Obavijesti

Kolumne

Najvažnijih 15 stvari koje sam odlučila naučiti s 25 godina

Najvažnijih 15 stvari koje sam odlučila naučiti s 25 godina
1

Nedavno sam proslavila rođendan. Prvi u gornjoj polovici dvadesetih.

VIDEO

Zbog toga sam zaključila da je krajnje vrijeme da konačno naučim neke stvari koje bi odrasli ljudi trebali znati. Uz geslo “bolje ikad, nego nikad”. Kao što je na primjer, natočiti gorivo. Ili opeglati košulju isto kao mama.

Točnije, sve je krenulo s financijama. Shvatila sam da je krajnje vrijeme za ozbiljnu edukaciju o štednji i kreditima. Jer bez prave turske kave mogu preživjeti. Ali bez isplaniranog budžeta i ušteđevine ništa od putovanja na Kubu. Ili novih ljetnih guma.

U nastavku ti zato pišem o 5, životno važnih, financijskih vještina koje sam tijekom protekla dva tjedna testirala. Preostalih 10 možeš pronaći na samom kraju članka. I molim - bez osuđivanja. Bolje ikad, nego nikad. :)

1. Isplaniraj budžet

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Postoje samo dva puta do više novaca:

  • povećanje prihoda
  • smanjenje troškova

Ovaj drugi pristup je često brže i lakše primijeniti. Barem na papiru.

Je li ti se ikada dogodilo da zaradiš dodatnih 1000 kuna, a na kraju mjeseca si ponovno na nuli? Novi planer, treća karta za kino, peta kava...mali troškovi koji se skupe.

Jedino rješenje za te male troškove je štreberska evidencija i dobar alat za praćenje. Barem su mi tako rekli…

Splitwise

Zajedničke troškove D. i ja od samog početka pratimo u Splitwiseu. Odlična aplikacija, posebno za putovanja, kada putuješ u grupi i svatko nešto plaća, obično u različitim valutama.

Obična Excelica

Što se tiče osobnih troškova, prvo sam krenula s običnom tablicom u Excelu. Ali takvi pokušaji zapisivanja troškova često propadnu, što zbog lijenosti, što zbog pamćenja zlatne ribice. Dakle, primjenjivo samo za one disciplinirane.

Financijski planer

A onda sam u (Zabinom) internetskom bankarstvu otkrila novu opciju – financijski planer. Nedavno sam ga aktivirala i trenutno se igram sa svim funkcionalnostima. Geek u meni je posebno oduševljen činjenicom da se svi troškovi automatski razvrstavaju po skupinama. Aplikacija sama restorane stavlja u skupinu hrane, DM u skupinu kozmetike… I sve je lijepo evidentirano i organizirano.

2. Prouči (i aktiviraj) sve opcije mobilnog i internetskog bankarstva

Otkriće financijskog planera me motiviralo da (napokon) proučim postoji li još neka korisna (i besplatna) opcija koju ne koristim.

Sve spomenuto se odnosi na Zabu u kojoj imam račun…oduvijek. Što se tiče drugih banaka, predlažem ti da pronađeš i pitaš nekoga s iskustvom. Ili još bolje - do your own research. :)

Znala sam da je internetskim bankarstvom moguće kupiti bonove za mobitel, što mi nije pretjerano zanimljivo jer sam već godinama na pretplati. Ali sam svejedno kliknula na opciju e-bonovi i vidjela HAC – nadoplata ENC uređaja.

ENC je D. i meni do sada uštedio sate i sate života. I još bolje, uvijek uplatimo više novaca, pa nam se tijekom sljedećih mjeseci čini kao da putujemo besplatno.

Međutim, ne znam zašto, ali od te nadoplate uvijek radimo cijelu filozofiju. Dogovaramo se tko će uplatiti, do razine da nekada ne uplati nitko pa satima čekamo u kolonama. Ne pitaj, to je valjda jedna od onih čudnih stvari…

Sada konačno znamo tko će ubuduće nadoplaćivati ENC. Iskreno, nisam sigurna koliko sam sretna zbog toga. Ali znam da će sigurno biti brže i jednostavnije.

3. Nauči platiti režije mobilnim bankarstvom

Iako sam iz Zagreba i gotovo do kraja studija sam živjela sa svojima, volim za sebe misliti da sam poprilično samostalna. Ako ništa drugo, uspjela sam godinu dana preživjeti sama u Njemačkoj. To mora biti dokaz neke samostalnosti. Ili sreće.

A onda opet, moram s tobom podijeliti jednu sramotnu informaciju – nikada nisam platila račun za režije. Možda jednom u pošti kad sam bila puno mlađa. Jednostavno nikada za to nije bilo prilike. Prvo su to radili mama i tata, pa najmodavac u Njemačkoj, pa D.

U duhu cijele priče o odrastanju i samostalnosti, odlučila sam da je vrijeme da to napravim sama. A ako već radim taj veliki korak, onda ću ga, kao štreberica i inženjerka, napraviti na najsofisticiraniji mogući način – mobitelom.

Nakon što sam se ulogirala u m-zabu, trajalo je doslovno 5 klikova. Mobitel je sam očitao barkod računa i popunio sve podatke! Ja sam samo kliknula na plati.

Vjerojatno ćeš se smijati, ali ja sam apsolutno oduševljena ovim otkrićem. A sigurna sam da ga ne cijenim ni upola onoliko koliko netko tko je prethodnih godina dane i sate proveo čekajući u pošti.

Mislim da ću plaćanje računa i dalje prepuštati D., ali mi više neće moći prodavati priču o tome “da se naradio”.

4. Otvori štedni račun

Prije gotovo pola godine sam usvojila novi oblik štednje (i zahvaljujući njemu sam si uspjela priuštiti karte za Amsterdam i London).

Plaća sjedne na račun. Isti dan otvorim internet bankarstvo. 10% od ukupnog iznosa plaće odmah pretvorim u eure i prebacim na devizni račun.

  • Zašto 10%? Jer sam taj postotak jednom pročitala u nekom članku i zvučalo je pametno.
  • Zašto pretvaram taj iznos u eure? Jer se pouzdam u vlastitu lijenost i uvjerena sam da ću ih na taj način teže potrošiti na neku glupost.

Ovaj tjedan sam bila u banci i doživjela najbolje korisničko iskustvo. Ikada. Volim upoznati ljude koji s guštom i kvalitetno rade svoj posao. Uz rizik da zvučim kao gost u TV emisiji, moram ovim putem reći hvala Mariani Bauer na detaljnim informacijama (i ponekom životnom savjetu).

Uglavnom, iako je moj oblik štednje učinkovit, dobila sam savjet da se educiram i o ostalim mogućnostima. A znaš da ja vjerujem da moraš naučiti pravila igre da bi u toj istoj igri mogao i pobijediti. Točnije, ako ti ne naučiš upravljati svojim financijama, njima će upravljati netko drugi.

Izašla sam iz poslovnice s popisom pojmova koje moram googleati. Ako te zanima, u sljedećim tjednima ću se informirati o Dizajn štednji (i dalje pričamo o Zabi), kao i o fondovima. Zapravo, sve više mojih frendova na kavama priča upravo o fondovima. Kao i o Bitcoinu, ali to je priča za neki drugi put.

5. Otvori račun na PayPalu

Ne znam koliko često kupuješ online, ali ja sam jedna od onih opreznih. Srećom, živim s jednim tipičnim early adopterom, koji me nedavno nagovorio da iz H&M naručim haljinu. Online. Samo na temelju slike. I to mi je otvorilo jedan potpuno novi svijet.

Ako bilo što kupuješ online, posebno edukacije i tečajeve, primijetit ćeš opciju plaćanja PayPalom. Brzo i jednostavno.

Do sada sam sve plaćala s D. PayPal računom, ali prije rođendana sam odlučila otvoriti svoj. Jer je važno biti samostalan.

Bila sam uvjerena da mi za to treba neki poseban račun, pa mi je Mariana otkrila da to mogu napraviti i sa svojom deviznom karticom. Pitala sam je i za one koji nisu Zabini korisnici – PayPal račun je moguće otvoriti i sa Visa poklon-karticom (minimalna uplata iznosi 100kn). I tako sam, u nekoliko klikova, postala ponosni vlasnik samo svog PayPal računa.

Odrastanje (i starenje) je zabavno. Posebno ako svaki dan naučiš nešto novo.

Inače ti pišem o produktivnosti, poslovnim vještinama, komunikaciji, korisnim metodama i alatima. A često u tom cijelom intelektualnom svijetu zaboravimo na praktične, svakodnevne stvari. Ne možeš biti FER-ovka ako ne znaš promijeniti žarulju. Jednostavno ne možeš.

I zato sam se, ohrabrena ovim pozitivnim financijskim iskustvima, do rođendana odlučila fokusirati na praktične vještine. Ako te zanima što još planiram naučiti, nastavi čitati.

U suprotnom, želim ti da svaki dan naučiš nešto novo. Edukacija ne staje s diplomom, a najbolje kreativne ideje se često rađaju kada malo zaprljaš ruke.

6. Ponovi kako promijeniti žarulju

Mislim da sam do sada promijenila samo jednu, a hodnik nam je ionako u mraku već danima…

7. Sama (bez pomoći) natoči gorivo

Naglasak na “bez pomoći”.

8. Nauči okrenuti palačinku u zraku

Čudna sam, ali ja više volim američke palačinke. Zbog čega D. radi ove obične. I zbog čega ja još uvijek nisam savladala tu životno važnu vještinu.

9. Nauči skuhati pravu tursku kavu

Majstoru sam ponudila kavu, a na njegovo oduševljeno “Baš bi mi pasala jedna prava turska.” sam odgovorila da ja radim samo Nescafe. Srećom, nije se osvetio na novim tapetama.

10. Nauči zašiti gumb

Moram li išta dodati?

11. Nauči očistiti perlator

U našem stanu, pranje suđa podrazumijeva i ušpricanu kuhinju. Dobila sam detaljne upute od tate, sada samo moram odvojiti dva sata i konačno naučiti što je perlator.

12. Nauči opeglati košulju kao mama

Ne planiram peglati deset košulja tjedno. Nekako razmišljam da ih treba peglati onaj tko ih i nosi. Ali bilo bi jako fora znati opeglati košulju bolje od D. Barem u teoriji.

13. Nauči presaditi cvijet

Točnije, mentu koja raste kao luda. Navodno cvijeću paše proljetno/ljetno presađivanje. Javim rezultate.

14. Nauči napumpati automobilsku gumu

Ne znam što je to s ljetnim gumama (s početka priče), ali pametni senzor nam svakih nekoliko tjedana javi da provjerimo tlak u gumama. Samo još nismo sigurni je li problem u gumama ili u senzoru.

15. Nauči ugraditi IKEA policu

A to podrazumijeva i korištenje bušilice. Zapravo je to iskustvo kojemu se najviše veselim. I koje ću zbog toga ostaviti za sami kraj. Mislim da znaš gdje ćeš me moći pronaći za rođendan.

Koliko vještina s popisa si ti (već) savladao? Odgovor ostavi u komentarima, čisto da se osjećam malo bolje (ili lošije) (npr. 8/15).

O autorici:


Bok, ja sam Tea, poduzetnica u nastajanju, inženjerka sa smislom za biznis, kreativka zaljubljena u ljude. I autorica bloga TeaTime. Inspirira me ideja da sami kreiramo život i karijeru kakvu želimo. Moj put prema tome možeš pratiti na bloguFacebooku i Instagramu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Što je najčudnije što vas može uzbuditi? Ovo su razlozi zašto neki ljudi imaju neobične fetiše
NASTRANE SKLONOSTI

Što je najčudnije što vas može uzbuditi? Ovo su razlozi zašto neki ljudi imaju neobične fetiše

Što se više 'borite' protiv fetiša, to ga više želite. Fetiši postaju moćni jer ih društvo označava kao 'izvrnute', 'nastrane' i 'pogrešne' - što ih čini još privlačnijima