Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ovo su knjige koje ćete morati pročitati tijekom 2017. godine

None Foto: StockSnap.io

Što ćemo čitati u 2017. u Hrvatskoj? Knjiški karusel se vrti, vrti... Kao knjigoljupka volim početak godine upravo zbog najave noviteta koji će se pojaviti na policama knjižara u ovoj godini.

Volim znati što me očekuje i čemu se trebam posebno veseliti. Ove godine će fanovi Knausgaarda i Elene Ferrante doći na svoje. Ta sam!!!

1. Ferrante fenomen je u punom zamahu. Dolazi nam drugi dio Elenine tetralogije – 'Priča o novom prezimenu' (Profil) u kojem se priča o Eleninim i Lilinim dvadesetim godinama. Zato ako još niste pročitali 'Genijalnu prijateljicu' - požurite se, inače ćete teško pratiti nastavke.

2. 4. i 5. dio heksaloga 'Moje borbe' Karla Ovea Knausgaarda će prevesti izdavač OceanMore. U četvrtom dijelu Karl Ove ima osamnaest godina i bori se s arktičkom hladnoćom zabačena norveškog sela gdje radi kao nastavnik, pritom sanjajući o spisateljskoj karijeri i ljubavi. Ja upravo čitam treći dio Moje borbe u kojoj je opisano Karlovo rano djetinjstvo u zabačenom norveškom selu. 

3. 'Lutka' – albanskog pisca Ismaila Kadere piše o odnosu s majkom koja je bila 'krhka poput lutke' – izdavač V.B.Z.

4. Novu zbirku pripovijedaka Harukija Murakamija izdaje nakladnička kuća Vuković & Runjić.

Murakami, laureate of Hans Christian Andersen Literature Award 2016, is seen outside H. C. Andersen's house in Odense | Autor: SCANPIX DENMARK/REUTERS/PIXSELL Foto: SCANPIX DENMARK/REUTERS/PIXSELL

5. 'August' – John Williams – drugi roman autora koji nas je sve osvojio svojim čudesnim romanom 'Stoner'.  Za njega je John Will­iams 1973. dobio National Book Award. Williams nam priča priču o prisilnom odrastanju, emocionalnom i društvenom životu čovjeka koji je vodio Rimsku Republiku, sudjelovao u Drugom trijumviratu i postao prvim rimskim carem, Oktavijana Augusta. Izdavač: Fraktura

6. 'Godina pijetla' – u kojoj češka autorica Tereza Boučkova iznosi autobiografsku, kontroverznu priču koja je u Češkoj izazvala brojne reakcije, iznoseći  vlastito iskustvo o posvojenim sinovima romskoga podrijetla. Boučkova progovara o svojim najdubljim osjećajima, društvenim i političkim tabuima te netoleranciji suvremenog društva.

7. Biblioteka Čitaj knjigu i nakladnik Iris Illyirca prevode potresan i napet roman palestinske autorice Susan Abulhawa – 'Jutra u Jeninu'. Radi se vrlo dirljivoj i tragičnoj obiteljskoj sagi koja prati četiri generacije palestinske obitelji Abulhija kroz brojne političke preokrete i nasilje koje potresa taj dio svijeta već desetljećima. To što su oni proživjeli i koliko gubitaka su pretrpjeli – teško je prepričati. Amalina sudbina i sudbina njene obitelji je nevjerojatna. Ostavit će vas bez daha, plakat ćete, suosjećat ćete, a trenutak za čitanje ove tematike ne može biti bolji. Jer, upravo se događa isti scenarij s rijekom izbjeglica s Bliskog istoka pri čemu, svaki pojedinac i obitelj, sigurno prolaze kroz vrlo slične obiteljske tragedije kroz razdvajanja i napuštanja svojih domova.

8. 'Posljednja ljubav babe Dunje' – meni jako drage njemačko - ruske autorice Aline Bronsky izdaje naklada Ljevak. Roman nam govori o ljudima koji su se vratili u sela oko Černobila jer im je svejedno hoće li umrijeti od starosti ili od radijacije. Njena prva knjiga 'Najljuća jela tatarske kuhinje' me je oduševila prije par godina.

Od biografija nam stižu:

  1.  Autobiografija Staljinove kćeri Svetlane Alilujeve autorice Rosemary Sullivan (Sandorf),
  2. 'Gala-Dali', biografija muze i supruge Salvadora Dalija, autorice Carmen Domingo (biblioteka Čitaj knjigu & Iris Illiryca)
  3. 'Bowiejevo doba' Paula Morleya (Vuković Runjić)
  4. 'Čovjek tvoj', o Leonardu Cohenu, Sylvie Simmons (Vuković Runjić)

Baš dobra knjiška godina!

Izvorni tekst pročitajte ovdje:

O autorici:


Ja sam Alis Marić i diplomirana sam pravnica koja je vodila nekoliko ureda uprava inozemnih tvrtki, a ljubav na kraju pronašla u - knjigama. Rezultat te ljubavi je i projekt Čitaj knjigu. Obožavam miris knjiga, volim ih dodirivati, uživam u lijepim mjestima za čitanje, udobnim foteljama te mekom i mirisnom krevetu gdje se može opušteno čitati . Osobito volim – knjige preporučivati. Osim na web-u, Čitaj knjige možete pratiti i na Facebooku te na Instagramu.