Obavijesti

Kolumne

Ovog proljeća voljene uveselite jelima bogatim prefinim sirom

Ovog proljeća voljene uveselite jelima bogatim prefinim sirom
1

Pričajmo o sirevima: o namirnici koju sve češće koristimo i štujemo. Osobno mi sirevi predstavljaju više od namirnice za kuhanje, oni su onaj korak koji jelo dijeli od gastro užitka.

VIDEO

Servirani samo kao dodatak ili ''začin'' koji zaokruži priču, sirevi su najadekvatnija riječ za hedonistička uživanja. Od glavnog jela, preko grickalica do deserata, sir nudi široku lepezu mogućnosti korištenja te oplemenjuje svaku vrsta jela. Dapače, brojne veće kulinarska kulture diče se svojom proizvodnjom i ponudom sira, što samo daje na značaju toj vrloj namirnici.

Kako se polako budimo iz zimskog sna te uranjamo u sezonu proljetnog obilja, nove ideje se same roje te nastaju prekrasni, sezonski recepti, puni okusa i svega dobroga što proljeće nosi. Sastojak koji u nadolazećim receptima čini razliku je baš sir. Iako dio mliječnih proizvoda radi održivosti sama proizvodim (poput kefira i namaza od svježeg sira, što i vama preporučujem) zrelijim sirevima se ne bavim. 

Nerijetko kombiniram sireve koje donosim s putovanja ili dobijem od prijatelja gurmana, što je pravi luksuz. No, kada biram o svom budžetu i tražim kvalitetan omjer cijene, kvalitete i pouzdanosti (mrsko mi je kada kupim proizvod i jednom je mrak, drugi puta totalni trop) tada posegnem za Sirelinim proizvodima, posebice kad su u pitanju sirevi poput gaude i podravca koje puno koristim budući da su fino topljivi i blago aromatični, pa ih mogu podvaliti i siro-nejedcima

Za prilike kad se u kuhinji sa mnom nađe jednaki siroljubac, posežem za onim jačima poput malog gorskog ili pašnjaka. Meni je uvijek cilj hranom ugoditi drugoj osobi, a sirevi su tatamata u mogućnosti adaptacije.

Stoga vam donosim pregled novih proljetnih, uskršnjih ideja i okusa za najukusniju sezonu pred nama. Od inovativnih recepata do klasika s ''twistom'', navedeni recepti bi prije svega trebali služiti kao inspiracija za vaše osobne kreacije.

Prvo što mi padne na pamet kad pomislim na sir je njegova aromatičnost i jednostavnost, te mi ga je najdraže grickati kad je dio neke dobro iskombinirane plate. Komadić mesa, uz izbor adekvatnog svježeg ili kiselog povrća, u kombinaciji sa sirom koji po mom skromnom mišljenju uvijek ''nosi'' platu često je piece de resistance večere.

Moje najčešće kombinacije plata uključuju sireve Podravec, Mali gorski i Pašnjak u sljedećim izvedbama:

  1. Lijepo narezani, servirani uz kvalitetan džem od grožđa (pašnjak uz džem od izabele, mali gorski uz džem od bijelog grožđa), sjeckane orahe/bademe i med pomiješan s prstohvatom mljevene kave. Uz bijelo vino poput pošipa.
  2. Kao dio lovačke plate, spareni uz mesnu kombinaciju pršuta, domaće slanine i/ili salame od divljači, uz feferone, masline i ajvar (domaći, ljuti dakako).
  3. Kao dio Uskršnje plate uz kuhani šunku, domaću salamu, rotkvice, mladi luk i hren.

No ne bih ja bila ja da ne eksperimentiram s okusima nadugo i naširoko. Od svih nedavnih eksperimenata oduševile su me sljedeće nazvala bih ih klasične kombinacije:

  1. Proljetni rižoto od gljiva, medvjeđeg luka i malog gorskog: klasični recept za rižoto u koji ubacim majčinu dušicu, 5 vrsti gljiva, dosta maslaca, muškatni oraščić i mali gorski. Dakle na mješavini maslinova ulja i maslaca zacaklim luk i majčinu dušicu pa dodam rižu (arborio), malo prodinstam i podlijem bijelim suhim vinom. Kad ispari dodajem šeflju po šeflju dobrog telećeg temeljca pa kad je riža na pola kuhana ubacim na četvrtine nasjeckane gljive (portabelle, smeđe šampinjone, bukovače, shiitake i namočene suhe vrganje + voda u kojoj su se namočili), naribam muškatni oraščić i kuham neprestano miješajući i podlijevajući dok nije skoro kuhano. Onda ubacim dobre 2-3 šake ribanog malog gorskog da poveže okuse, maknem s vatre, dodam kocku putra i bunt nasjeckanog medvjeđeg luka, promiješam i poklopim na par minuta. Serviram vruće s još malo ekstra sira, jer sir.
  2. Proljetna salata od matovilca, mladog luka, rotkvica i pašnjaka: operem i nasjeckam povrće, dodam kockice nasjeckanog pašnjaka, te začinim bučinim uljem i solju. Posipam s bučinim sjemenkama i serviram kao puniju salatu uz lakša jela, poput gore opisanog rižota. 
  3. Uskršnji quiche od šunke, mladog luka, malog gorskog i pašnjaka: twist na klasični quiche Lorraine koji se sastoji od ementalera i slanine (uz šunku). Meni to sve bude previše svega, pa ''polakšavam'' okuse tako da dodajem samo kuhanu šunku (i to duplo manje) te naglasak stavljam na sir (naribani pašnjak i mali gorski) te na sitno sjeckani mladi luk (zeleni dio).

Da nije samo da eksperimentiram doma, postoje svima poznati klasici kojih se vjerno držim i često radim na sveopće veselje ukućana:

  1. Punjene pohane palačinke: mislim da nema smisla previše filozofirati, poanta je dobra smjesa za palačinke, kvalitetna šunka (meni nema do pečene rezane) i kvalitetan, dobro topljiv sir (gauda kod mene, vječni pouzdani klasik).
  2. Uskršnji kruh sa šunkom, koji ja podebljam podravcem i nitko se nikad ne buni.
  3. Cheesy kruh koji serviram uz roštilj (sad će, samo što nije počelo, već smišljam sve žive marinade) i koji se razgrabi bolje nego vratina: neki okrugli, miješani kruh zarežem (ne do kraja) po širini i dužini dok ne dobijem kockice. Između kockica trpam komade gaude i podravca dok svaki prorez nije napunjen. Preko vrha ide natrgana mozzarella, sve se prelije otopljenim maslacem, sjeckanim mladim lukom i sjemenkama. Zamotam u foliju pa pečem na 180 pokriveno 20 minuta, pa otkriveno 20 minuta. Savršeno.
  4. Svinjski šnicli od buta punjeni slaninom, podravcem i pašnjakom: istučem na jako tanko šnicle, posolim, pa napunim mješavinom sira i pancete. Zarolam, krajeve zatvorim čačkalicama pa sve premažem mješavinom ulja i senfa. Pečem na 180 stupnjeva 30 minuta i serviram uz pečeni krumpir, mladi luk i krem umak od hrena.
  5. Fritate: svih vrsta i okusa. Bitno mi je da da ide sir i povrće, meso me ne dira u tim receptima nimalo. Najčešće kombinacije uključuju cherry rajčice, vlasac, bosiljak, gljive i sireve: blaže poput gaude, zrelije poput pašnjaka. Uz krišku domaćeg kruha, milina.

Ima tu i pomaknutih recepata koji su skroz kreativni i čudni, ali i nevjerojatno ukusni od kojih najčešće radim:

  1. Mini trokutaste bureke punjene pastrmom (goveđim suhim mesom) i gaudom: za ovaj recept treba dobra jufka (tijesto) koje ja krišom nabavljam od prijatelja iz Turske, no može se zamijeniti i našim vučenim tijestom (nevoljko to radim). Jufka se izreže na trake debljine dva prsta. Na dno se stavlja naribana gauda i sitno kosano meso pa se preklapa cik cak prema gore dok se ne dobije trokut. Rubovi se polijepe bjelanjkom. Sve se prži par minuta u dubokom vrućem ulju. Jako puno posla za kratke trenutke idiličnog grickanja.
  2. Cheeseburger juha: ovo kontroverzno jelo sam radila svega par puta, ali je svaki put ocijenjeno kao odlično. Mljevena govedina se prepeče na ulju. U posebnom loncu se prodinstaju sjeckani luk, mrkva i celer, pa se doda sjeckani krumpir, meso i goveđi temeljac. Kad zakipi kuha se još 15 minuta pa se doda zaprška od maslaca i brašna. Sve se dobro promiješa i pusti da bučka 5 minuta. Nakon toga slijedi mlijeko i dosta ribane gaude, sol i papar. Servirati uz krutone od hamburger peciva. Čisto ludilo!

Kao što je vidljivo, sir može biti glavna i sporedna uloga u receptima, bitno je samo da ga ima. 

Za mene, najbolji je u umjerenim količinama kada zaokružuje jelo, te svojim okusom popunjuje paletu, a ne dominira jelom. Na vama je da se igrate i eksperimentirate!

O autorici:


Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S  glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tutu, pa čak i tu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang