Obavijesti

Kolumne

Našao sam savršeni sat koji će vam pomoći do vrhunske forme

Našao sam savršeni sat koji će vam pomoći do vrhunske forme
1

Ime Fitbit nije nimalo nepoznato. Niti meni, a niti ostatku svijeta, iako se nekoliko zadnjih godina malo manje spominjao.

VIDEO

Razlog je možda i to što Fitbit nije predstavio ništa “veliko” osim više-manje sličnih trackera za praćenje dnevnih aktivnosti. Negdje u ovo doba prošle godine (2016.) odjednom je odjeknula vijest kako je Fitbit kupio Pebble. Za one koji nisu pratili tržište pametnih satova, Pebble je bio jedan od prvih startupa koji je predstavio više različitih modela pametnih satova. Osim Pebblea, Fitbit je kupio još jednog i manje poznatog proizvođača pod imenom Vector. Sve ovo je bio uvod u to da Fitbit predstavi svoju verziju pametnog sata. To se i dogodilo ove godine predstavljanjem modela Ionic.

Kada bi ukratko trebao opisati što je Ionic, rekao bih da je to dijete nastalo iz braka čiji su roditelji Apple iWatch i Garmin. Sat nosi gene jednog i drugog roditelja, a opet je jedinstven. Usporedba s roditeljima se naravno nikada ne može izbjeći, a na Ionicu je da se pokaže koliko je dobrih i loših odlika pokupio od roditelja. 

Nekakvo je nepisano pravilo da recenziju započnemo s izgledom.

Prvo što ćete primijetiti na satu je LCD ekran vrlo živih boja. Imao sam prilike koristiti više satova s ekranom u boji, ali oni svi sada izgledaju isprano u usporedi s Ionicom.

Veliki je plus za ekran to da je bez problema vidljiv po noći i suncu. Jedna od opcija koju si možete namjestiti je da bude upaljen cijelo vrijeme ili da se upali kada ruku primaknete sebi. Zbog štednje baterije, preporučio bih korištenje ove druge opcije.

Iako sam počeo s opisom ekrana, prije nego počnemo koristiti sat, treba ga upariti s mobitelom. Poučen iskustvom sličnih uređaja, znam da sat s prvim spajanjem traži najnoviju verziju softvera. Zbog toga sam ga pokušao spojiti preko laptopa, ali to nije išlo nego se izričito traži spajanje s mobitelom preko Fitbit aplikacije. Treba naglasiti da to prvo inicijalno spajanje s uređajem traje tek oko 20 minuta, zbog skidanja novog softvera. Da bi to ubrzali, sat svakako spojite na WLAN.

Nakon što instalacija uspješno prođe, spremni ste za korištenje sata koji je zaista jednostavan. Iako sat na sebi ima tri tipke (veća s lijeve strane i dvije manje s desne), navigacija se po izbornicima odvija preko dodira. Izbornici su pregledni i jednostavni za korištenje, tako da se neće dogoditi da nešto krivo odaberete čak i ako imate deblje prste. No, vjerujem da sve ipak najviše zanima kako se sat ponaša tijekom trčanja i drugih aktivnosti.

 

A post shared by Matt Marenic (@mattmarenic) on

Fitbit Ionic u sebi ima već instalirane aplikacije za trčanje, bicikl, plivanje, traku za trčanje, dizanje utega, intervalne treninge i rekli bi - “obične” treninge. Uglavnom, s njim se bez problema mjere sve aktivnosti koje jedan (iznad) prosječan korisnik treba. S obzirom da mi je trčanje primarna aktivnost, s njegovim testiranjem sam se i najviše bavio. Ostale aktivnosti me nisu toliko zanimale, ali treba spomenuti da one uredno rade i da će zadovoljiti korisnike. Što se tiče trčanja, moram reći da sam postao dosta zahtjevan korisnik te da me Ionic nije razočarao.

Mjerenja sam radio na svojim poznatim rutama, usporedno s drugim uređajem koji primarno koristim da odmah vidim usporedbu u realnom vremenu.

Prvo što me je iznenadilo je traženje GPS signala koje je uvijek išlo bez problema i u najkraćem mogućem vremenu - za manje od minute.

Tijekom trčanja se nije događalo da dolazi do prekida signala. Što se tiče točnosti dužine ona je uvijek bila na razini drugih uređaja s krajnjom razlikom par metara. Ionic za mjerenje koristi i GPS i GLONASS sustav tako da točnost nije upitna.

Polako ali sigurno, pojasevi s HR modulom idu u povijest jer je sada već normalno da se HR mjeri na zapešću. Ionic također ima ugrađen HR koji, osim što mjeri otkucaje tijekom sportskih aktivnosti, mjeri i kontinuirano tijekom dana. Tako u svakom trenutku možete saznati koliko imate otkucaja srca, što će sigurno razveseliti naprednije korisnike. Tijekom trčanja, razlika između otkucaja srca koju je pokazivao Ionic i moja HR traka, bila su dva otkucaja. Razlika koju 99% korisnika neće osjetiti i koja je zanemariva. 

Kao što sam spomenuo, nadogradnja softvera, kao i sva komunikacija između sata i mobitela, odvija se preko Fitbit aplikacije. Sama aplikacija je pregledna i ako je prvi puta koristite, neće vam trebati više od par minuta da pohvatate gdje se koja opcija nalazi. Preko aplikacije se također namještaju i sve opcije na satu kao i snimaju dodatne aplikacije poput izgleda sata. Što se izbora aplikacija tiče, Ionic je za sada dosta ograničen jer je novi proizvod na novoj platformi, tako da se uskoro mogu očekivati proširenja kao i službena trgovina. Jedna od aplikacija koja dolazi predinstalirana je i Strava za sve korisnike ovoga servisa. Svakako ga probajte. Preko Strava aplikacije se također može vidjeti i povijest odrađenih vježbi. 

Jedna od meni nelogičnosti za koju se nadam da će biti ispravljena u budućim nadogradnjama softvera je nemogućnost da se vidi povijest odrađenih vježbi na samom satu (osim preko Strava aplikacije). Nakon što se odradi neka vježba, na ekranu će se pokazati statistika koju kada jednom spremimo više nećemo moći vidjeti. Nakon sinkronizacije, svi podaci su vidljivi u Fitbit aplikaciji na mobitelu. Ne znam zašto je tako odlučeno, ali nekad imam potrebno na satu provjeriti povijest, pogotovo kada mi mobitel nije dostupan.

Aplikacija koja po meni ima najviše potencijala je “Coach” preko koje se mogu odabirati vježbe. U aplikaciji na satu se zasad nalaze samo tri vježbe, ali će one s vremenom sigurno biti proširene. Ja se pogotovo veselim najavi suradnje s Adidasom, pa vjerujem da će Coach dobiti Adidasove planove treninga. Također mi je žao što kod nas ne radi opcija “Wallet”. Ionic posjeduje NFC čip tako da može spremiti podatke o kreditnim i debitnim kraticama. Da bi nešto platili, dovoljno je da sat prislonimo na terminal. Nadajmo se da nećemo trebati čekati dugo na tu opciju u Hrvatskoj. 

 

A post shared by Matt Marenic (@mattmarenic) on

Iako mi sat mjeri trčanje, mobitel mi i dalje služi za slušanje glazbe. Ionic ima mogućnost pohrane muzike, tako da je u njega moguće spremiti do 2.6 GB muzike. Najjednostavniji način da se pohrani muzika je preko računala i iTunes aplikacije, ali je sve moguće odraditi i preko WiFi-ja. Za to je potrebno da su sat i računalo ili mobitel spojeni na istu WLAN mrežu. Kada je muzika prebačena, dovoljno je Ionic upariti s Bluetooth slušalicama i možemo krenuti s našom aktivnošću.

Ne trebam posebno spominjati da je Ionic također i pametan sat, pa će bez problema pokazati sve obavijesti koje stižu na mobitel. U Fitbit mobilnoj aplikaciji može se detaljno namjestiti od kojih aplikacija želimo primati obavijesti. Meni osobno ova opcija je uvijek ostala ugašenom jer ne volim da mi obavijesti dolaze i na sat. Korisno je ako smo na sastanku ili negdje gdje ne možemo gledati na mobitel. No, koga to veseli, svakako će biti jako sretan kako to sve izgleda.

Iako se nisam dugo družio s Fitbit Ionicom, moje iskustvo je i više nego pozitivno. Što sam duže koristio sat, to mi je postajao sve draži. Ekran je svakako ljubav na prvi pogled.

Iako je Ionic novi uređaj u ovaj velikoj areni raznih satova i trackera, svakako ga je dobro imati na radaru. Vrlo točan GPS i HR monitor su svakako veliki plus, a i sam Fitbit OS je možda sada malo limitiran, ali otvora mogućnosti za razna proširenja preko aplikacija. Također treba i spomenuti da je Fitbit jedan od rijetkih satova s ovakvim naprednim specifikacijama gdje bateriju ne treba puniti svaki dan. Ovisno o načinu korištenja, baterija će držati između 3-7 dana, tako da vam se može lako dogoditi da ga zaboravite i napuniti. U svakom slučaju, ukoliko tražite prvi ili novi tracker tj. pametan sat, Fitbit Ionic ima moju veliku preporuku. 

*Distributer za Fitbit je Tehno Mag, a pronaći ili naručiti ga možete i u Mobil Mediji.

O autoru:


Ja sam Matt i veliki sam zaljubljenik u trčanje. Osim trčanja volim popiti craft pivo u dobrom društvu. Dosta slobodnog vremena provodim pišući nove tekstove za svoj blog. No najbitnije od svega je da uživam u društvu svoje kćeri za koju se nadam da će jednog dana trčati sa mnom. Pratiti me možete i na Facebooku

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Sramota Pridea: Napadati HDZ zbog korupcije nekih je OK. Ali nije OK napadati ih zbog intime
KOLUMNA DADE MILASA

Sramota Pridea: Napadati HDZ zbog korupcije nekih je OK. Ali nije OK napadati ih zbog intime

Plus+ Teško se oteti dojmu da su profesionalni LGBT aktivisti ovim potezom samo dali nove ideje mračnim kvazi-katoličkim aktivistima da i oni slože nekakve svoje liste javnih homoseksualaca s pozivima na ostracizam

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković