Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Njeno veličanstvo, tjestenina: Sedam laganih ljetnih recepata

None Foto: Tea Hržica

Danas vam pričam o tjestenini, toj veličanstvenoj namirnici koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Moja očaranost tjesteninama započela je u ranom djetinjstvu dok sam se kao malo smetalo gurala baki pod noge kad je radila domaće rezance, onako žarko žute, od domaćih jaja. Cijeli proces od miješanja brašna i jaja, temeljitog valjanja valjkom, stanjivanja mašinicom za tjesteninu i sušenja za mene je predstavljao najdražu avanturu unutar kuhinje. Od tada sam nadugo i naširoko počela učiti o svim oblicima, veličinama i bojama u kojima tjestenina dolazi.

Jeste li znali da u Italiji postoji preko 600 različitih vrsta tjestenine? Raj za jednog pastafila.

Gdje god bila i za koga god kuhala, tjestenina uvijek sjaji na mom meniju kao jedno od omiljenih jela. Znati pripremiti dobru tjesteninu garantira uspjeh među gostima, posebice kad se dobro spari s ne pretjerano spektakularnim namirnicama. Sjetite se samo dobrih ragua ili bolonjeza koje su vam mame kuhale dok ste bili mali, ili jednostavnih a neodoljivih rezanaca s orasima ili makom. Čisti dokaz da se od tjestenine vrlo lako kreiraju fantastično ukusna, brza i budget friendly jela od kojih čovjeku krene slina na usta. To vam ja zovem fast food!

Iako mi je najdraže valjati svoju svježu tjesteninu kad se nađe domaćih jaja i brašna, u nedostatku vremena posežem za sušenom varijantom. Neosporivi favorit mi je Marodi tjestenina od koje uvijek imam 2-3 vrećice različitih vrsta u ormariću. Bilo da nakon posla brzinski nešto smuljam u 15 minuta ili vikendom kuham nešto srčanije, Marodi je uvijek tu da zaokruži priču. Napravljena od kvalitetne durum krupice i svježih jaja, tjestenina se uvijek savršeno skuha, bez onog ekstra škroba koje tjestenine loše kvalitete često imaju. Kako bih vam prikazala različite vrste tjestenine i njihovu uporabu, u suradnji s Marodi tjesteninama sam kreirala recepte inspirirane ljetom.


Ljeti najčešće guštam u hladnim salatama na bazi lososa i povrća te često eksperimentiram s različitim okusima. Donosim dva recepta puna boja i okusa za one vruće večeri kada nas hlade jedino salate i kokteli. Recepti su pisani za 4-6 osoba.

Šurlice s lososom i rajčicom

Sastojci:

  • 400 g Marodi šurlica
  • 500 g svježeg lososa
  • 500 g cherry rajčica
  • Pušlek svježeg bosiljka
  • 100 g crnih maslina
  • Maslinovo ulje
  • Aceto balsamico
  • Sol, papar

Foto: Tea Hržica

Priprema:

  1. Zakuhajte 4 l vode sa žlicom soli pa dodajte šurlice i kuhajte 10 minuta.
  2. U međuvremenu na 2 žlice maslinova ulja pecite losos na srednje jakoj vatri. Otprilike 5 minuta po strani.
  3. Rajčice prepolovite, masline nasjeckajte na kolutiće pa dodajte u tavu s malo soli i papra na dvije minute.
  4. Lososu skinite kožicu ako prije niste pa vilicom natrgajte na manje komadiće. Dodajte ocijeđene šurlice, 2 žlice aceta i nasjeckani bosiljak te sve dobro promiješajte
  5. Stavite u hladnjak na par sati pa servirajte hladno.

Foto: Tea Hržica

Veliki pužići s rajčicom, krastavcem i maslinama

Sastojci:

  • 400 g Marodi velikih pužića
  • 3 češnja češnjaka
  • 500 g mix cherry rajčica (žute, crvene, ljubičaste)
  • 1 srednji krastavac
  • 50 g otkoštenih crnih maslina
  • 2 žlice svježeg vlasca
  • Šaka svježeg bosiljka
  • 3 grančice svježe mente
  • 1 limun
  • Sol, papar
  • Maslinovo ulje

Foto: Tea Hržica

Priprema:

  1. Zakuhajte 4 l vode sa žlicom soli pa ubacite pužiće i neoguljene češnje češnjaka i kuhajte 7 minuta.
  2. Dok se pužići kuhaju, nasjeckajte rajčice, krastavce i masline na komadiće veličine pola pužića.
  3. Nasjeckajte sve bilje i pomiješajte s povrćem.
  4. Tjesteninu procijedite pa dodajte u povrće.
  5. Češnjak ogulite pa u mužaru zajedno s 5 žlica maslinova ulja i sokom jednog limuna istucite u dresing. Polijte po tjestenini, dodajte sol i papar po ukusu pa dobro promiješajte.
  6. Servirajte hladno.

Foto: Tea Hržica

Ljeto je sezona tikvica i kako ih ne bi samo ribali na salate, pohali ili grilali, kreirala sam super jednostavan, osvježavajući recept sa svega par sastojaka. Izvrsno kao predjelo ili lagana večera.

Valoviti rezanci s mladim tikvicama, limunom i pestom

Sastojci:

  • 400 g Marodi valovitih rezanaca
  • 4 žlice maslinova ulja
  • 4 veće tikvice ili 6 manjih
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 limun
  • 200 g pesta (ja radim svoj, ali i kupljeni prolazi)
  • 100 g ribanca/parmezana
  • Sol i papar

Priprema:

  1. Zakuhajte 4 l vode s jednom žlicom soli pa dodajte Marodi valovite rezance.
  2. U tavu ulijte maslinovo ulje pa dodajte na sitno nasjeckan češnjak i pržite pola minute. Dodajte na tanke trake naribane tikvice (najbolje gulilicom za krumpir) pa pržite 3 minute. Dodajte koricu i sok jednog limuna, sol i papar pa dobro promiješajte i kuhajte još dvije minute.
  3. Dodajte ocijeđene rezance, pesto i ribanac te dobro promiješajte.
  4. Servirajte toplo.

Što je ljeto bez mora i njegovih plodova? Slijede tri morska recepta.

Makaroni s tunom na azijski

Sastojci:

  • 400 g Marodi makarona
  • 300 g tune (ja koristim svježu, može i konzervirana, samo ju dobro isperite i preskočite dio s termičkom obradom)
  • 1 avokado
  • 3 limete
  • 1 čili
  • Sezamovo ulje
  • Kokosovo mlijeko
  • Pušlek korijandera/peršina
  • Komadić đumbira
  • Soja sos
  • Sezamove sjemenke

Foto: Tea Hržica

Priprema:

  1. Zakuhajte 4 l vode sa žlicom soli pa usipajte makarone i kuhajte 10 minuta dok ne postanu al dente.
  2. U međuvremenu tunu nasjeckajte na veće kocke pa na malo sezamova ulja prepecite u 5 minuta.
  3. Potom tunu vilicom rastrgajte na sitnije komade pa dodajte nasjeckani avokado, sitno sjeckano lišće korijandera/peršina, 2 žlice sjemenki sezama, naribani komadić đumbira, nasjeckani čili, 5 žlica kokosovog mlijeka, sok 3 limete, 1-2 žlice soja sosa i 3 žlice sezamovog ulja.
  4. Tjesteninu ocijedite pa dodajte u salatu s par sačuvanih žlica škrobne vode u kojoj se tjestenina kuhala.
  5. Sve dobro promiješajte i servirajte toplo.

Foto: Tea Hržica

Penne sa škampima

Sastojci:

  • 400 g Marodi penne
  • 800 g škampa
  • 0,2 l pasirane rajčice
  • 6 češnja češnjaka
  • 3 dcl rose vina
  • Maslinovo ulje
  • Pušlek peršina
  • Sol, papar

Foto: Tea Hržica

Priprema:

  1. Zakuhajte 4 l vode sa žlicom soli pa dodajte penne i kuhajte 11 minuta.
  2. U međuvremenu na par žlica maslinova ulja prepržite škampe. Nakon 5 minuta dodajte na sitno nasjeckan češnjak i pasatu pa pustite da se kuhaju još 5 minuta. Zalijte roseom, dodajte sol i papar pa smanjite vatru i pustite da krčka još 10 minuta.
  3. Tjesteninu ocijedite i dodajte škampima zajedno sa sitno sjeckanim peršinom.
  4. Dobro promiješajte i servirajte odmah, najbolje uz komadić kruha za toćanje umaka.

Foto: Tea Hržica

Svrdla vongole

Sastojci:

  • 400 g Marodi svrdla
  • 1 kg vongola
  • Pušlek peršina
  • 4 češnja češnjaka
  • 10 cherry rajčica
  • 1-2 suha čilija
  • 3 dcl bijelog/rose vina
  • Maslinovo ulje
  • Sol, papar

Foto: Tea Hržica

Priprema:

  1. Zakuhajte 4 l vode sa žlicom soli i dodajte svrdla pa kuhajte 7 minuta.
  2. Prije toga školjke očistite te sve otvorene koje se na podražaj ne zatvore bacite.
  3. Ulijte 1-1,5 dcl maslinova ulja u tavu i dodajte na ploške narezan češnjak, nadrobljeni čili i sitno sjeckane stapke peršina (lišće sačuvajte za kasnije). Dodajte rajčice i sol i papar pa pržite dok češnjak ne zazlati.
  4. Dodajte vongole i vino, dobro promiješajte pa poklopite i pustite da se kuha 5 minuta.
  5. Kad su školjke kuhane (odbacite sve koje se nisu otvorile), dodajte ocijeđena svrdla i sitno sjeckano lišće peršina.
  6. Servirajte odmah.

Foto: Tea Hržica


Kroz kišnije razdoblje ljeta može se na tržnici naići na gljive lokalnih šuma, što me inspiriralo na sljedeća dva recepta.

Valoviti rezanci s miješanim šumskim gljivama, kobasicom i začinskim biljem

Sastojci:

  • 400 g Marodi valovitih rezanaca
  • 1 ljubičasti luk
  • 400 g miješanih gljiva (lisičke, trube, vrganji, shiitake, bukovače, puze, šampinjoni, što već nađete)
  • 300 g ljutih kobasica
  • Maslinovo ulje
  • Maslac
  • Pušlek peršina
  • Pušlek majčine dušice
  • 1 čili
  • Sol, papar

Foto: Tea Hržica

Priprema:

  1. Zakuhajte 4 l vode sa žlicom soli i kuhajte valovite rezance 7 minuta.
  2. U tavici na malo maslinova ulja popržite nasjeckani luk i sitno sjeckanu kobasicu dok ne dobiju boju. Potom dodajte majčinu dušicu, čili i nasjeckane gljive. Pustite da sva voda koju gljive puste ispari, dodajte sol i papar, tjesteninu, 20 g maslaca i nasjeckani peršin te dobro promiješajte.
  3. Servirajte toplo s parmezanom.

Foto: Tea Hržica

Široki rezanci sa skutom i tartufatom

Sastojci:

  • 400 g Marodi širokih rezanaca
  • 150 g tartufate
  • 250 g skute
  • 4 dcl slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
  • Sol, papar

Foto: Tea Hržica

Priprema:

  1. Zakuhajte 4 l vode sa žlicom soli i dodajte široke rezance pa kuhajte 7 minuta.
  2. U loncu zakuhate slatko vrhnje za kuhanje s nadrobljenom skutom te malo soli i papra. Kuhajte 10 minuta dok se vrhnje ne zgusne, a skuta djelomično otopi (ostat će mali neotopljeni komadići što daje karakter jelu).
  3. Dodajte ocijeđene rezance i tartufatu pa dobro promiješajte.
  4. Servirajte odmah s malo parmezana po vrhu.

Foto: Tea Hržica


I za kraj nekoliko savjeta u vezi kuhanja s tjesteninom: bilo da preferirate kremaste tjestenine, one s plodovima mora ili povrtne, vodite računa o tome da nikada ne pretjerate s količinom nadjeva. Tjestenina je divna namirnica sama za sebe, kojoj treba mala količina drugih sastojaka da bi zajedno ispričali najljepšu priču. Također investirajte u kvalitetnu tjesteninu, od durum pšenice s dobrim postotkom količine jaja poput Marodi tjestenine, kako bi vaše jelo uvijek ispalo savršeno. Neka je u slast!

O autorici:


Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S  glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tutu, pa čak i tu.