Obavijesti

Kolumne

'Posljednji Jedi' najbolji je Star Wars još od originalne trilogije

'Posljednji Jedi' najbolji je Star Wars još od originalne trilogije
1

Prije dvije godine, baš u ovo predblagdansko vrijeme, euforija je obuzela obožavatelje najpoznatijeg filmskog serijala u povijesti filma.

VIDEO

Deset godina nakon "Osvete Sitha" u kino je stigao novi, sedmi film radnjom smješten u udaljenu galaksiju. George Lucas prodao je životno djelo "Disneyu" koji odlučio nastaviti sagu, ali i snimiti zasebne filmove o junacima "Zvjezdanih ratova" (iduće godine gledat ćemo "Solo", u najavi je i film o Obi Wan Kenobiju....). Euforične su bile i ocjene obožavatelja nakon premijere film, obožavatelji su redali pohvale.

Sedmi film serijala nije razočarao, donio je puno dobrih, novih stvari serijalu, ali nakon drugog gledanja (kada se oduševljenje ponovnim susretom sa Silom malo smirilo) na površinu su izašle i mane filma -  igranje na sigurno redatelja Abramsa odnosno repetitivnost i prepisivanje nekih scena iz prethodnih filmova.

Abramsa je u redateljskoj stolici naslijedio Rian Johnson (redatelj i scenarist "Loopera", režirao tri epizode "Breaking Bada"). Johnson je odlučio krenuti drugačijim putem, onim za kojim prvi film nove trilogije nije imao hrabrosti. Redatelj je odlučio prekinuti veze s prethodnim filmovima serijala (pusti da prošlost umre govori Kylo Ren) i okrenuti novu Star Wars stranicu. U redu, "Posljednji Jedi" ima nekoliko scena, detalja koje podsjećaju na prethodne filmove (prije svih one iz prve za mnoge prave trilogije) no Johnson je uspio snimiti film koji se odmaknuo od dosadašnjih filmova odajući poštovanje i posvetu prethodnim filmovima. "Posljednji Jedi" može se uspoređivati s "Novom nadom", "Imperijom uzvraća udarac" i "Povratkom Jedija" - daleko ispred ostalih filmova serijala.

O radnji tek nekoliko riječi - obzirom da su traileri vješto skrivali, a nakon pogledanog filma mogu napisati i manipulirali obožavateljima (ništa loše - predvidljivost rijetko donese nešto dobro kada je film u pitanju) navodeći nas na krive zaključke ne bi bilo dobro otkrivati previše. Sedma je epizoda završila cliffhangerom - Rey je pronašla Lukea, borba protiv Prvog reda tek je počela dok je Snoke naredio dovođenja Kylo Rena kako bi dovršio njegovu obuku. "Posljednji Jedi" počinje spektakularnom bitkom u kojoj pobunjenici ostvaruju tek kratkotrajnu pirovu pobjedu, Luke Skywalker je drugačiji nego što ga pamtimo. Razočaran i nepristupačan ostarjeli Jedi nije oduševljen dolaskom Rey dok je odnos Snokea i Kylo Rena znatno kompleksniji nego što je izgledao na kraju sedme epizode...

"Posljednji Jedi" iznimno je intenzivan i akcijom nabijen film. Puno je događanja, likova (starih i novih) koje gledamo - bez obzira na 150 minuta trajanja "Posljednji Jedi" jednako je zanimljiv u prvim kao i u epskom finalu filma. Spektakularne akcijske scene jedan su od razloga atraktivnosti i značajno pridonose zanimljivosti filma. Razigrana kamera svemirske jurnjave i obračune prikazuje na drugačiji način - puno je kadrova snimljenih iz ptičje perspektive kojima se nastoji impresionirati (većinom uspijeva) gledatelja. Redatelj se poigrava gledateljevom percepcijom, doživljajem filma - od nestanka zvuka do vizualne raskoši završne borbe akcijske scene imaju spektakularnu crtu i zadovoljstvo ih je gledati. Johnson je na novi način pristupio i obračunima svjetlosnim mačevima - scene su kraće, ali efektne. Redatelj koristi slow motion kako bi i ovdje donio nešto novo. No, nisu samo akcija i obračuni Pobunjenika i Prvog reda razlog za gledanje filma - glavni su protagonisti filma kompleksni i intrigantni.

 

Ključne figure film, Rey i Kylo Ren, i dalje se bore s vlastitim emocijama i pokušavaju otkriti smisao postojanja, pomiriti se s vlastitim identitetom. Film otkriva detalje iz njihove prošlosti, unutarnju borbu svjetla i tame i posebno povezanost između mladih učenika. Imun na unutarnje borbe nije ostao niti Luke Skywalker - saznajemo razloge zbog kojih je pobjegao na otok. Bezgrešnog, u prethodnim filmovima pravednog i ispravnog Skywalkera tamna je strana ozbiljno testirala u trenucima kada je trebao donijeti važnu i bolnu odluku.

"Posljednji Jedi" u nekoliko rečenica objašnjava što je Sila - jedan od detalja u kojima se može prepoznati redateljeva odnosno Disneyeva ambicija da mlađim generacijama objasni detalje važne za serijal i privuče njihovu pažnju.
Radnja filma prati veliki broj likova. Johnson se, većinom, dobro nosi s tolikom brojem protagonista osim u slučaju Amilyn Holdo (Laura Dern) i Codebreakera (Justin Theroux). Novi likovi koji su pomalo bezlični (u redu, Amilyn je tu kako bi se stvorio lik koji se iz ravnodušnog protagonista pretvara u junaka) i silom ugurani u film. Za razliku od Benicia Del Tora odnosno DJ-a koji ima smisla.

 

Redatelj je filmu dodao i trgovce oružjem, gospodare rata koji se bogate na oružanim sukobima. Diskretno spominje i ekologiju - detalji koji se mogu prenijeti i na našu svakodnevicu.

Radnja filma relaksirana je pristojnom količinom dobro pogođenih, duhovitih trenutaka. Johnson dozira humor i koristi ga u pravim trenucima.

Glumačke izvedbe epizode VIII pripadaju najboljima u serijalu. Najbolje izdanje Marka Hamilla kao Lukea Skywalker podržano je vrlo dobrim Adamom Driverom i Daisy Ridley. Vidjeti Carrie Fisher posljednji puta u serijalu poseban je i emotivan trenutak za sve obožavatelje - vrlo dobar je i svemirski kauboj Oscar Isaac kao Poe Dameron. Johnson je puno pažnje posvetio i neljudskim likovima - umjetnoj inteligenciji i životinjama. BB-8 i C-3PO nisu tek ukras filma nego i važan dio radnje (posebno BB-8) dok su novi životinjski likovi Porgovi i Ledene lisice. U filmu se pojavljuje još jedan stari,važan znanac, ali to ćeš dragi čitatelju otkriti gledanjem filma.

Kao i svakom filmu iz serijala tako se i "Posljednjem Jediju" može pronaći i neki nedostatak. Sitni su to i nevažni detalji koji ne mogu utjecati na činjenicu da je riječ o najboljem Star Wars filmu još od prve, originalne trilogije. Poštujući prethodne filmove redatelj Rian Johnson vodi serijal u novom smjeru - sudeći prema "Posljednjem Jediju" Sila je na redateljevoj strani i čini se da nas očekuje još puno uzbudljivih trenutaka, spektakularnih akcijskih scena i humora u borbi dobra i zla smještenoj u udaljenoj galaksiji.

 

Izvorni tekst pročitajte ovdje. 

 

O autoru:


Moje ime je Tihomir Polančec. Rođen u Zagrebu, radio sve i svašta, ali film je uvijek ostao moja najvažnija sporedna stvar na svijetu. Jednoga dana odlučio sam dugogodišnje filmofilsko i videotekarsko iskustvo prenijeti na blog i tako je nastao Goodtalking. Iz bloga (trenutno se na blogu nalazi više od 500 recenzija i najava) nastale su Facebook stranica i Facebook grupa koje prati tisuće filmofila i serijofila svih generacija.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.