Obavijesti

Kolumne

Možete zadržati uspomene, ali ne trebate zaustaviti vrijeme

Možete zadržati uspomene, ali ne trebate zaustaviti vrijeme
1

Već prije nekoliko godina sam očistila uvjerenje u svojoj glavi, koje se ticalo vezivanja za stvari, tako da ih s lakoćom proslijedim dalje ili bacim. Još uvijek sam vezana za knjige.

VIDEO

Knjige, koje su koštale mnogo i koje su kupljene boreći se za svaki novčić. Iako znam da te knjige danas ne vrijede mnogo, ali ipak u njih je uložen trud. Materija, koja se u njima obrađuje je već zastarjela, promijenili su se zakoni, ali suština je ostala ista. Međutim, postoje i knjige, koje su naši podsjetnici na putu, čiji autori odavno postoje u nekoj drugoj dimenziji, ali čija djela bude nas koji živimo u sadašnjosti. Nekako nam bude lakše, kad pročitamo neke knjige jer shvatimo da su drugi bili na našem mjestu i da se neke stvari mogu promijeniti. Takve knjige ne mogu proslijediti jer ih poslije nekoliko mjeseci ponovo čitam. 

Kako u skorije vrijeme dolazi do promjene boravka i promjene kutka Svemira mog postojanja, neophodno je da napravim presjek sa stvarima i tako neke stvari odlaze u kontejnere. Bačena su 4 sveska s nekoliko stotina pjesama koje sam napisala, također i priče. Sačuvah ih u nekom periodu vjerujući da bi se od njih nešto dalo izvesti, a onda u nekom trenutku shvatih da je to besmisleno. Sve što je vrijedilo i što treba ostati, stalo je u dvije knjige koje su objavljene u proteklim godinama.

Prošlost ne treba čuvati već je spaliti kad postane bespotrebna. Kao i stari dnevnici koji su odavno postali pepeo. 

Mjesto na kojem stojimo danas je dovoljan dokaz i podsjetnik na ono što smo prerasli u vremenu koje je iza nas. Kad pobacamo ono što je trulo i potrgano, pritom ne mislim samo na stvari, već i na odnose koji nas vuku nazad, onda je vrijeme da vidimo što je preostalo. Prošlosti nema, ostaje sadašnjost i budućnost. Ono što nije potrgano i trulo i što još ima neku svrhu, ali se mi ne nalazimo u tome, trebamo darovati drugima. 

Sve one stvari koje mi ne koristimo treba dati dragim ljudima, odnijeti u organizacije koje sakupljaju takve stvari i koje će ih dalje proslijediti kome je potrebno. Tako su cipele koje su me čekale 6 mjeseci da budu kupljene od prve prave plaće, otišle u ruke ili bolje rečeno na noge nekome drugome; haljina koja me podsjeća na večer kada sam saznala jako tužnu vijest, ali istovremeno ta večer je promijenila moj život i dogodilo se toliko lijepih stvari otišla put nekom drugom; torbe koje su bile dio posla koji nisam voljela, ali zahvaljujući kojem sam ostvarila neke snove otišle su drugima; darovi koji su mi darovani nježno i neočekivano su također otišli drugima.

Neka i druge ljude nađu ljudi, stvari i događaji koje dugo čekaju, neka ih nađu promjene i noći u kojima je sve moguće, neka ih nađe posao koji će ih pogurati naprijed na putu ka njima samima, neka ih nađe duhovna i uzvišena ljubav koja donosi mir. 

S darovima putuje i naša energija prema naprijed, u visine. Kad smo sadašnjost darovali, nama ostaje budućnost ka kojoj koračamo hrabro i koju ćemo živjeti iz "sada". Kažu da samo ono što smo u stanju dati drugima čisto i od srca će naći i nas. Neka nas više ne podsjećaju stvari, kad su tu ljudi da nas zagrle i budu s nama.

Za sve ima dovoljno, oduvijek je tako i tako će biti i ubuduće. 

 

O autorici:


Nakon završenog fakulteta i rada u struci koja me nije zanimala postala sam spisateljica. Pišem svašta, od pjesama i eseja, priča, bajki i putopisa pa sve do kolumne. Strani jezici, putovanja i ljubav prema fotografiji tjeraju me pronaći sebe i svoj unutarnji mir. Pronađite i vi svoj put! Lijep pozdrav od Bojane.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu