hržić (Privatna arhiva)
Svakako posjetite nekadašnji centar maurskog Lisabona, a danas najsiromašniji, ali i najromantičniji dio grada, Alfamu. Foto: Iva Hržić (Privatna arhiva) Pomalo oronule, ali predivno ukrašene zgrade, labirinti malih i strmih ulica koje možete prohodati ili se njima provozati najpoznatijim tramvajem broj 28, navest će vas da povjerujete u ljubav na prvi pogled. 

Foto: Iva Hržić (Privatna arhiva)

Foto: Iva Hržić (Privatna arhiva)

Ono što nikako ne smijete propustiti jest Elevador de Santa Justa – gradsko dizalo u obliku tornja, koji pruža predivan pogled na grad.

Ako ne spadate u romantične tipove, već ste mladenačko - urbanistički nastrojeni, za vas je svakako LX Factory. Nekad stara tvornica, koja je zadržala svoj industrijski miris, ali promijenila svoju svrhu, danas je mjesto puno restorana, zanimljivih dućana, grafitima oslikanih zidova.

Foto: Iva Hržić (Privatna arhiva)

6. Samo opušteno

U restoranu vas ne doživljavaju? Čekate autobus dugo vremena? Centar je neprohodan jer građevinari imaju posla -  na šahtu? Pješaci ne znaju za semafor?  Izjavljuju vam ljubav na ulici? Časte vas vinom? Nude vam drogu? 

Ma… Na odmoru je sve dopušteno,  zato samo opušteno!

Znate što je „fjaka“?  U Dalmaciji je ona Božji dar, ali Portugalci se jako trude da ju i oni zasluže. Naravno da su se moje Dalmatinke osjećale kao kod kuće.

7. Filmski zalazak sunca

Kada se poklopi zalazak sunca s prošlošću portugalskih moreplovaca, mjesto gdje rijeka Tejo susreće ocean, pretvara se u nezaboravan filmski doživljaj.

Foto: Iva Hržić (Privatna arhiva)

Tamo ne zaboravite posjetiti Belemsku kulu, spomenik Otkrićima - Padrão dos Descobrimentos te katedralu Svetog Jeronima unutar koje se nalazi grob Vasca da Game, portugalskog moreplovca koji je prvi stigao pomorskim putem iz Europe u Indiju oko Afrike.

Foto: Iva Hržić (Privatna arhiva)

Foto: Iva Hržić (Privatna arhiva)

Foto: Iva Hržić (Privatna arhiva)

8. Benfica, Benfica!

Jedino što znam o nogometu jest da se jedna ekipa sastoji od 11 igrača. No, u Portugalu stvar postaje pomalo drugačija.

Igrom slučaja našle smo se u gradu za vrijeme utakmice Benfica - Borussia Dortmund, navodno ful bitne utakmice. I ne, do tog trenutka nikad nisam čula za te klubove i da, upravo sam morala googlati kako se pišu točni nazivi. 

Euforija koja vlada Lisabonom za vrijeme jedne nogometne utakmice je neopisiva. Taj grad živi nogomet – ulice su prepune navijača koji pjevaju, vesele se, bez ikakvih incidenata.

Odlazim iz Lisabona s dvije nove naučene činjenice: 

  1. Nogomet može biti zabavan
  2. Christiano Ronaldo je Portugalac

9. Mama, vidjela sam morskog psa

Volite životinje? Idealno mjesto za vas je „Oceanario de Lisboa“, najveći oceanarij u Europi gdje možete vidjeti preko 450 različitih vrsta biljnog i životinjskog svijeta. 

Iako će vam posjet oduzeti nekoliko sati, susret s različitim morskim nemanima, pingvinima, vidrama te razni edukativni sadržaji obogatit će vaš pogled na svijet.  

U ovom dijelu grada nalazi se žičara koja se proteže uzduž rijeke Tejo i koja  pruža pogled na najduži (12 km) most u Europi „Vasco de Gama“. Usudite se provozati!

Foto: Iva Hržić (Privatna arhiva)

Foto: Iva Hržić (Privatna arhiva)

10. Dobar noćni život i grudnjak prodan za četiri eura

Za kraj ove avanture ostavljam priču o noćnom životu, koji je odličan.

Na početku nas je poprilično zabrinula činjenica da su ulice u subotu navečer bile prepune pijanih tinejdžera. No, ubrzo smo saznale kako smo bile smještene u studentskom kvartu.

Centar Lisabona je prepun malih lokala koji garantiraju dobru zabavu pa tako smo tako naišle na mjesto u kojem se plaća ni više ni manje nego s vlastitim grudnjakom. Jedan grudnjak = jedna cuga. Dobra ideja za pokrenuti vlastiti biznis u Hrvatskoj, zar ne?
Sjećate se povoljne cijene vina i ribe? Ubrojite u to i žestice.

Foto: Iva Hržić (Privatna arhiva)

Budite opušteni, izgubite se, ne planirajte! Tada ćete osjetiti čari grada, primijetiti da se možete u njemu pronaći i da se možete s njim stopiti. 

Lisabon je grad s dušom koji od vas traži povratak.

Svi mi želimo putovati, ali često mislimo da je to komplicirano i nedostižno. Ipak, moje iskustvo kaže kako je prvi korak prema putovanju zapravo samo rezervacija karte - učini to već danas!

I da… bundu u veljači ipak nemojte ostaviti kod kuće. Iako je danju temperatura bila visoka (do 20 Celzijevih stupnjeva), večernja se znala spustiti. U stanovima ne postoji grijanje tako da obavezno tražite deku viška, a vlaga je toliko velika da ti nijedna pegla za kosu ne pomaže.

Obrigada, Lisabon! Até já!

Foto: Iva Hržić (Privatna arhiva)

O autorici:


Bok! Moje ime je Iva Hržić i dio sam ekipe 24sata. Ove godine sam zacrtala da ću posjetiti 10  zemalja... Je rajt! I raditi osam sati dnevno od ponedjeljka do petka, biti vjenčana kuma, posvetiti dovoljno pažnje dečku, urediti vlastiti stan, udait sestru i još tisuću stvari... Trenutno je iza mene jedna zemlja, čeka me još 9! Pratite ostvarenje mog ovogodišnjeg plana na blogu koji će uskoro ugledati svjetlo dana.