Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Najzagrebačkija ulica: Od kraja do početka Ilice kroz 60 'fotki'

None Foto: Vedran Tolic

Krenuo sam iz Vrapča gdje ulica i završava, te krenuo prema Trgu bana Josipa Jelačića. Obzirom da sam imao sastanak tamo u blizini, odlučio sam nekoliko dana prije da je moram proći cijelu, nikada do sada nisam.

Google Maps rekao mi je da imam oko sat i pol hodanja. Krenuo sam u 14.25 sati, a na Trgu sam bio u 16.34 sati, što je zapravo super obzirom da sam svako malo stajao i fotkao. Velika većina fotki nastala je tako što sam snimao isključivo Ilicu kako bih i zadržao foto-priču koju sam želio, bez da sam skretao i ulazio u druge ulice.

Ilica je definitivno ''najzagrebačkija'' ulica, pritom mislim na njezinu popularnost što kod domaćih ljudi, što kod turista. Ne znam zašto, ali sam nekako bio uvjeren da je ona i najduža sa svojih 5660 metara. Uz malo istraživanja saznao da je duža od nje Radnička cesta koja je duga 6502 metra, Zagrebačka avenija koja ima osam kilometara i Slavonska avenija s 18 kilometara.

Foto: Vedran Tolic

Dok sam krenuo fotkati, ne znam ni sam zašto, bio sam uvjeren da će ova malo drugačija priča ispasti odlično. Očekivao sam neke jako zanimljive kadrove i situacije. Nažalost, ono što sam doživio uglavnom su bile kolone auta i tek tu i tamo pokoji zanimljiv detalj. Super mi je bilo vidjeti i neke zapuštene prostore. No, kažem, očekivanja su mi bila prevelika, a i vjerujem da sam išao snimati neki drugi dan da bi možda sve bilo drugačije. Naravno da ne možemo utjecati na to što će nas zateći kada idemo prema spontanosti.

U današnjem vremenu kada su svi u žurbi ovo i ne čudi, tako da nema onog nekog ''kvartovskog'' štiha na fotkama, a i fotkati ljude koji sjede na piću u kafiću mi nije bio cilj. Kako se ide od Črnomerca prema Trgu, tako se točno i osjeti kako svakim korakom sve više ulazimo u ''masu'', grad postaje sve življi. Nema više ni vlaka na vidiku kao što možete vidjeti u Vrapču, odjednom dominiraju tramvaji i gužve koje stvaraju automobili. Naravno da i sve to ima neke svoje draži. Barem sam saznao i točnu lokaciju nekada popularne ''Ludnice'', za nju sam još davnih dana saznao jer su imali malonogometnu ekipu i igrali na Kutiji šibica i ostalim turnirima, znao sam da su iz Vrapča, ali za lokaciju nisam imao pojma, kad eto nje odmah pored ceste.

Foto: Vedran Tolic

Općenito volim hodati, tako da mi je osim samog fotkanja cilj bio upravo taj da i hodam što više. Što se više krećem, to se i bolje osjećam, tako da volim iskoristiti prilike kada mogu. U Ilici sam snimao zaista nebrojeno mnogo puta, jednako i većina kolega, ali si onda uvijek nekako mislim što se može drugačije ponuditi, pa svakako smatram da u tu kategoriju i spada hodanje kroz cijelu Ilicu. 

Foto: Vedran Tolic

Foto: Vedran Tolic

Foto: Vedran Tolic

Foto: Vedran Tolic

Foto: Vedran Tolic

Foto: Vedran Tolic

Foto: Vedran Tolic

Foto: Vedran Tolic

Foto: Vedran Tolic

Foto: Vedran Tolic

Sve fotografije pogledajte u galeriji:

None Foto: Vedran Tolic 60

Izvorni tekst pročitajte ovdje

O autoru:


Ja sam Vedran Tolić i profesionalni sam fotograf. Moj rad pratiti možete na Facebooku i na mojoj web stranici